جزئیات پروندههای تخلفات واردات پارچه در گمرکات
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ چندی قبل (اوایل شهریورماه امسال)، سامانه جامع تجارت در قالب اعلامیه عمومی تاکید کرد: «واحدهای بازرگانی برای ثبت سفارش کالاهای اعلام شده همچون پارچه، باید از سایر رویههای تامین ارز به غیر از خرید از سیستم بانکی استفاده نمایند.»
برخی تحلیلگران معتقدند، این تغییرات مهم در حوزه تخصیص ارز نیمایی، پس از مطرح شدن برخی تخلفات در حوزه واردات پارچه طی ماههای اخیر، از سوی برخی شرکتهای بازرگانی صورت گرفته است.
به طور معمول در رسانههای رسمی، گزارشهایی درباره کشف و ضبط محمولههای قاچاق از جمله پارچه توسط گمرک یا سایر مراجع نظارتی کشور اعلام میشود.
موضوع قاچاق و تخلفات واردات پارچه، از جمله بیشاظهاری ارزش به دلیل تاثیر اقتصادی و همچنین پیچیدگیهای نظارتی، از موضوعات مهم برای گمرک و سایر نهادهای مرتبط تلقی میشود. اگرچه ممکن است، اطلاعات دقیقی به دلیل مسائل امنیتی و قانونی، درباره هر پرونده خاصی به صورت عمومی منتشر نشود اما در کل اطلاعاتی درباره اقدامات کلی گمرک در این زمینه به صورت جستهگریخته منتشر میشود.
بررسیهای کارشناسی نشان میدهند که تخلفات و قاچاق در واردات پارچه به دلایل متعددی رقم میخورد که عبارت است از:
تفاوتهای قیمتی و تعرفهها: اختلاف زیاد قیمت پارچه در بازار داخلی و خارجی و تعرفههای بالا باعث تحریک قاچاقچیان به واردات غیرقانونی میشود.
کاستیهای نظارتی: گاهی اوقات به دلیل کمبود امکانات و نیروهای نظارتی، مرزهای آبی و خاکی، به طور کامل کنترل نمیشوند.
فساد اداری: در برخی موارد، فساد در دستگاههای مرتبط با واردات، زمینه را برای تخلفات فراهم میکند.
این در حالی بوده که مقامات گمرک ایران تلاش کردهاند با اجرای تدابیری، با قاچاق و تخلفات واردات مبارزه کنند که از جمله این اقدامات عبارت است از:
افزایش نظارت الکترونیکی: استفاده از سیستمهای پیشرفته الکترونیکی نظارت بر واردات، افزایش ردیابی و کنترل محمولهها موجب افزایش نظارت خواهد شد.
تقویت نیروی انسانی: آموزش و افزایش نیروی کارآمد برای تقویت بازرسیها و کنترلهای گمرکی موجب کاهش تخلفات میشود.
همکاری با سایر نهادها: همکاری گمرک با سایر نهادهای امنیتی و قضایی برای برخورد با باندهای قاچاق نیز از جمله مواردی بوده که موجب کاهش تخلفات واردات خواهد شد.
از سوی دیگر درباره جزئیات واردات رسمی و غیررسمی، آمار دقیقی در دسترس نیست، زیرا قاچاق به طبیعت خود غیرشفاف است اما برخی گزارشها نشاندهنده افزایش عملیاتهای کشفشده قاچاق از سوی گمرک است.
این درحالی است که اخیرا پروندههای جدید مرتبط با واردات پارچه مربوط به تخلفات واردات در گمرکات جنوبی مورد توجه بازوهای نظارتی گمرک ایران قرار گرفتهاند.
ورود نهادهای نظارتی به ابهامات ترخیص پارچه از گمرکات
در نمونه اولیه، مدیر کل حوزه ریاست کل گمرک در تایخ ۱۹ خردادماه طی مکاتبهای، موضوع گزارشهای واصله از واحدهای نظارتی در خصوص نحوه ورود پارچه به کشور از طریق مبادی رسمی را مطرح میکند. دراین مکاتبه علاوه بر گزارش نهادهای نظارتی، به اعتراضات شرکتهای تولید پارچه درباره اخذ حقوق ورودی دقیق از پارچههای وارداتی نیز اشاره شده است.
لازم به ذکر است که درباره تشریفات گمرکی مرتبط با پارچههای وارداتی و حصول اطمینان از اجرای هرچه دقیقتر مقررات گمرکی، صحت مندرجات اظهارنامه، اسناد و مطابقت پارچه اظهارشده (از لحاظ نوع جنس، متراژ، وزن، ارزش، کشور سازنده، تعرفه و سایر مشخصات) با کالای وارده دارای اهمیت است.
همچنین چالشهایی از جمله اخذ مجوزهای لازم، وصول صحیح وجوه متعلقه، دقت در نمونهبرداری و توجه به ماهیت پارچه، یکنواخت بودن پارچههای هر قلم اظهاری، کنترل دقیق متراژ، پیشگیری از اظهار پارچه ذیل تعرفه و شناسههای نامرتبط و جابهجایی پارچه بین اقلام اظهاری در این بخش مورد توجه است.
ورود بازرسی گمرک به تخلفات واردات پارچه در گمرکات جنوب کشور
در همین راستا دبیر بازرسی گمرک ایران مکاتباتی را در خصوص تخلفات واردات پارچه از گمرکات جنوبی کشور بامسؤولان داشته و موارد مهمی را در این خصوص مطرح کرده است.
بر اساس مفادنامه مدیر کل بازرسی گمرک ایران، تخلفاتی در حوزه اظهار پارچه به گمرک در موضوعات مختلف از جمله تعرفه و شرح کالا رخ داده که بعد از مکاتبه بازرسی گمرک در مردادماه، اقدامات نظارتی در این خصوص ادامه دارد.
پیگیریها از گمرک ایران نشان میدهد، این پروندهها در نهایت پس از بررسی به مراجع قضایی ارسال و پیگیری قانونی انجام میگیرد.