رشد درآمدهای نفتی کشور باوجود اتفاقات اخیر منطقه
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ محمد رضوانیفر رئیس کل گمرک ایران، در خصوص میزان صادرات نفت خام و کوره در پنجماهه سال جاری گفته است که در پنج ماهه اول سال جاری، ۱۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار نفت خام و نفت کوره صادر شد؛ با توجه به این اظهارات، به طور متوسط ۴ میلیارد دلار ماهانه ایران، نفت فروخته است.
اگر رقم تخفیف نفت به ازای هر بشکه را طبق گزارش رویترز، ۵ دلار در نظر بگیریم و با احتساب هر ماه ۳۰ روز و قیمت متوسط هر بشکه نفت ۸۰ دلار، دولت نفت را با قیمت ۷۵ دلار به خریداران خود فروخته که طبق این ارقام، رقم فروش نفت ایران در پنچ ماهه اول 1403 برابر با یک میلیون 777 هزار بشکه محاسبه میشود.
جواد اوجی، وزیر سابق نفت، گفته بود که ایران به ۱۷ کشور جهان صادرات نفت دارد و طبق گزارش بلومبرگ، واردات نفت خام چین از ایران در ماه گذشته به رکورد ۱.۷۵ میلیون بشکه در روز رسید. اما به صورت میانگین، صادرات نفت به چین زبق نمودار منتشر شده توسط بلومبرگ؛ بین ۱.۲ تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز بوده که مابقی نفت صادراتی نیز به ۱۷ کشور دیگر نظیر ونزوئلا و روسیه به میزان ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار بشکه در روز خواهد بود.
تولید نفت ایران چه مقدار است؟
طبق صورت مالی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، در ششماهه اول سال ۱۴۰۲، روزانه حدود ۱.۷ تا ۱.۸ میلیون بشکه نفت به پالایشگاهها تحویل شده است. بنابراین، با توجه به صادرات یک میلیون و ۷۷۷ هزار بشکهای نفت، تولید نفت ایران در سال حدود ۳.۴ تا ۳.۶ میلیون بشکه در روز خواهد بود.
آینده صادرات نفت ایران چگونه خواهد بود؟
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور دولت چهاردهم، در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، اظهاراتی را درباره فروش نفت به چین با ضرر مطرح کرد و گفت: «در نفت کلی ضرر میکنیم. چه کسی باید جواب دهد که چرا اینقدر مفت داراییمان را میفروشیم؟»، اما بعد از نشستن بر مسند ریاست جمهوری و در نیویورک، در دیداری با «وانگ یی»، وزیر امور خارجه چین، گفت: «ما برای روابط با چین اهمیت زیادی قائلیم و خواستار تعمیق و توسعه همکاریها در همه زمینهها هستیم.»
بنابراین، در این مرحله با دو دیدگاه روبرو هستیم؛ دیدگاه اول، فروش نفت به چین را با توجه به درآمد ماهیانه ۴ میلیارد دلار برای ایران، مفتفروشی میداند. در این صورت، مجدداً به سالهای ۹۷ تا ۹۹ باز خواهیم گشت، زمانی که فروش نفت کشور به ۶۰۰ میلیون بشکه در روز رسید و درآمدهای کشور به ۱۰ میلیارد دلار در سال تنزل پیدا خواهد کرد.
سناریو دوم، ادامه مسیر حال و عدم کاهش درآمدهای ارزی کشور از طریق ارتباط دوستانه با چین است. با این حال، به نظر میرسد صحبتهای رئیسجمهور در انتخابات تنها مصرف داخلی برای مردم داشته و پس از انتخابات، رئیس جمهور با واقعیت روبرو شده و حرفهای گذشته خود را پس گرفته است.
در نهایت، به نظر میرسد فروش نفت طبق روال سابق خود ادامه یابد و فروش نفت ایران بیوقفه ادامه پیدا کند. با فرض ادامه مسیر، درآمدهای حاصل از فروش نفت در سال جاری به حدود ۴۸ میلیارد دلار خواهد رسید که بخش عمدهای از این مقدار از طریق چین تأمین خواهد شد.
بعد از شهادت سید حسن نصرالله فروش نفت ایران چگونه خواهد شد؟
با توجه به شهادت سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان، این سوال پیش آمده که فروش نفت در کشور و به تبع آن درآمدهای نفتی آیا تحت تاثیر قرار خواهد گرفت؟ باید گفت، با توجه به اینکه عمده نفت کشور توسط چین خریداری میشود و خارج از چارچوب رسمی به فروش میرسد و همچنین با توجه به افزایش متقاضیان خرید نفت ایران، به عقیده همه کارشناسان هیچ تغییری در میزان فروش نفت ایران رخ نخواهد داد همان طور که در دیگر اتفاقات منطقه نظیر شهادت اسماعیل هینه، طوفان الاقصی، وعده صادق و دیگر اتفاقات منطقه فروش نفت ما با چالش مواجه نشد.