۱۴۰۳/۰۷/۱۳

۱۶:۵۲

چابهار؛ کانون استراتژیک هند برای تحقق اهداف بلندپروازانه

دسترسی کشورهای آسیای مرکزی، افغانستان و قفقاز به آبهای آزاد از طریق زیرساخت‌های ایران در بندر چابهار امکان‌پذیر بوده و اهمیت راهبردی دارد.
کد خبر: ۴۲۲۵

به گزارش اقتصاد معاصر؛ هند تصمیم دارد سال ۲۰۲۵ میلادی، تولید ناخالص ملی (GDP) خود را از ۳.۲ تریلیون دلار به ۵ تریلیون دلار رسانده و به اقتصاد سوم جهان تبدیل شود.

 

برای دستیابی به این هدف، باید روی صادرات یک تریلیون دلاری تا سال ۲۰۲۵ متمرکز شود. راهبرد‌های گوناگونی برای توسعه صادرات هند وجود دارد که به عوامل مختلفی وابسته است؛ از جمله شناسایی مناطقی که پتانسیل تجاری بالایی دارند و تقویت و توسعه روابط اقتصادی با آن کشورها.چندی پیش نخست‌وزیر این کشور گفته بود «هند تلاش خواهد کرد تا اطمینان حاصل شود که تلاش‌های ما، ارتباط و تجارت منطقه‌ای از جمله به افغانستان محصور در خشکی و منطقه آسیای مرکزی را ارتقا می‌دهد.

 

 این مسئله در چشم‌انداز هند برای بهبود اتصال از طریق کریدور بین المللی شمال-جنوب و هم‌چنین دهلیز هوایی اقتصادی هند-غرب آسیا و اروپا گنجانده شده است». بدون شک بازار کشور‌های محصور در خشکی آسیای مرکزی و افغانستان، مطلوبیت بالایی برای هندوستان دارد.

 

در این راستا، پورت گلوبال (IPGL) هند اردیبهشت ماه امسال قرارداد بلندمدت را جایگزین توافق‌های سالانه با سازمان بنادر و دریانوردی ایران در توسعه چابهار کرد.

 

براساس مفاد این قرارداد، دهلی نو قرار است حدود ۱۲۰ میلیون دلار برای تجهیز بندر سرمایه گذاری کرده و همچنین فرصت اعتباری به ارزش ۲۵۰ میلیون دلار با هدف بهبود زیرساخت‌های مرتبط با پروژه که ارزش کل قرارداد را به ۳۷۰ میلیون دلار برساند.

 

استقبال آسیای مرکزی و افغانستان از چابهار

در جغرافیای منطقه، دسترسی ترانزیتی و تجاری کشور‌های آسیای مرکزی، افغانستان و کشور‌های حوزه قفقاز به آب‌های آزاد از اهمیت راهبردی برخوردار است و این دسترسی از طریق زیرساخت‌های ارتباطی ایران امکان‌پذیر است.

 

 این ظرفیت ها، موقعیت مناسبی را برای توسعه همکاری اقتصادی دو و چند جانبه ایجاد کرده است.

 

در زمان حاضر علاوه بر جاده ابریشم جدید با نقش محوری چین، کشور‌های اوراسیا نیز با تقویت و توسعه حمل و نقل بین المللی کریدور شمال-جنوب، تصمیم به اتصال کشور‌های جنوبی آسیا به کشور‌های شمالی و غربی اروپا را دارند.

 

بندر راهبردی چابهار با ظرفیت‌های قابل توجه خود و با استفاده از مسیر‌های حمل و نقل ترکیبی، می‌تواند پاسخگوی بخشی قابل توجهی از نیاز‌های رو به افزایش تجارت کالا باشد.

 

در واقع ژئوپولیتیک چابهار و فضای جدید ایجاد شده، بازیگران جدید فرامنطقه‌ای را نیز جذب این کریدور خواهد کرد و ممکن است منجر به تشکیل بلوک جدیدی از حلقه‌های تجاری شود.

 

جیمز دورسی، محقق و کارشناس موسسه مطالعات راهبردی آمریکا، با اشاره به نقش پررنگ ایران در آسیای مرکزی معتقد است: «نیاز کشور‌های آسیای مرکزی به بنادر ایران سبب شده است که به رغم تحریم‌های آمریکا، این کشور‌ها همچنان روابط خود با ایران را در اولویت قرار دهند.»

 

کشور‌های آسیای مرکزی تمایل به استفاده از ظرفیت‌های تجاری و اقتصادی ایران به ویژه بندر اقیانوسی و راهبردی چابهار دارند به طوری که مقامات بلندپایه آنها، بار‌ها به اهمیت مسیر ایران برای تجارت خود اذعان کرده اند. 

 

آرون کومار چاترجی، سفیر هند در قرقیزستان، در گفتگو با خبرگزاری آکی‌پرس گفته است که «هند اهمیت ارتباط منطقه‌ای را می‌شناسد و به ایجاد کریدور‌های حمل و نقل برای رسیدن به آسیای مرکزی و ورای آن باور دارد. 

 

به همین علت، ما از کشور‌های آسیای مرکزی دعوت کرده‌ایم تا از بندر چابهار در ایران و همچنین پایانه شهید بهشتی این بندر، برای تجارت دریایی با هند و سایر کشور‌های جهان استفاده کنند».

 

با روی کار آمدن طالبان، کشور افغانستان نیز به طرفداری روابط بهتر اقتصادی با همه کشور‌ها روی آورده و براساس اظهارات، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی و سخی احمد پیمان، معاون اول اتاق صنایع و معادن افغانستان، هرقدر که فعالیت در بندر چابهار ایران زیاد شود، ثبات اقتصادی در منطقه تقویت می‌شود و افغانستان هم از آن بهره می‌برد و ما از آن حمایت می‌کنیم.

 

مطابق آمار وزارت صنعت و تجارت افغانستان، تجارت آنها با هند در سال ۲۰۲۳ میلادی ۷۷۹ میلیون دلار بوده که به ترتیب ۵۷۹ و ۲۰۰ میلیون دلار آن، صادرات و واردات کالا بوده است.

 

باید توجه داشت که برخی بازرگانان افغانستانی، زیان‌های هنگفت ناشی از مسدودسازی گذرگاه‌های بازرگانی و ترانزیتی به‌روی کالای بازرگانان افغان توسط پاکستان را جبران ناپذیر دانسته و خواستار رفع چالش‌های تجاری، ایجاد راه‌های بدیل، توجه جدی به ساخت دهلیز واخان، ارزان‌سازی انتقالات از طریق دهلیز‌های هوایی و استفاده هر چه بیشتر از بندر چابهار هستند.

 

چابهار، دروازه طلایی تجارت و ترانزیت شمال-جنوب

چابهار شهری بندری با جمعیتی بالغ بر ۲۰۰ هزار نفر واقع در استان سیستان و بلوچستان و جنوبی‌ترین نقطه شرق کشور، بندری در مجاورت دریای عمان و در نزدیکترین فاصله با آب‌های آزاد جهان یعنی اقیانوس هند و تنها بندر اقیانوسی ایران است.

 

سواحل مکران و وجود آب‌های عمیق و بریدگی‌های طبیعی، فضایی مناسب را برای اسکله‌هایی با عمق زیاد و مختصات لنگرگاهی مطلوب جهت پهلوگیری کشتی‌های عظیم اقیانوس‌پیما فراهم ساخته است به طوری که این بندر قابلیت تبدیل شدن به یک مگاپورت را دارد. در حال حاضر، چابهار دارای عمق مناسب پهلودهی کشتی‌ها یعنی درافت ۱۶.۵ متری، ۱۵ پست اسکله به طول ۳ کیلومتر، ظرفیت ترمینال کانتینری ۷۴ هزار TEU و ظرفیت پذیرش ۱۵ میلیون تن کالا در سال است.

 

چابهار موقعیت جغرافیایی بی‌بدیلی دارد؛

۱-گذرگاه ورود به خلیج فارس و مدخل اقیانوس هند محسوب می‌شود.

۲- تنها بندر اقیانوسی ایران است.

۳- دارای بیش از ۵۰۰ کیلومتر مرز دریایی است.

 

۴-- از نزدیک‌ترین فاصله زمینی تا کشور‌های افغانستان، پاکستان و آسیای مرکزی برخوردار است.

 

ترانزیت کالا از طریق این بندر به عنوان اقتصادی‌ترین بندر برای انجام مبادلات بازرگانی با کمترین هزینه و زمان حمل به شمار می‌رود. کبیر تنجا، عضو اندیشکده بنیاد تحقیقاتی آبزرور مستقر در دهلی‌نو، معتقد است برای هند، چابهار یکی از محور‌های سیاست‌های همسایگی آن است؛ نوعی دروازه طلایی برای فرصت‌های سرمایه‌گذاری بیشتر در غرب و آسیای مرکزی.

 

الجزیره در تشریح اهمیت بندر چابهار، می‌نویسد: هند با صنعت ۶۰۰ میلیارد دلاری پررونق، آرزوی تجارت نزدیک با همسایگان داخلی خود در غرب این کشور را دارد؛ هند با بندر چابهار از توافق با پاکستان اجتناب می‌کند و می‌تواند کالا‌ها را ابتدا به ایران و سپس از طریق شبکه‌های ریلی یا جاده‌ای به افغانستان و کشور‌های محصور در خشکی غنی از منابع مانند ازبکستان و قزاقستان حمل کند.

 

 براساس این گزارش، یکی از مقام‌های هندی حتی از رسیدن به سرزمین‌های دور تا روسیه نیز یاد کرده است.

 

لزوم تسریع اتصال ریلی جنوب شرق به شمال شرق با مشارکت بخش غیر دولتی

فعالسازی هر چه سریع‌تر کریدور شمال-جنوب با محوریت بندر چابهار و راه‌های ارتباطی به آن، باید در اولویت دولت قرار بگیرد. ایران باید در نظم جهانی جدید، موقعیت ژئواستراتژیک خود را بهبود ببخشد که ضرورت همکاری‌های اقتصادی کشور‌های ذینفع کریدور شمال-جنوب و گره خوردن منافع آتی آن‌ها با یکدیگر اجتناب‌ناپذیر است.

 

 برای این منظور الزامی است که پسکرانه بندر چابهار به شبکه ریلی یکپارچه چابهار-سرخس متصل شود که چابهار تامین کننده دغدغه‌های تجاری هند و سرخس، روزنه دسترسی آسیای مرکزی و افغانستان و سایر کشور‌های شمالی ایران به آب‌های گرم جنوب محسوب می‌شود.

 

یکی از راهکار‌های اثرگذار تامین سرمایه، توسعه، تکمیل و بهره‌برداری از محور ریلی شرق کشور یعنی مسیر یکپارچه چابهار-سرخس، شرکت سهامی عام پروژه محور است که زمینه ساز حضور پررنگ بخش غیردولتی در احیای ژئوپولیتیک ایران است.

 

 با ورود بخش غیردولتی در سرمایه‌گذاری و اپراتوری شاخه شرقی کریدور شمال-جنوب، تحولی در امنیت و توسعه شرق کشور، اشتغالزایی، همبستگی منافع اقتصادی به منظور انعطاف‌پذیری در مقابله با تحریم، احیا نقش فعال در زنجیره ارزش منطقه‌ای و فراتر از آن، تنظیم منافع مشترک مردم را در پی خواهد داشت./تسنیم




ارسال نظرات

گزارش جدید دیوان محاسبات از عملکرد مالی ۶ ماهه دولت
تحقق ۹۷ درصدی بودجه سال ۱۴۰۲ سازمان ملی زمین و مسکن
توضیحات مقام مسئول فرودگاه امام درباره لغو پروازهای امشب
پلاک سوم چیست؟ تغییر پلاک خودروها در آینده
ورود دادستانی به گودبرداری جدید نزدیک باغ ملی گیاه‌ شناسی
زمان برگزاری حراج بعدی شمش طلا مشخص شد
تاکید رئیس جمهور بر اصلاح فوری روند فعالیت شرکت‌های دولتی زیان‌ده
حمله احتمالی به ایران چه تبعاتی برای اسرائیل دارد؟
افزایش نسبی دمای هوا از اواسط هفته
سقف معافیت مالیاتی حقوق ۲۴ میلیون تومان می‌شود
پیش‌بینی تولید ۸ میلیون تن مرکبات برای امسال
محدودیت دامنه نوسان، با توجه به شرایط سیاسی، یک اقدام احتیاطی چند روزه است
پشت پرده تعویق انتخابات نظام مهندسی
ریسک‌های تحمیل شده بر بازار از اختیارات سازمان بورس خارج هستند
مالیات ستانی عادلانه رویکرد نظام مالیاتی است
وزیر نفت: تلاشگران صنعت نفت در جزیره خارگ مردانه پای کار ایستاده‌اند
سطح باغات چای کشور ۱۸ هزار هکتار است
حل سریع مساله «جای پارک» به کمک «هوش مصنوعی»
لغو پروازها از ساعت ۲۱ امشب
هشدار عضو کمیسیون کشاورزی درباره توسعه فانتزی روستاها
رفع ممنوعیت واردات آیفون باید بررسی شود
یک پنجم متقاضیان وام ودیعه مسکن موفق به دریافت تسهیلات شده‌اند
علت تغییر سقف سوختگیری روزانه بنزین چیست؟
تلاش برای انجام پروازهای ایمن در آسمان کشور
ابهام در حکم فرزین برای ۲ عضو شورای فقهی بانک مرکزی
بررسی موانع اجرایی قانون توسعه و حمایت از صنایع دریایی
افزایش قیمت سکه و طلا به دلیل تنش‌های منطقه است
قیمت مسکن در منطقه ۱۱ تهران چند؟
مطالبات دامداران با تاخیر ۳ ماهه پرداخت می‌شود
تعداد جلسات حراج سکه مرکز مبادله افزایش می یابد
خودرو اکستریم ۴ میلیاردی با دلار ۱۰۰ هزار تومانی عرضه می‌شود؟
اصلاح فاصله نرخ ارز نیما و آزاد، درآمد دولت را افزایش می‌دهد
لزوم توجه به مطالبات منطقی در بازار سرمایه
گرای ۴ زیرساخت حیاتی اسرائیل به فتاح ایرانی
نفت چطور افسار بازار ارز را به دست بانک مرکزی داد؟
«کارایی» در اقتصاد ایران
۱۴۰ کیلو شمش طلا در حراج امروز فروخته شد+قیمت
بانک مرکزی بر محدوده معامله ارز در بازار توافقی نظارت کند
اقساط تسهیلات نهضت ملی مسکن بعد از اتمام پروژه‌ها شروع می‌شود
مدیرعامل شرکت توانیر در سمت خود ابقا شد
بندهای مالی اساسنامه سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای ابلاغ شد
خالی بودن اسکله‌های بنادر هرمزگان از کشتی، صحت ندارد
تماس تلفنی تبلیغاتی ممنوع شد
دیوان محاسبات استقراض برای پرداخت کسری هدفمندی را تایید کرد
کمک ۴۰ میلیارد تومانی مردم ایران به «لبنان»، «غزه» و «یمن»
۷۲ درصد از مالیات مشاغل ماده تبصره ۱۰۰ صفر شد
توصیه به صبر در بورس قرمزپوش
قیمت جدید گوشت قرمز امروز ۱۵ مهر ۱۴۰۳ اعلام شد+ جدول
ورود نخستین خودروهای برقی به ناوگان پلیس راه
سن جدید بازنشستگی اعلام شد/ اعلام جزییات
اعمال محدودیت تردد در محور منجیل- رودبار به مدت ۳ ماه
تعیین تکلیف بیش از ۲۰ همت کالای اموال تملیکی در نیمه نخست امسال
۱۵۰ میلیون تومان وام مسکن به کم‌ درآمدها پرداخت می‌شود
درخواست ۵ شرکت متانولی برای دریافت مجوز تولید بنزین
آموزش خرید سکه طلا از مرکز مبادله ایران + جدول زمانی عرضه
پرونده تخلفات کروز دوباره به جریان افتاد
کاهش قیمت گوشت در گرو تسریع صدور پروانه‌های دامداری
مرکز بهره‌برداری ماموریت‌های فضایی ایران آغاز به کار کرد
بزرگترین بسته محرک اقتصادی چین
آخرین اخبار از پیگیری همسان سازی حقوق بازنشستگان
سه کشور نخست دنیا از نظر هدررفت غذا در محیط خانواده
محدودیت‌ها در مورد بازگشت ارز صادراتی اشتباه است / با نظام ارز چندنرخی مخالفم
توضیح یک مقام مسئول در مورد تغییرات برداشت بنزین از کارت شخصی
فناوری به کمک درمان اگزما می‌آید
سهم تجدیدپذیر‌ها در حل ناترازی برق سال آینده چه میزان است؟
بازار کریپتو تحت تاثیر تنش‌های خاورمیانه
نوسانات نرخ دلار با وجود التهابات اخیر پایدار نخواهد بود
برگزاری حراج حضوری شمش طلای مرکز مبادله امروز + جزئیات
قیمت روز خودرو های ایران خودرو و سایپا در بازار یکشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۳
نتیجه بیست و سومین هفته عرضه اوراق بهادار دولتی اعلام شد
از بهبود نرخ بیکاری تا مالیات خانه‌های لوکس
مدیریت ناترازی بنزین با تکیه بر تاکتیک اعطای سهمیه به نفر
داشته‌های ژنتیک گیاهی ایران در دنیا کم‌نظیر است / برای حفظ منابع نیاز به پشتیبانی داریم
وزیر نفت: مدیریت ناترازی انرژی را پیگیری می‌کنیم
قوه قضائیه به پرونده تخلف گسترده ایران‌خودرو ورود می‌کند
قیمت ۱۰۰۰ توکن همستر به تومان چقدر شد؟ آیا همستر رشد می کند؟
وزیر جهاد کشاورزی: ۲۰ درصد از مطالبات گندم کاران باقیمانده است
تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی به کجا رسید؟
ورود موج بارش‌های پاییزی پی در پی به کشور از روز یکشنبه
همه چیز درباره سامانه ثبت نام وام ازدواج ve.cbi.ir + مشاهده وضعیت ثبت نام
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان کشوری
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
بازار کریپتو تحت تأثیر فدرال رزرو
مردم منتظر کاهش قیمت سکه و طلا نباشند
ثبت نام ایران خودرو ویژه مادران از امروز ۳ مهر
قیمت گوشی موبایل امروز یکشنبه ۸ مهر ۱۴۰۳ + جدول
جایگزین نیسان آبی معرفی شد
نبرد کریدور‌ها در غرب آسیا
اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح خودرو های فرسوده+ لینک اسامی برندگان/ نتایج طرح مادران کی اعلام می شود؟
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
اعلام روش ثبت‌نام در سامانه جدید وام قرض‌الحسنه ازدواج
عربستان هدف نفت ۱۰۰ دلاری را کنار می‌گذارد
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
ریشه ۱۴۰ هزار اسرائیلیِ آذربایجانی‌تبار در شمال ارس
بازتاب هزینه‌های جنگ برای اقتصاد اسرائیل در گزارش موسسه S&P
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
ثبت نام فروش فوق العاده محصولات ایران خودرو+ جدول و شرایط
خبر مهم از صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان+ زمان افزایش حقوق
بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم
ایرانی‌ها؛ پرمصرف‌اند یا خوش‌مصرف؟
جزییات ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
شاهسون‌ها در «دشت مغان» چه کردند؟
احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
دامنه نوسان فردا شنبه ۲۴ شهریور چقدر خواهد بود؟
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
۱۵ مرکز اقتصادی حساس اسرائیل
مطالبات گندم‌کاران و برنامه مجلس برای آنان
ورشکستگی صندوق بازنشستگی کشور در بحران ناترازی
کارگران هم مشمول لایحه کاهش ساعت کاری می‌شوند
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
نحوه ثبت نام غیر حضوری وام بازنشستگان تامین اجتماعی
جزئیات واریز وجه برای برندگان ایران خودرو+ مهلت و جدول قیمت
تصمیم جدید دولت درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
رشد درآمدهای نفتی کشور باوجود اتفاقات اخیر منطقه
جزئیات بدهی میلیاردی «عظیم زاده» به بانک پارسیان
ثبت نام خودرو‌های سایپا از امروز ۲۰ شهریور ۱۴۰۳+جزئیات و شرایط ثبت نام
رویه اولویت‌دهی به فیش‌های در صف تخصیص ارز خودکار شد
درگاه‌های پرداخت صرافی‌های ارز دیجیتال فعال است
آیا نفت به قیمت جهانی به پالایشگاه‌ها فروخته می‌شود؟
الزام ۱۷ بانک به افزایش سرمایه ۵۱۸ همتی برای فرار از ورشکستگی
مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد/ میزان افزایش قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟
دریای بازار نفت ایران تلاطم ندارد/ چین به نفت ایران وابسته است
نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند
تاخیر ۴ روزه در واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
توزیع توکن همستر انجام شد
بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند
تحقق خودکفایی با تولید ۱۵ میلیون تن گندم
نتایج قرعه کشی ایران خودرو + اسامی برندگان با کد ملی
ظرفیت بارگیری نفتکش‌ها در بندر صادراتی ماهشهر افزایش می‌یابد
واریز ۴۰ همت از مانده مطالبات گندمکاران با عاملیت بانک کشاورزی
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
وزیر نفت: برای حضور در بازار نفت و گاز تاجیکستان آماده‌ایم
همتی: گره کور واردات خودرو باز شد
آغاز واریز بزرگ برای این بازنشستگان از امروز ۲۰ شهریور+ جزئیات
پایداری تولید نفت صادراتی در مناطق نفت‌خیز جنوب
ضرورت تسریع در ساخت کریدور هند-ایران-ارمنستان
گزارش

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

حمله احتمالی به ایران چه تبعاتی برای اسرائیل دارد؟

در روز‌های اخیر، برخی از مقامات اسرائیل گزینه حمله به زیرساخت‌های نفتی ایران را مطرح می‌کنند، در حالی که این امر و پاسخ احتمالی ایران در هدف قراردادن تاسیسات گازی اسرائیل و بستن تنگه هرمز، پیامد‌های جدی برای اقتصاد جهان به ویژه خود اسرائیل و ایالات متحده دارد.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

پشت پرده تعویق انتخابات نظام مهندسی

انتخابات هیات مدیره سازمان نظام مهندسی در اقدامی ناگهانی از سوی وزیر راه و شهرسازی به تعویق افتاد. موضوعی که عده‌ای معتقدند تحت تاثیر وزیر در سایه بوده است.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

توصیه به صبر در بورس قرمزپوش

آن‌طور که رئیس سازمان بورس گفته است، زمانی که سهامداران خرد، نگاه کوتاه‌مدت به بازار سرمایه داشته باشند، نهاد ناظر باید با صبر و تامل، کم‌هزینه‌ترین مسیر‌ها را انتخاب کند.

گزارش «اقتصاد معاصر»؛

کرایه تاکسی‌های اینترنتی درصورت اصلاح بهای بنزین چقدر گران می‌شود؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد اگر قیمت بنزین تا حدی اصلاح شود، بهای ارائه خدمات تاکسی‌ها اینترنتی ۱۱ درصد افزایش می‌یابد.

یادداشت و تحلیل

مهدی آقازاده، کارشناس اقتصادی

«کارایی» در اقتصاد ایران

«کارایی» یک مفهوم اساسی و پایه در اقتصاد است که به استفاده بهینه از منابع برای دستیابی به نتایج مطلوب با حداقل ضایعات اشاره دارد. این مفهوم نقش مهمی در تعیین بهره‌وری و رقابت‌پذیری یک اقتصاد دارد.

حسن حیدری، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

آثار بلندمدت عدم تناسب دستمزد‌ها بر سرمایه‌های انسانی

شکل‌گیری سرمایه انسانی، فرآیندی بلندمدت و پرزحمت است و پیچیدگی‌های آن نسبت به سرمایه‌گذاری فیزیکی بسیار بیشتر است.

سهیل فضلی، پژوهشگر روابط بین‌الملل:

کریدور شمال-جنوب؛ برنده رقابت در رویای راه ابریشم جدید 

کریدور شمال-جنوب با توجه به جذابیت‌ها، ویژگی‌ها و دستاورد‌های متعددی که خواهد داشت، می‌تواند برگ برنده‌ای برای کشورمان در برابر کریدور شرق-غرب باشد.

حجت بین‌آبادی، پژوهشگر حوزه بودجه و بانکی

بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم

رعایت چهار اصل ارتقای سرمایه اجتماعی با تاکید بر ارتباط صادقانه با مردم، قاعده‌گرایی و ایفای بدون‌ نقصان تعهدات، انجام اصلاحات مستمر با نگاه بلندمدت و حمایت از محرومان و توانمندسازی جامعه، به‌ عنوان اصول کلی حاکم بر لایحه بودجه در بخشنامه بودجه ۱۴۰۴ ذکر شده‌ است. 

گفت وگو

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران و چین در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

بانک مرکزی بر محدوده معامله ارز در بازار توافقی نظارت کند

عضو هیات رئیسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین ضمن تشریح مزیت‌های بازار ارز توافقی، بهبود روند بازگشت ارز حاصل از صادرات فعالان اقتصادی را به عنوان یکی از ویژگی‌های این بازار معرفی کرد.

کارشناس حوزه پولی و ارزی در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»:

عرضه ارز به کمک صندوق توسعه و مدیریت بازارساز تقویت شد

کارشناس حوزه پول و ارز با تأکید بر اینکه نوسانات اخیر نرخ ارز موقت و ناشی از رفتارهای هیجانی است، گفت: برداشت اخیر بخشی از منابع ارزی صندوق توسعه ملی توسط دولت موجب تقویت عرضه ارز شده و همین عامل نیز به ثبات بازار کمک می‌کند. 

مدیرعامل اسبق سایپا در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»:

اولویت‌‌های تخصیص ارز واردات خودرو

مدیرعامل اسبق سایپا با بیان اینکه قیمت‌گذاری دستوری موجب شد خودروساز‌ان ۳۰ درصد پایین‌تر از توان تولیدی‌ خود، خودرو تولید کنند، گفت: اولویت تخصیص ارز اول باید به شرکت‌های خودروسازی خودمان باشد تا بتوانند واردات خودرو را انجام دهند، اولویت بعدی تخصیص ارز هم باید با خودروساز‌های مونتاژی باشد. 

یک پژوهشگر حوزه بودجه و بانک در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر» بررسی کرد؛

آسیب‌شناسی تعارضات مجلس و دولت در تصویب بودجه

به گفته این پژوهشگر حوزه بودجه و بانک، موضوعی که در حوزه بودجه طی سالیان متمادی، به‌ شدت در فضای رسمی و غیررسمی نظام حکمرانی‌ کشور مشهود بود‌ه، اختلافات اساسی مجلس و دولت در جابه‌جایی، حذف و افزودن به احکام، ردیف‌ها و ارقام لایحه بودجه است.