استفاده از یوروی دیجیتال تا یکسال دیگر
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ با توسعه بلاکچین و ارزهای دیجیتال، بانکهای مرکزی در سراسر جهان در حال تسریع فرآیند توسعه ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) هستند. این نوع ارز دیجیتال که توسط بانکهای مرکزی صادر میشود، به عنوان یک ابزار مالی جدید، دارای ویژگیها و مزایای متعددی است که میتواند به بهبود سیستمهای پرداخت و افزایش شمول مالی کمک کند. از جمله مزایای CBDC میتوان به افزایش امنیت تراکنشها، کاهش هزینههای انتقال پول، و افزایش دسترسی به خدمات مالی برای افرادی که به سیستمهای بانکی سنتی دسترسی ندارند، اشاره کرد. همچنین، ارز دیجیتال بانک مرکزی میتواند به عنوان ابزاری برای مقابله با پولشویی و فعالیتهای مالی غیرقانونی مورد استفاده قرار گیرد، چرا که امکان ردیابی و نظارت بر تراکنشها را فراهم میکند.
پس از همهگیری کرونا و اقبال بیش از پیش مردم به پرداختهای دیجیتال و کمتر شدن استفاده از پول نقد، اهمیت ارز دیجیتال بانک مرکزی نمایان شد. بر همین اساس بانک مرکزی اروپا (ECB) در کنار بسیاری دیگر از بانکهای مرکزی در سراسر دنیا، هدف بازتولید حریم شخصی، ایمنی و دسترسیپذیری هر چه بیشتر پول نقد در حال توسعه یورو دیجیتال است. مطابق آمار منتشر شده توسط بلومبرگ، میان سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۲، استفاده از پول نقد به عنوان روش پرداخت از ۷۲درصد به ۵۹ درصد کاهش یافت و برای اولین بار تعداد اسکناسهای در گردش کاهش یافت.
در اکتبر ۲۰۲۱، بانک مرکزی اروپا یک مرحله مطالعه را برای بررسی صدور ارز دیجیتال بانک مرکزی، یعنی یورو دیجیتال، آغاز کرد تا شکل دیگری از پول عمومی را فراهم کند. تا ژوئن ۲۰۲۳، کمیسیون اتحادیه اروپا یک چارچوب قانونی برای حمایت از این ابتکار پیشنهاد کرده بود که اکنون منتظر نهایی شدن توسط همقانونگذاران اتحادیه اروپا است.
یورو دیجیتال قرار است به عنوان شکلی امن و قابل دسترس از پول عمل کند که از سپردههای بانکی یا رمزارزها متمایز است. این ابزار طراحی شده است تا مکمل پول نقد و اسکناسهای موجود باشد و اعتماد و ثبات را تضمین کند. در واقع برخلاف سپردههای معمول بانکی که هر شخص در بانکهای گوناگون دارد، ارز دیجیتال بانک مرکزی در کیف پولهای الکترونیکی هر شخص وجود دارد.
بانک مرکزی اروپا روشن کرده است که برای یورو دیجیتال بهرهای نخواهد داشت و برای تراکنشهای روزمره مانند پرداخت اجاره یا خرید مواد غذایی طراحی شده است. یورو دیجیتال قصد دارد تا به عنوان راهحل پرداخت دیجیتال یکپارچه در سراسر اروپا ایفای نقش کرده و وابستگی به ارائهدهندگان بینالمللی مانند ویزا و مسترکارت را کاهش دهد. در حال حاضر، ۱۳ کشور از ۲۰ کشور منطقه یورو برای پرداختهای دیجیتال به ارائهدهندگان بینالمللی متکی هستند. یورو دیجیتال میتواند حاکمیت اروپا در حفاظت از دادهها و شمول مالی را تقویت کند.
بانک مرکزی اروپا پنهان نمیکند که یورو دیجیتال تا حدی پاسخی به ترس از این است که وابستگی فزاینده به خدمات پرداخت غیراروپایی میتواند امنیت تراکنشهای مالی را به خطر بیندازد. به اعتقاد آنها یورو دیجیتال میتواند حاکمیت اقتصادی را تقویت کرده و امنیت پرداختهای عمومی و خصوصی را تضمین کند. بانک مرکزی اروپا مشتاق است اطمینان حاصل کند که این روش پرداخت جدید فراگیر است و به همه اجازه میدهد بدون مانع خاصی اقتصاد دیجیتال سهیم باشند.
با این حال، نگرانیهایی در مورد تأثیر آن بر سپردههای بانکی وجود دارد، چرا که رشد ارز دیجیتال بانک مرکزی میتواند منجر به خروجهای قابل توجهی از بانکها شود. فدراسیون بانکداری اروپا هشدار میدهد که این میتواند منجر به برداشت حدود ۷۳۹ میلیارد یورو از سپردههای بانکی در منطقه یورو شود. زمانبندی برای اجرای یورو دیجیتال به تکمیل چارچوب قانونی و توافق میان نهادهای اتحادیه اروپا بستگی دارد. رئیس بانک مرکزی اروپا، کریستین لاگارد، اشاره کرده است که یورو دیجیتال میتواند تا پایان دوره ریاست او در سال ۲۰۲۷ در دسترس باشد، اما این امر وابسته به پیشرفت اقدامات فنی و قانونی دارد. بانک مرکزی اروپا تا نوامبر ۲۰۲۵ به آمادهسازیهای فنی خود ادامه خواهد داد و تصمیم نهایی برای صدور یورو دیجیتال منوط به تأییدات قانونی است.
آلمانیها نگران از یورو دیجیتال!
بلومبرگ در گزارشی با اشاره به نگرانیهای موجود در رابطه با یورو دیجیتالی، عنوان میکند حریم خصوصی نگرانی اصلی در میان مردم است و آلمانیها در بین اعضای برتر منطقه یورو بیشترین نگرانی را در این زمینه دارند. این در حالی است که بیش از نیمی از تمام تراکنشهای آلمانی به صورت نقدی انجام میشود. بانک مرکزی اتحادیه اروپا قصد دارد برای حفظ حریم خصوصی و امنیت، از تکنیکهایی مانند رمزگذاری داده و هش کردن استفاده کند تا از ایجاد ارتباط مستقیم بین تراکنشها و هویت کاربران جلوگیری کند. علاوه بر این، یورو دیجیتال را از طریق کارت —و نه فقط روی تلفنهای همراه— برای استفاده آفلاین در دسترس قرار خواهد داد.