صعود ۳ پله‌ای ایران در رده بندی آزادی اقتصادی جهان

موسسه بین‌المللی فریزر از صعود ۳ پله‌ای ایران در رده‌بندی شاخص آزادی اقتصادی جهان و بهبود نمره ایران در این شاخص خبر داد. 
صعود ۳ پله‌ای ایران در رده بندی آزادی اقتصادی جهان
کد خبر:۶۷۰۲

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ موسسه بین‌المللی فریزر در جدیدترین گزارش خود از سلسله گزارش‌های آزادی اقتصادی جهان به بررسی وضعیت ۱۶۵ کشور جهان از این نظر پرداخته است.


فریزر برای این منظور، شاخص جامعی به نام شاخص آزادی اقتصادی تهیه کرده که نحوه برخورد دستگاه‌ها و سیاست‌های هر کشور در برابر آزادی اقتصادی را نشان می‌دهد. این شاخص وضعیت آزادی اقتصادی را در پنج حوزه اندازه دولت، نظام قضایی و حقوق مالکیت، پول قوی، آزادی تجارت بین‌المللی و مقررات بانکی، کار و تجارت، مورد بررسی قرار داده است. هر یک از این حوزه‌ها نیز به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم می‌شوند و در مجموع ۴۲ متغیر برای بررسی آزادی اقتصادی در هر کشور مورد سنجش قرار گرفت.


هر کشور در شاخص آزادی اقتصادی نمره‌ای از ۰ تا ۱۰ می‌تواند کسب کند که هر چه این نمره بیشتر باشد، دلالت بر آزادی اقتصادی بیشتر در آن کشور دارد.


گزارش‌های موسسه فریزر از آزادی اقتصادی کشورها بر پایه اطلاعات دو سال قبل تهیه می‌شود. بر این‌ اساس گزارش امسال فریزر نیز بر پایه اطلاعات سال ۲۰۲۲ نوشته شده است.


هنگ‌کنگ آزادترین و ونزوئلا بسته‌ترین اقتصاد جهان 

هنگ‌کنگ چین آزادترین اقتصاد جهان از نظر فریزر تشخیص داده شده است. هنگ‌کنگ نمره ۸.۵۸ را در شاخص آزادی اقتصادی به دست آورده و این در حالی بوده که چین به عنوان کشور مادر و دومین اقتصاد بزرگ دنیا، رتبه‌ای بهتر از ۱۰۴ به دست نیاورده، به طوری که نمره ۶.۱۴ در شاخص آزادی اقتصادی به چین داده شده است.

 
سنگاپور با کسب نمره ۸.۵۵ و سوئیس با نمره ۸.۴۳ به ترتیب در رتبه‌های دوم و سوم از این نظر قرار گرفته‌اند.


آمریکا رتبه ۵ را به خود اختصاص داده است. همچنین کانادا در جایگاه ۸، انگلیس در جایگاه ۱۲، آلمان در جایگاه ۱۶ و ایتالیا در جایگاه ۵۱ قرار گرفته‌اند.


گفتنی است که رتبه دانمارک ۶، اسپانیا ۳۰، اردن ۴۸، عربستان ۵۸، قطر ۷۸، هند ۸۴، کویت ۹۲، عمان ۹۵، جمهوری آذربایجان ۱۲۸، ترکیه ۱۳۸ و عراق ۱۴۷ است.


ونزوئلا هم با کسب نمره ۳.۰۲ در شاخص آزادی اقتصادی به عنوان بسته‌ترین اقتصاد دنیا شناخته شده است.


صعود ۳ پله‌ای ایران در رده‌بندی آزادی اقتصادی جهان 

در رده‌بندی شاخص آزادی اقتصادی فریزر، رتبه ۱۵۸به ایران داده شده است. ایران در گزارش سال قبل این موسسه رتبه ۱۶۱ را در جهان به دست آورده بود که بدین ترتیب توانسته رتبه خود را سه پله بهبود دهد.

 
ایران در جایگاه انتهایی رده‌بندی جهانی از نظر آزادی اقتصادی قرار گرفته و تنها ۷ کشور آزادی اقتصادی کمتری نسبت به ایران دارند. در عین حال نگاهی به جایگاه سایر کشورها در رده‌بندی موسسه فریزر نشان می‌دهد، این رده‌بندی اعتبار چندانی در تعیین میزان توسعه و پیشرفت اقتصادی کشورها ندارد. به عنوان نمونه کشور چین که دومین اقتصاد بزرگ دنیا محسوب می‌شود، در رتبه ۱۰۴ جهان یا هند که جزو ۱۰ اقتصاد نخست دنیا است، در جایگاه ۸۴ جهان از نظر آزادی اقتصادی قرار گرفته‌اند. 


آزادی اقتصادی در ایران بیشتر شد 

نمره ایران در شاخص آزادی اقتصادی ۴.۶۳ اعلام شده که در مقایسه با سال گذشته، نشان می‌دهد که آزادی اقتصادی در ایران بیشتر شده است. ایران در گزارش سال قبل فریزر، نمره ۴.۴۳ در شاخص آزادی اقتصادی را کسب کرد که بدین ترتیب توانسته نمره خود را به میزان ۰.۲ واحد بهبود ببخشد.

ارسال نظرات