بورس نیازمند حمایت عملی
اقتصاد معاصر-مهدی حاجیوند، کارشناس بازار سرمایه: شاخص بورس با ثبت رشد بیش از ۱۸ هزار واحدی و به لطف دامنه نوسان ۲ درصدی، فعلا برای ماندگاری در این ارتفاع آسوده خاطر است.
در خصوص تحولات پیرامون بازار سرمایه باید گفت بررسی برنامه پیشنهادی وزرای دولت چهاردهم نیز از ابتدای هفته در صحن علنی مجلس در جریان است و به باور کارشناسان از اسامی مطرح شده از تیم اقتصادی دولت جدید و برنامههای اعلامی آنها اینگونه انتظار میرود که در ماههای پیشرو، روند افزایش نرخ نیمایی سرعت یابد و اگر به تدریج نرخ سود بانکی هم کاهش پیدا کند، میتوان به توقف روند کاهش سودآوری شرکتها و در مقابل افزایش سودآوری صنایع بورسی امید داشت.
از سوی دیگر باتوجه به برنامههای مطرح شده توسط عبدالناصرهمتی گزینه پیشنهادی وزارت اقتصاد، به نظر میرسد که بورسیها دستکم فعلا واکنش منفی نسبت به وی از خود نشان ندهند. این درحالی است که روز گذشته در برنامههای همتی، تغییر و چرخش موضعهای پیشین وی، نسبت به بورس را شاهد بودیم و میتوان اینگونه استنباط کرد که حالا که قرار است وی بر مستند وزارت اقتصاد بنشیند، باید به بورس به عنوان یکی از ارکان زیرمجموعه خود توجه داشته باشد.
البته باید این موضوع را نیز مدنظر قرار داد که مردمیسازی اقتصاد هم که یکی از اولویتهای مهم اجرای منویات رهبری در سالجاری است، توجه به بورس را به عنوان یکی از شاهراههای تحقق شعار امسال به کابینه اقتصادی دولت چهاردهم گوشزد میکند.
از سوی دیگر، کم شدن سایه جنگ و ارزندگى سهام و قرار گرفتن بسیارى از سهمها در نقاط حمایتى به ادامه روند تعادل بازار سرمایه کمک کرده است، و «فعلا» و در کوتاه مدت نگرانی از آینده سیاسی منطقه خاورمیانه مورد توجه سهامداران در تالار شیشهای نیست.
این در حالی است که شرکت بورس تهران با انتشار گزارشی از روند عملکرد مالی ۲۱۰ شرکت تولیدی در سه ماه نخست سال اعلام کرده، حاشیه سود خالص، ناخالص و عملیاتی این شرکتها در مقایسه با زمستان به ترتیب ۴۴، ۲۸ و ۳۰ درصد و مدت مابه قبل ۲۶، ۱۷ و ۲۱ درصد کاهش داشته است؛ از مواردی همچون قیمتگذاری دستوری، ناترازی انرژی و نرخ خوراک باعث نیز به عنوان عوامل اثرگذار بر کاهش حاشیه سود شرکتها یاد کرده است؛ مواردی که بنظر میرسد در کوتاه مدت نه برنامهای برای حل آنها وجود دارد و نه وقت و اولویتی؛ و این بدان معنا است که شاید فعلا نباید به سبزهای کمرنگ این روزهای شاخص و نمادهای معاملاتی در بازار سرمایه دلخوش کرد.
در میانه معاملات بازار امروز مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار هم اعلام کرد واریز ۱۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی به صندوق توسعه بازار سرمایه در انتظار تایید نهایی بانک مرکزی است که این موضوع حکایت از خبردرمانی برای بازار سرمایه در روزهای گذشته دارد تا اقدامی عملی!
از سوی دیگر امروز رییس مجلس، اصلاح بند «س» تبصره ۶ قانون بودجه سال جاری را در خصوص معافیتهای مالیاتی برای اجرا ابلاغ کرد، که رشد کمتر از ۱۰ هزار واحدی شاخص بورس در روز جاری و رسیدن نمادهای معاملاتی به تعادل حکایت از این دارد که بازار سرمایه در مقطع کنونی برای تداوم روزهای متعادل خود، دستکم تا مراسم رای اعتماد به کابینه و مشخص شدن تکلیف تیم اقتصادی دولت جدید، نیازمند حمایت و تزریق خبرهای مثبت و انجام اقدامات عملی است.