راهی جز بهینه سازی مصرف انرژی نداریم
به گزارش اقتصاد معاصر؛ رمضانعلی سنگدوینی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی درباره اظهارات اخیر معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی گاز مبنی بر اینکه دیگر ناترازی انرژی مطرح نیست بلکه کمبود داریم، گفت: فارغ از اینکه امروز با ناترازی مواجهیم یا کمبود، مهمترین موضوعی که امروز با آن مواجهیم، بحث بهینهسازی مصرف انرژی است. در برنامه هفتم در این زمینه احکامی آمده است که حتماً باید به دنبال اجرای آنها باشیم؛ از جمله این احکام، تشکیل صندوق بهینهسازی مصرف انرژی است که در حال حاضر ۵ همت اعتبار و نقدینگی در اختیار دارد و وزارت نفت باید کار را آغاز کند.
وی افزود: همچنین ما در زمینه بهینه سازی پیشبینی کردیم تا سازمانی ذیل ریاست جمهوری تشکیل شود و رئیس آن نیز به عنوان یکی از معاونان رئیس جمهوری رئیس جمهوری فعالیت کند تا به عنوان سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی فعالیت کند؛ با تشکیل این سازمان، سازوکاری فراهم میشود تا دولت بر کارهای وزارتخانههای نفت، نیرو و صمت در زمینه مصرف و بهینه سازی انرژی نظارت و پیگیری کند.
اشاره سنگدوینی به جزء ۲ ماده ۴۶ قانون قانون برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران است؛ بر اساس این حکم، با هدف مدیریت و کاهش شدت انرژی، دولت مکلف است بهمنظور ایجاد هماهنگی فرابخشی و مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی، مدیریت بهینه ناترازی انرژی در بخشهای مختلف با رعایت ملاحظات کاهش شدت انرژی و پیگیری اجرای طرحهای بهینهسازی انرژی در بخشهای عرضه و مصرف انرژی و تعیین میزان و نحوه تخصیص کلیه یارانههای انرژی در هر بخش با اجرای کامل قانون هدفمندکردن یارانهها، «سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی» را زیر نظر رئیس جمهور منوط به موافقت وی از تجمیع و ادغام ظرفیتهای سازمانی موجود در شرکت بهینهسازی مصرف سوخت، سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) و ستاد مدیریت حمل ونقل و سوخت تأسیس نماید و اساسنامه آن را ظرف سهماه بهتصویب هیأت وزیران برساند.
نایب رئیس کمیسیون انرژی عنوان کرد: گرچه گفته میشود در حوزه انرژی با کمبودهایی مواجهیم، اما من معتقدم که کمبودی نداریم بلکه شدت مصرف انرژی ما بالاست و در بهینهسازی مصرف سوخت به خوبی عمل نمیکنیم، مصرف سوخت خودروهای ما بالاست و غاطبه ساختمانهای ما مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان را رعایت نکردند و تجهیزاتی که ما در اختیار مصرف کنندگان میگذاریم عملاً بازدهی بالایی ندارند؛ به این دلایل است که گفته میشود در حوزه انرژی با ناترازی یا کمبود مواجهیم وگرنه ما درحال مصرف روزانه ۹۰۰ میلیون متر مکعب هستیم.
سنگدوینی با تاکید بر لزوم تعیین مشوقهایی برای ترغیب مردم به صرفه جویی به ویژه در حوزه انرژی و آب، به آغاز به کار بازار بهینهسازی و محیط زیست در بورس انرژی ایران و آغاز عرضه معاملات گواهی صرفهجویی گاز از تیر ماه سال جاری اشاره و اظهار کرد: شرکت ملی گاز فرآیندی در بورس انرژی ایجاد کرده است که بر اساس آن افراد به میزانی که در مصرف گار صرفه جویی کند، به همان میزان میتواند گاز صرفه جویی شده را به بخشهای مرتبط با صنایع، فولاد و پتروشیمیها بفروشد؛ در زمان آغاز این فرآیند، بیش از ۳۵۰۰ میلیارد تومان پاداش صرفه جویی برای مصرف کنندگان گاز تخصیص یافته بود.
وی با بیان اینکه «میتوانیم بهینهسازی را انجام دهیم و باید هم این کار را انجام دهیم»، افزود: روزانه به طور متوسط ۱۳۰ میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف میشود و الان در حال واردات هستیم؛ مهمترین کاری که باید بکنیم بهینه سازی است؛ در این زمینه نیز دولت باید به وسط میدان بیاید؛ نمیگویم نباید بنزین گران کنیم چراکه بنزین در کشور ما ارزان است ولی با گران شدن، مصرف بنزین کاهش پیدا نمیکند و شاهد بودیم که وقتی بنزین ۳۰۰۰ تومان شد، فقط یک هفته مصرف کاهش یافت، اما مجدداً با افزایش مصرف مواجه بودیم.
این نماینده مجلس همچنین با انتقاد از زیاد بودن تعداد دریافت کنندگان یارانه از محل منابع سازمان هدفمندی گفت: بر اساس آنچه که شنیدهام، بیش از۷۰ الی ۷۵ میلیون نفر در کشور یارانه هدفمندی دریافت میکنند؛ آیا از ۸۵ میلیون نفر، ۷۵ میلیون نفر نیازمند یارانه هستند؟ البته که این گونه نیست و باید اصلاحاتی در این زمینه اعمال شود.
سنگدوینی در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا در لایحه بودجه سال آینده به موضوع رفع ناترازی انرژی توجه شده است؟ نیز عنوان کرد: منابعی در این زمینه در لایحه دیده شده است و ما هم در کمیسیون انرژی حتماً به این موضوع توجه میکنیم.