از شاخکهای نگران بورس تا سکوت در مقابل دروغ ۲۵ همتی
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از وضعیت بازار سرمایه کشور و تاثیر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر آن، تعطیلی سامانه نیما و آغاز فعالیت ارز توافقی، وضعیت تجارت خارجی ایران، احیای بانک ایران زمین، اقتصاد دریامحور، سامانه هوشمندسازی نان و شوک جدید به متقاضیان مسکن پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «انتظارات بورسی از انتخابات»، تاثیر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر بازار سرمایه را بررسی کرده و نوشته است: «در سال جاری بیش از ۳۰ کشور انتخابات برگزار کردند اما انتخابات ایالات متحده به دلیل تاثیر آن بر سایر کشورها اهمیت ویژهای دارد. تحلیلها نشان میدهد که سیاستهای حامی ترامپ در دوره قبلی ریاست جمهوری، از جمله تحریمها و فشارهای تجاری، احتمالا در صورت پیروزی مجدد وی ادامه خواهد یافت که میتواند تقاضا و قیمتها در بازار جهانی را تحت تاثیر قرار دهد. بیش از ۳۵ درصد کارشناسان بر این باورند که در صورت شکست هریس، بورس به طور موقت نزولی خواهد شد. اگر ترامپ به عنوان یک تهدید تلقی شود، ممکن است تا سرمایهگذاران از بازار خارج شوند و شاخصها افت کنند.»
«شاخکهای نگران بازار» عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه سازندگی بود. این گزارش هم وضعیت بازار سرمایه و تاثیر انتخابات ایالات متحده آمریکا بر این بازار را بررسی کرده و نوشته است: «بورس تهران پس از دو روز افت، مجددا با افزایش جزئی ۷ هزار واحدی مواجه شد و توانست کانال ۲ میلیون واحد را حفظ کند. در بازار ارز، قیمت دلار با کاهش ۳۰۰ تومانی به ۶۸ هزار و ۶۰۰ تومان و یورو به ۷۵ هزار تومان رسید. سکه طرح جدید هم ۳۸۰ هزار تومان رشد داشته و به ۵۲ میلیون و ۲۷۵ هزار تومان رسید. بورس هم تحت تاثیر انتخابات آمریکا قرار دارد. نتیجه این انتخابات میتواند بر روابط خارجی ایران و سیاستهای اقتصادی آن، به ویژه در زمینه تحریمها تاثیر بگذارد. در سناریوی خوشبینانه، اگر دولت بهبود شرایط تحریمها را دنبال کند، صادرات نفت و گاز افزایش خواهد یافت، در حالی که شکست ترامپ میتواند مشکلات بیشتری ایجاد کند.»
عنوان گزارش اقتصادی صفحه ۳ روزنامه وطن امروز نیز «ریسکها افزایش مییابد؟» بود. این گزارش هم به بررسی تاثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد جهان پرداخته و بیان میکند: «رقابت بین کاملا هریس، معاون رئیس جمهور آمریکا و دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق به شدت مورد توجه قرار گرفته است. نظرسنجیها نشان میدهند که هر کاندیدا با ۴۷ درصد حمایت رایدهندگان در کنار یکدیگر قرار دارند. تحلیلگران بازارهای مالی میگویند که پیروزی هریس میتواند به تداوم سیاستهای اقتصادی بایدن و تقویت انرژیهای تجدیدپذیر منجر شود، در حالی که ترامپ با حمایت از سوختهای فسیلی بر صنایع نفت و گاز تاثیر مثبت میگذارد.»
روزنامه شرق در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «چالش ارز» به اولین تصمیم رئیسکل بانک مرکزی پس از ابقا اشاره کرده و نوشته است: «فرزین اعلام کرده که بازار ارز توافقی شکل خواهد گرفت و سامانه نیما که تاکنون برای مبادلات ارزی استفاده میشد، تعطیل خواهد شد. این تصمیم با انتقادات زیادی از سوی فعالان اقتصادی مواجه شده است، زیرا آنها معتقدند که انتقال امور ارزی به بانک مرکزی و عدم ارتباط مستقیم با بازرگانان میتواند به شکستهای بیشتری منجر شود.»
عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه هممیهن هم «کسری ۷ میلیارد دلاری» بود که به بررسی وضعیت تجارت خارجی ایران در هفت ماهه اول سال ۱۴۰۲ و کسری تراز تجاری کشور پرداخته است. این گزارش بیان دارد: «رئیس کل گمرک ایران اعلام کرده که کشور با کسر ۷ میلیارد دلار در تجارت خارجی بدون احتساب صادرات نفت مواجه است اما با احتساب نفت و خدمات فنی و مهندسی، به مازاد ۲۰.۷ میلیارد دلار رسیدهایم. تجارت خارجی در این مدت به ۱۰۰ میلیارد دلار رسید که شامل ۶۰.۲ میلیارد دلار صادرات و ۳۹.۵ میلیارد دلار واردات است. صادرات غیرنفتی ۱۵ درصد افزایش یافته و به ۳۲.۵ میلیارد دلار رسیده است. همچنین، میزان وزنی صادرات غیرنفتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشت.»
«عملیات احیای بانک ایران زمین» عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه فرهیختگان بود. در این گزارش آمده است: «سال گذشته، بانک مرکزی ایران سه موسسه اعتباری (توسعه، نور و کاسپین) را در مسیر انحلال قرار داد. بانک ایران زمین، یکی از بانکهای خصوصی، در سال جاری با بحران عمیقی روبهرو شده و تا نیمه سال ۱۴۰۳ حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان زیان تولید کرده است. این زیان روزانه بیش از ۶۴ میلیارد تومان بوده و تاکنون به انباشتهای بالای ۶۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. ریشه این ناترازی به فعالیتهای غیرقانونی تعاونی اعتباری مولیالموحدین برمیگردد که به طور غیرمجاز در عملیات بانکی مشغول بوده و به بانک ایران زمین آسیبهای مالی زیادی وارد کرده است. اخیرا قوه قضائیه ایران حکم نهایی پرونده این تعاونی را صادر کرده که شامل حبس و ضبط اموال متهمان است.»
روزنامه جامجم در گزارش اقتصادی امروز صفحه ۳ خود، تحت عنوان «اقتصاد آبی؛ پیشران توسعه ایران» به بررسی ظرفیتهای دریا پرداخته و نوشته است: «اقتصاد دریامحور فراتر از شیلات و گردشگری دریایی بوده و نیازمند حمایت از صنایع آبی و دریایی است. ایران با ۵۸۰۰ کیلومتر نوار ساحلی، ظرفیتهای زیادی در این حوزه دارد اما به طور موثر از آنها بهرهبرداری نکرده است. رهبر معظم انقلاب در سال گذشته سیاستهای کلی توسعه دریامحور را ابلاغ کردند که بر استفاده از مزایای دریاها و افزایش سهم اقتصاد دریا از GDP ملی تاکید دارد.»
عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه جوان هم «سکوت در مقابل دروغ ۲۵ همتی!» بود. این گزارش به سکوت سازمان برنامه و بودجه درباره ادعای هزینه ۲۵ همتی برای سامانه نان اشاره کرده و نوشته است: «از زمان آغاز طرح هوشمندسازی فروش نان سنتی در سال ۱۴۰۱، مشکلاتی نظیر دپوی آرد و تخلفات نانوایان کاهش یافته و مدیریت بهتری بر توزیع آرد انجام شده است. مدیر اجرایی طرح از صرفهجویی ۷۵ هزار میلیارد تومانی در ۳۰ ماه با اجرای این طرح خبر میدهد و بیان میکند که روزانه به اندازه نان ۲۵ میلیون نفر در مصرف آرد صرفهجویی شده است. با این حال، سرپرست جدید مرکز تحول دیجیتال سازمان برنامه و بودجه، از هزینه ۲۵ هزار میلیارد تومانی برای سامانه هوشمند نان انتقاد کرده و مدعی بوده که هیچ نتیجهای نداشته است.»
روزنامه خراسان هم در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «شوک جدیدبه متقاضیان مسکن» نوشت: «طرح نهضت ملی مسکن از دو سال پیش آغاز شده و بسیاری از متقاضیان برای دسترسی به مسکن ارزانتر، رفتارهای مالی خود را تغییر دادهاند. با این حال، آنها با افزایش هزینههای ساخت و ابهامات فراوانی مواجه هستند. به تازگی، هزینه ساخت یک واحد ۷۵ متری نهضت ملی مسکن به بالای ۱.۳ میلیارد تومان رسیده و متقاضیان باید ۵۵۰ میلیون تومان وام بگیرند و مابقی را خود تامین کنند اما بسیاری از آنها توان پرداخت ۷۵۰ میلیون تومان و اقساط وام را ندارند.»