ارز تکنرخی در عین رونقِ بازار توافقی مزیت نیست
محمد امین لنگری، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با اقتصاد معاصر در رابطه با راهاندازی بازار توافقی بیان کرد: به شخصه معتقدم در صورتی که ما بازار توافقی را راهاندازی کنیم، موجب افزایش مداوم نرخ ارز خواهد شد. ما در شرایط تحریمی هستیم و کالاهای مورد نیاز کشور به صورت جیرهبندی وارد میشوند و چهبسا که مایحتاج ضروری مردم نیز از همین محل تامین میشود. بنابراین، با کمبود عرضه ارز مواجه خواهیم شد و این کمبود ارز موجب افزایش مداوم نرخ در بازار آزاد خواهد شد.
لنگری در پاسخ به این سوال که آیا بازار ارز توافقی میتواند به تکنرخی شدن ارز کمک کند؟ مدعی شد: در شرایط کنونی که تحریمهای اقتصادی وجود دارند، نیازهای ضروری کشور توسط تجار از بازار آزاد تامین میشود. این امر به نفع کشور نیست. تکنرخی شدن ارز قطعا رخ خواهد داد اما به این صورت خواهد بود که همواره با رشد قیمت مواجه هستیم و نرخ ارز به سرعت بالا میرود. تجربه نشان داده که آزاد گذاشتن بازار ارز به رشد سریع نرخ و افزایش تورم منجر میشود و من این طرح را تایید نمیکنم. در شرایط کنونی، باید نظام چندنرخی ارز داشته باشیم و هر کالا بر اساس نیاز کشور و سیاستگذاری داخلی، دارای نرخ ارز منحصر به فرد خود باشد.
وی تصریح کرد: برخی معتقدند که نرخهای متفاوت ارز باعث فساد میشود اما این مساله به نظارت و اعمال کنترل دقیق وابسته است.
لنگری در رابطه با رونق بازار توافقی گفت: با توجه به کاهش ارزش ریال، همه به دنبال خرید ارز هستند و همین امر باعث میشود که دارندگان ارز در بازار حضور یافته و ارز خود را عرضه کنند. به این ترتیب، بازار توافقی پررونقی شکل میگیرد با این حال بنده معتقد هستم که رونق بازار توافقی و تکنرخی شدن ارز، به نفع اقتصاد نخواهد بود.
لنگری اضافه کرد: با توجه به سودهای کلان واردات کالا، به ویژه خودروهای لوکس، واردکنندگان حتی با نرخهای بسیار بالا همچنان توجیه اقتصادی برای خرید دلار دارند. این امر موجب افزایش دائمی نرخ ارز خواهد شد و در نهایت باعث بروز تورم بیشتر در کشور میشود.