۷ پیشنهاد برای رفع ناترازیِ تأمین اجتماعی
اقتصاد معاصر-حمید حاج اسماعیلی، فعال کار و کارگری: تلاشهای متعددی که در یکصد سال گذشته با مفاهیم حمایتی برای تاسیس سازمان تامین اجتماعی انجام شد، موجب ظهور و تشکیل ساختاری شده که امروز در زمره موفقترین نهادهای عمومی و بیمهای بزرگ کشور محسوب میشود.
سازمان تامین اجتماعی باوجود فراز و فرودهای سیاسی پیچیده در مسیر بلوغ و کمال خود، علاوهبر ارائه خدمات بازنشستگی و درمانی، باعث ایجاد تکیهگاه حمایتی استوار و کانون امید برای بیمهشدگان در زندگی روزمره و آینده آنها شده است.
وابستگی نیمی از جمعیت کشور به خدمات سازمان تامین اجتماعی و توسعه پوشش بیمهای سازمان به بخشهای مختلف، اهمیت آن را برای کارکنان دولتی و اقشار مختلف اجتماعی نسبت به گذشته، چند برابر کرده است.
گر چه سازمان تامین اجتماعی به نسبت دیگر صندوقهای بیمهای، مخصوصا صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری وضعیت به مراتب بهتری به لحاظ ناترازی و منابع دارد اما پیشبینی شرایط اقتصادی پیش رو و شرایط خاص اجتماعی و همچنین سیاستهای پرهزینه و اشتباه قبلی، این نگرانی را ایجاد کرده تا هر چه سریعتر جهتگیریها و برنامههای عملی آن مورد بازنگری و ارزیابی دقیقتری قرار گیرد.
اولین اقدام در اصلاح اداره اجرایی سازمان تامین اجتماعی، پرهیز دولت از به کارگیری مدیریت سیاسی در این سازمان است. سازمان تامین اجتماعی یک نهاد بیمهای بوده و باید با دانش محاسبات ریاضی و بیمهای و همچنین جهتگیریهای فنی و مهندسی اداره شود.
مورد بعدی در ارتقا شرایط مالی سازمان تأمین اجتماعی، مدیریت هزینه خواهد بود. این سازمان هنوز درگیر خیلی از روشهای سنتی و هزینهبر قدیمی بوده که باید اصلاح شود. این در حالی بوده که استفاده از تکنولوژی و فناوریهای جدید مالی در تعامل با اعضا و مشتریان سازمان است و از اقدامات مهمی تلقی میشود که باید هر روز به کارگیری و تازه شود.
حذف ساختار اداری
حذف ساختار اداری حجیم و پرهزینه در سازمان تامین اجتماعی و همچنین جایگزینی آن با یک نظام چابک و کارآمد، باعث جلوگیری هزینههای بیمورد زیادی خواهد شد.
بازنگری سیاستهای دولت و مجلس در تحمیل تکالیف و تعهدهای حاکمیتی به سازمان تامین اجتماعی، از موارد دیگری بوده که باید از طریق مدیریت فنی سازمان و از طریق کارشناسان مربوطه در گفتوگو با دولت مرتفع شود.
از سوی دیگر تفکیک تعاریف بیمههای پایه از نظام بیمهای سازمان تامین اجتماعی، از دیگر مواردی بوده که باید دولت و مجلس به آن توجه داشته باشند.
همچنین بهرهوری صحیح و پایدار اموال و سرمایههای سازمان از موارد دیگری تلقی میشوند که میتواند در حفظ و پایداری منابع سازمان نقش اساسی داشته باشد.
این موارد در کنار توسعه سازمان از طریق اعتمادسازی و جذب مشتریان جدید با روش افزایش فعالیتهای بازار کار مبتنی بر ظرفیتهای جدید اشتغال، منجر به ایجاد تراز مثبت سازمانی و بهبود نسبت ورودی به خروجی در سازمان تامین اجتماعی خواهد شد.