فرونشستها در کشور دستاورد حفاری ۵۰۰ هزار چاه غیرمجاز
علی بیتالهی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفتوگو با اقتصاد معاصر اظهار کرد: اصلیترین عامل ایجاد فرونشست، برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی است.
وی با یادآوری اینکه وزارت نیرو متولی صدور مجوز برای برداشت آب و کنترل آن است، ادامه داد: در کشور، تقریبا یک میلیون چاه آب وجود دارد که از این تعداد، ۵۰۰ هزار حلقه چاه، غیرمجاز هستند.
وی در ادامه به مثالی درباره چاههای پایتخت پرداخت و افزود: به عنوان نمونه در استان تهران، از ۵۰ هزار چاه، ۳۰ هزار چاه غیرمجاز وجود دارد. این چاههای غیرمجاز در برداشت بیش از حد آب از منابع زیرزمینی دخیل هستند و در نهایت منجر به فرونشست میشوند.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با تاکید بر اینکه کشاورزی در این فرونشستها نقش عمدهای دارد، گفت: ۹۰ درصد آبهای زیرزمینی در بخش کشاورزی مصرف میشوند و دلیل آن، شیوههای نادرست آبیاری و نوع کشت است. وزارت جهاد کشاورزی باید در مناطق آسیبدیده از فرونشست، نوع کشت و زرع را به گونهای تنظیم کند که میزان مصرف آب کاهش یابد. برای مثال، کشت محصولاتی مثل برنج و هندوانه که آب زیادی مصرف میکنند، در مناطق فرونشست باید محدود شوند.
بیتالهی با بیان اینکه شیوههای آبیاری نیز باید بهینهتر شوند، اظهار داشت: روشهای آبیاری قدیمی که در آن حدود هفتاد درصد از آب تبخیر میشود، نیاز به اصلاح دارند. بنابراین، وزارت جهاد کشاورزی باید در پهنههای فرونشست، شیوههای آبیاری را به روز و کارآمد کند.