۱۰:۰۴ ۱۴۰۳/۱۰/۰۲
«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

نرخ مرغ به دست دلالان جوجه یک‌روزه و تجار پَر کشید

بررسی‌های میدانی خبرنگار اقتصاد معاصر نشان می‌دهد که برخی تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه به جای عرضه مستقیم محصول خود، آن را با قیمت بالاتر در اختیار واسطه‌‌ها قرار می‌دهند.
نرخ مرغ به دست دلالان جوجه یک‌روزه و تجار پَر کشید
کد خبر:۱۰۹۰۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ گوشت مرغ در روزهای اخیر دچار نوسانات قیمتی شده است، به طوری که قیمت درب مغازه این محصول نسبت به قیمت مصوب آن، شکاف عمیقی دارد؛ کارشناسان و مسؤولان این حوزه معتقد هستند که دلیل اصلی این گرانی ناگهانی، افزایش قیمت جوجه یک‌روزه در بازار و کاهش میزان جوجه‌ریزی گوشتی در کشور بوده است.

بررسی‌ آمارهای موجود در رابطه با میزان جوجه‌ریزی جوجه یک‌روزه نشان می‌دهد که فقط در روز ۲۷ آذرماه، تعداد ۲۳۴ فقره مجوز به مجموع ۷ میلیون و ۲۱۳ هزار و ۴۷۷ قطعه صادر شده است. این در حالی بوده که از ابتدای آذر امسال لغایت ۲۶ آذرماه، میزان کل جوجه‌ریزی گوشتی در کل کشور ۱۱۵ میلیون و ۸۱۱ هزار و ۱۴۷ قطعه ثبت شده که نسبت به مدت مشابه ماه گذشته (۱۲۸،۳۹۹،۹۸۸)، تقریبا ۱۰.۸ درصد افت و نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۱۰۵،۶۲۷،۱۷۱)، تقریبا ۹.۶ درصد افزایش داشته است. 

رشد ۱۶ درصدی جوجه‌ریزی گوشتی در کل کشور 

میزان جوجه‌ریزی گوشتی کل کشور از ابتدای امسال تاکنون، یک میلیارد و ۲۸۰ میلیون و ۹۵۲ هزار و ۲۳ قطعه بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۱،۱۰۴،۵۳۳،۱۸۹)، تقریبا ۱۶ درصد رشد داشته است. بر همین اساس ادعای کاهش یافتن میزان جوجه‌ریزی گوشتی در کشور و گرانی گوشت مرغ به این دلیل را می‌توان رد کرد. 

دلالی جوجه یک‌روزه عامل گرانی مرغ بود/ صادرات در میانه التهابات بازار؟

رشد قیمت جوجه‌ یک‌روزه گوشتی در بازار 

بسیاری از افراد، رشد قیمت جوجه یک‌روزه گوشتی را عامل اصلی افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار می‌دانند. در همین راستا بررسی‌های میدانی خبرنگار اقتصاد معاصر نشان می‌دهد که برخی تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه به جای عرضه مستقیم محصول خود، آن را با قیمت بالاتر در اختیار واسطه‌‌ها قرار می‌دهند. این در حالی بوده که اخیرا انجمن جوجه یک‌روزه کشور نیز دلالی در این زمینه را به طور رسمی تایید کرده است. 

بر همین اساس انجمن جوجه یک‌روزه به اعضای خود اعلام کرد: «عدم رعایت برخی واحدهای مرغ مادر در خصوص تحویل جوجه یک‌روزه به حلقه‌های نهایی، عمدتا توسط واسطه و به ‌قیمت غیرمتعارف، موجب ورود دستگاه‌های نظارتی و افزایش قیمت مرغ شده است. انتظار می‌رود با عرضه جوجه یک‌روزه، قیمت این محصول در روزهای آینده به تعادل لازم برسد و از گران‌فروشی آن در بازار جلوگیری به ‌عمل آید.»

بررسی قیمت انواع جوجه یک‌روزه نیز موکد این موضوع است. قیمت جوجه یک‌روزه نژاد راس مورخ ۲۷ آذر امسال حداقل ۲۵،۵۰۰ و حداکثر ۲۶،۰۰۰ تومان تعیین شده و قیمت جوجه نژاد پلاس حداقل ۲۵،۵۰۰ و حداکثر ۲۶،۰۰۰ تومان است. همچنین بررسی قیمت جوجه یک‌روزه نژاد کاب نیز در این تاریخ، حداقل ۲۲،۵۰۰ و حداکثر ۲۳،۰۰۰ تومان بود.

بررسی‌های دقیق‌تر این موضوع نشان می‌دهد که میانگین قیمت جوجه یک‌روزه گوشتی در آذر امسال حدودا ۳۰ هزار و ۳۳۳ تومان بوده که نسبت به آبان ۱۴۰۳، حدود ۳ درصد کاهش داشته است. (میانگین قیمت در این ماه ۳۱ هزار و ۲۹۳ تومان بود.)

با این حال اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که از ابتدای تابستان ۱۴۰۳ تاکنون، قیمت جوجه یک‌روزه در بازار تقریبا ۱۰۲ درصد رشد داشته، به طوری که میانگین قیمت این محصول در تیرماه ۱۵ هزار تومان بوده است. در مردادماه، میانگین قیمتی این محصول نسبت به تیر حدود ۴۰ درصد رشد داشته و به ۲۰ هزار و ۹۳۱ تومان رسید.

این در حالی بوده که در آخرین ماه تابستان، قیمت این جوجه‌ها نسبت به مردادماه، حدود ۲۴.۵ درصد رشد داشته و به ۲۶ هزار و ۷۰ تومان رسیده است. این افزایش قیمت‌ها در پاییز نیز ادامه داشت، به طوری که میانگین قیمت در مهرماه، ۲۶ هزار و ۸۸۸ تومان و در آبان نیز ۳۱ هزار و ۲۹۳ تومان بود. 

دلالی جوجه یک‌روزه عامل گرانی مرغ بود/ صادرات در میانه التهابات بازار؟

قیمت‌ها از سال ۹۸ چقدر تغییر کرده‌اند؟ 

بررسی میانگین قیمت انواع جوجه‌های یک‌روزه طی سال‌های مختلف حاکی از رشد چشمگیر قیمت این محصول است، به طوری که میانگین قیمت که در سال ۱۳۹۸، حدودا ۲ هزار و ۳۸۱ تومان قیمت داشت اما اکنون در سال ۱۴۰۳، به ۲۵ هزار و ۱۲۰ تومان رسیده است. 

به طور دقیق‌تر، میانگین قیمت این جوجه‌ها در سال ۹۹ نسبت به سال قبل از آن، حدود ۱۰۰ تومان ارزان شد و به ۲ هزار و ۱۵۷ تومان رسید اما روند قیمتی آن از سال ۱۴۰۰ صعودی شد. میانگین قیمت این جوجه‌ها در سال ۱۴۰۰ تقریبا ۶ هزار و ۲۷۹ تومان و در سال ۱۴۰۱، حدودا ۸ هزار و ۱۱۶ تومان و در سال ۱۴۰۲ نیز حدودا ۱۹ هزار و ۶۳۲ تومان بود.

دلالی جوجه یک‌روزه عامل گرانی مرغ بود/ صادرات در میانه التهابات بازار؟

مشکل فقط افزایش قیمت جوجه نیست 

به گفته کارشناسان حوزه مرغ، مساله گرانی‌های اخیر گوشت مرغ، صرفا افزایش قیمت جوجه یک‌روزه نیست. یکی دیگر از دلایل گرانی را می‌توان به کار گیری روش‌های مختلف فروش در نظر گرفت که فروشندگان برای گران فروختن محصول خود استفاده می‌کنند. یکی از این روش‌ها، فروش قطعه قطعه مرغ است، به طوری که فروشندگان، مرغ را به بخش‌های مختلفی مانند ران، سینه، بال و... تقسیم کرده و جداگانه آنها را می‌فروشند. در این حالت قیمت هر قطعه به مراتب بیشتر از قیمت هر کیلوگرم مرغ به صورت کامل خواهد بود. 

صادرات هم مزید بر علت شد 

همچنین یکی دیگر از عوامل گرانی‌های اخیر را می‌توان مجوز صادرات مرغ دانست، زیرا در شرایطی که قیمت مرغ در بازار داخلی به طرز چشمگیری افزایش یافته و حتی از نرخ مصوب ۸۳ هزار و ۵۰۰ تومان نیز فراتر رفته، مجوز صادرات ۱۷ هزار تن مرغ صادر شد. این اقدام در حالی که نرخ مصوب افزایش یافته و مدیریتی بر بازار وجود ندارد و چه‌بسا معیشت مردم تحت‌الشعاع قرار گرفته، واکنش‌های بسیاری را به همراه داشته است. 

تاثیر ناچیز ورود دستگاه‌های نظارتی 

قیمت گوشت مرغ اکنون در برخی از مناطق شهری به ۱۱۳ هزار تومان (به ازای هر کیلوگرم) رسیده است. این در حالی بوده که رسانه‌ها طی روزهای اخیر، اخباری مبنی‌بر ورود دستگاه‌های نظارتی و وزارت جهاد کشاورزی برای کنترل قیمت گوشت مرغ مخابره کرده‌اند اما تاکنون تاثیری بر بازار نداشته است. 

این مساله نشان‌دهنده انفعال وزارت جهاد کشاورزی و عدم اهتمام آن نسبت به معیشت مردم است؛ موضوعی که از ابتدا و در زمان انتخابات ریاست جمهوری همواره از سوی مسعود پزشکیان، رئیس جمهور، بر مقابله با آن تاکید می‌شد.

ارسال نظرات