
ورود دستگاه قضا به ترک فعل مسوولان در خاموشیهای برنامهریزیشده

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در روزهای اخیر، قطعی برق به یکی از چالشهای جدی برای شهروندان و صنایع کشور تبدیل شده است. بر اساس آمارهای تایید شده توسط وزارت نیرو، کاهش ذخایر سوخت مایع نیروگاهها از شهریور تا آذر سال ۱۴۰۳ به عنوان اصلیترین دلیل این قطعیها شناخته شده است. این وضعیت نه فقط مشکلات روزمره مردم را تشدید کرده، بلکه نگرانیهای جدی درباره تامین انرژی در فصلهای سرد سال را نیز به وجود آورده است.
در اینباره روز گذشته یازدهم دی اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه گفت: پیگیریهای انجام شده از سوی سازمان بازرسی کل کشور نشان میدهد که بررسی و مقایسه حجم نفت گاز ذخیره شده در مخازن نیروگاهها در سال ۱۴۰۳ با سالهای گذشته، یعنی سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، حاکی از این بوده که حجم نفت گاز ذخیره شده در اوایل شهریور سال جاری با میزان ذخایر در سالهای گذشته تقریبا یکسان بوده است.
به گفته وی برخلاف سال گذشته، حجم مخازن نیروگاهها از اوایل شهریور ماه سال جاری نه فقط افزایش نیافته است، بلکه کاهش مشخصی را نشان میدهد. دلایل این کاهش به این صورت توضیح داده شده که مطابق مقایسه حجم نفت گاز تحویل شده به نیروگاهها از ابتدای شهریور سالهای ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ تا پایان آذر همان سالها، تحویل نفت گاز بیشتر در سال ۱۴۰۳ صورت گرفته است. این موضوع نشان میدهد که در شهریور و مهرماه ۱۴۰۳، به دلیل کاهش مصرف گاز در شبکه سراسری مصرف خانگی، نیروگاهها به استفاده بیشتری از نفت گاز (گازوئیل) روی آوردهاند و این امر زمینهساز کاهش حجم مخازن نفت گاز شده است.
سخنگوی قوه قضائیه گفت که به دنبال این موضوع، کارگروهی در سازمان بازرسی تشکیل شده و تحقیقات لازم از شرکت ملی گاز و شرکت توانیر در دست اقدام است. در صورتی که احراز شود که ترک فعل مسؤولان دستگاههای اجرایی در تامین سوخت مورد نیاز واحدهای نیروگاهی صورت گرفته، به مراتب مورد پیگیری قضایی قرار خواهد گرفت.
به گزارش اقتصاد معاصر بر اساس دادههای موجود، ذخایر سوخت نیروگاهها در شهریور ۱۴۰۳ به میزان ۱۵۰ میلیون لیتر بیشتر از ذخایر مشابه در شهریور ۱۴۰۰ بوده است. این افزایش در ذخایر سوخت باید نویدبخش یک فصل پاییز پایدار و بدون قطعی برق میبود اما واقعیت نشاندهنده وضعیتی متفاوت است. برخلاف سالهای گذشته، در دوره شهریور تا آذرماه سال جاری، ذخایر سوخت نیروگاهی نه فقط افزایش نیافت، بلکه به طور قابل توجهی ۶۵۰ میلیون لیتر کاهش یافت.
این کاهش ذخایر سوخت به وضوح نمایانگر یک بحران در تامین انرژی است که میتواند عواقب جدی برای زندگی روزمره مردم و فعالیتهای اقتصادی به همراه داشته باشد.
اصلیترین دلیل این کاهش ذخایر، کمبود گاز طبیعی خواهد بود. از شهریور تا آذر امسال، به طور متوسط ماهانه ۵۶۰ میلیون متر مکعب از تامین گاز برای نیروگاهها کاسته شده و این کاهش تامین گاز، نیروگاهها را مجبور به استفاده از سوختهای مایع کرده که به دلیل هزینههای بالاتر و تاثیرات زیستمحیطی، گزینه مناسبی نیست.