توضیح سخنگوی هیاترئیسه مجلس درباره ۲۷حکم ناقص قانون دائمی در بودجه
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ عباس گودرزی سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی امروز چهارشنبه در نشست خبری، عنوان کرد: ارتباط رسانهها با سخنگوهای مجلس باید افزایش پیدا کند. باید اخبار مجلس را از کانال رسمی سخنگوها دریافت کنیم. در پایان هر سه هفته کاری تلاش میکنیم تا نشستی برگزار کنیم و فعالیت یک ماهه مجلس را رصد کنیم. یکی از بازوان مهم مشورتی برای مسؤولان، رسانهها هستند. ارتباط رسانهها با سخنگوهای مجلس باید افزایش پیدا کند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه مجلس دوازدهم دغدغه حل مشکلات را دارد و از آغاز به کار با مسائلی، همچون شهادت شهید رئیسی و آغاز دولت چهاردهم مواجه شد، گفت: امشب ایرادات شورای نگهبان به بودجه ۱۴۰۴ اعلام خواهد شد و روزهای پنجشنبه و شنبه پیشِ رو کمیسیون تلفیق بودجه دو جلسه برگزار خواهد کرد و در نهایت در روزهای یکشنبه و دوشنبه هفته آینده جلسه رسیدگی به بودجه ۱۴۰۴ در صحن علنی مجلس برگزار خواهد شد و رسیدگی نمایندگان به حوزههای انتخابیه خود به دو هفته آینده منتقل شد.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: بعضی از طرحهای مجلس به دلیل مغایرت با اصل ۷۵ قانون اساسی و ایجاد بار مالی برای دولت، به سرانجام نمیرسد. مجالس ما باید لایحهمحور باشند؛ یعنی دولت را فعال کنند. نمایندگان در همه حوزهها طرحهای خود را ثبت میکنند. مجلس دوازدهم دولت را در لایحه بودجه ۱۴۰۴ به استفاده از کالابرگ مکلف کرده و دهکهای پایین جامعه باید این کالابرگ را دریافت کنند. رئیس جمهور نیز اخیرا اعلام کرد که باید کالابرگ را به دهکهای پایین جامعه بدهیم. شهید رئیسی سال گذشته به دنبال تامین منابع برای اعطای کالابرگ بود. ظرفیت قانونی کالابرگ در کشور وجود دارد و دولت و مجلس اراده انجام این کار را دارند.
گودرزی در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصاد معاصر مبنی بر اینکه بر اساس بند (الف) ماده (۱۳) قانون برنامه هفتم پیشرفت، نباید در متن بودجه قانون دائمی نقض شود یا حکمی فرابودجهای نوشته شود، با این حال بررسیها نشان میدهد که ۲۷ حکم غیربودجهای و ناقص قانون دائمی در متن بودجه وجود دارد، اظهار داشت: همواره از طریق تریبون هیات رئیسه، توسط رئیس مجلس و دبیران، تاکید میشود پیشنهادهایی که مغایر با برنامه هفتم یا قوانین بالادستی هستند یا مواردی که باید در قوانین دائمی کشور پیشبینی شوند، مطرح نشوند.
وی افزود: حجم زیادی از پیشنهادها ثبت میشوند و در یک بازه زمانی کوتاه باید مورد انطباق قرار بگیرند. گاهی ممکن است یک برابر از این پیشنهادها توسط معاونت قوانین از دستور خارج شوند و در مواردی نیز ممکن است برخی پیشنهادها از این فیلترها عبور کرده و در صحن علنی مجلس مطرح شوند. همچنین ممکن است که برخی از این پیشنهادها به شورای محترم نگهبان ارسال شود و آن شورا به دلایل مغایرت قانونی یا نیاز به دوسوم آرا یا اساسا به دلیل عدم امکان طرح در بودجه، نظر منفی اعلام کند.
وی تصریح کرد: به طور کلی، مجلس و رئیس مجلس موافق هستند که چنین مواردی به شکل منظمتر مدیریت شوند. نمونه بارز آن هم حکمی بود که دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴ درباره واگذاری داراییهای صندوق بازنشستگی کشوری به صندوق سازمان تامین اجتماعی، تحت عنوان بدهیهای دولت، پیشنهاد داده بود. علاوه بر این، پیشنهاد دولت این بود که ستاد صندوق بازنشستگی کشوری به طور کامل حذف شود و از منابع عمومی دولت تامین اعتبار شود، کما اینکه در حال حاضر نیز بخش عمدهای از اعتبارات آن از این منبع تامین میشود.
سخنگوی هیات رئیسه عنوان کرد: در این مورد خاص، کمیسیون اجتماعی با تاکید شخص رئیس مجلس، این پیشنهاد را از دستور خارج کرد. دلیل این تصمیم این بود که این حکم یک قانون یکساله نیست، بلکه ماهیت دائمی دارد.
وی گفت: همچنین در جلسهای که با تعدادی از نمایندگان و با حضور عارف، معاون اول رئیس جمهور برگزار شد، تاکید بر این بود که این حکم مترقی که توسط دولت پیشنهاد شده، جای تقدیر و تشکر دارد و نباید از دستور خارج شود. اگر اجازه رسیدگی در لایحه بودجه داده نشده، این حکم نباید به تعویق بیفتد و باید به کار کارشناسی دقیقتری پرداخته شود و در قالب لایحهای جداگانه ارائه گردد.
وی یادآور شد: به معاون اول رئیس جمهور نیز عرض کردیم که فرصت بسیار محدودی داریم. یک سال از عمر دولت و مجلس سپری شده و سال آخر معمولا با حواشی زیادی همراه است. اکنون بسیاری از بارهای بر زمین ماندهای داریم که انتظار داریم دولت، آنها را در قالب لایحه به مجلس ارائه کند.
گودرزی در پاسخ به سوالی درباره تفکیک وزارت راه و شهرسازی گفت: تفکیک وزارت راه و شهرسازی بار مالی برای دولت ندارد؛ چراکه هم منابع انسانی و مالی و ساختمانهای آن وجود دارد. در صورت تفکیک این وزارتخانه، مسکن متولی پیدا میکند. مسکن مهمترین موضوع معیشتی کشور است و نیاز به وزیری دارد که همه فکر خود را برای تامین آن به کار گیرد.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی درباره تعطیلی پنجشنبه و جمعه گفت: مقرر شد دو روز به اصطلاح تعطیل اعلام شود و آن دو روز، روزهای پنجشنبه و جمعه است. همچنین قرار شد ساعات کاری از ۴۴ ساعت به ۴۲ ساعت کاهش پیدا کند. طرح ساماندهی کارکنان دولت مورد ایراد مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت و هنوز به فهم مشترک مجلس و مجمع نرسیده است. این طرح در مجمع بایگانی شد. با این حال نمایندگان مجلس همچنان بر آن اصرار دارند. این طرح زیربنای تولید نارضایتی را از بین خواهد برد. امیدوارم با تلاش دولت و مجلس به فهم مشترکی با مجمع تشخیص برسیم.
وی در خصوص رفع تحریمها بیان کرد: دولت و مجلس برای رفع تحریمها تلاش میکنند اما به دنبال خنثیسازی اثر تحریمها نیز حتما هستیم. تشکیل اتحادیه بینالمللی ضد تحریم را پیگیری خواهیم کرد. در برجام سانتریفیوژهایمان منحل شد، اورانیومهای غنی شده از کشور خارج شد و دانشمندان ما خانهنشین شدند.