کمبود اورانیوم در غرب؛ چین و روسیه بازی را به نفع خود تغییر می‌دهند

افزایش تقاضا برای انرژی هسته‌ای، به‌ ویژه در کشورهای پیشرفته، شرکت‌های انرژی آمریکایی و اروپایی را در معرض خطر کمبود اورانیوم قرار داده است. این بحران ناشی از کاهش عرضه اورانیوم از سوی قزاقستان، بزرگ‌ترین تولیدکننده جهان، به سمت روسیه و چین است. کارشناسان صنعت هشدار می‌دهند که در حالی که منابع اورانیوم در حال کاهش بوده و رقابت‌های فزاینده از سوی چین و روسیه برای تامین دسترسی به این منابع در آسیای مرکزی و آفریقا، وضعیت را پیچیده‌تر کرده است.
کمبود اورانیوم در غرب؛ چین و روسیه بازی را به نفع خود تغییر می‌دهند
کد خبر:۱۵۹۱۷

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از المیادین؛ شرکت‌های انرژی آمریکایی و اروپایی با بحران کمبود اورانیوم روبه‌رو هستند و تقاضا برای انرژی هسته‌ای که در تولید برق خانگی و تامین انرژی مراکز داده کاربرد دارد، به طور چشمگیری افزایش یافته است. 

این تهدید کمبود اورانیوم در حالی مطرح می‌شود که قزاقستان، بزرگ‌ترین تولیدکننده این فلز ضروری برای سوخت راکتورهای هسته‌ای، به سمت صادرات بیشتر به روسیه و چین تمایل دارد و سهم کمتری از آن را به ایالات متحده و کشورهای اروپایی عرضه می‌کند.

بنجامین گادوین، تحلیلگر شرکت پرازم استراتژیک اینتلیجنس، تاکید کرد که بازیکنان روسی و چینی به شدت به دنبال تضمین دسترسی به منابع اورانیوم در آسیای مرکزی و آفریقا هستند و این امر موجب ایجاد رقابت فشرده و تهاجمی در این بازار شده است. 

با وجود ذخایر نسبی اورانیوم، برخی مدیران اجرایی صنعت اعلام کرده‌اند که این منابع به طور تدریجی در حال کاهش است.

در همین راستا کوری کاس، معاون روابط سرمایه‌گذاران در شرکت کمکو، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان عمومی اورانیوم در جهان و بزرگ‌ترین تامین‌کننده غربی مستقر در کانادا هشدار داد: «ما به سمت کاهش منابع حرکت می‌کنیم و این موضوع برای بسیاری از مشتریان صنعت پنهان مانده است.» 

وی افزود: «صنعت انرژی هسته‌ای در حال حاضر از منابع قرضی بهره‌برداری می‌کند؛ ذخایری که به سرعت رو به پایان است و این امر زنجیره تامین را به حرکت درآورده است. در این میان، با افزایش تقاضا برای منابع انرژی پاک، تقاضا برای انرژی هسته‌ای نیز رشد کرده است. کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده، بریتانیا و کره جنوبی متعهد شده‌اند تا ظرفیت جهانی تولید انرژی هسته‌ای را تا سال ۲۰۵۰ سه برابر کنند.» 

چین و روسیه که مرز مشترکی با قزاقستان دارند، نیز در حال بررسی گسترش استفاده از انرژی هسته‌ای در داخل کشور خود هستند. به گفته مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی ایالات متحده (CSIS)، چین و روسیه به سرعت در حال گسترش برداشت اورانیوم از شرکای بین‌المللی هستند. این مرکز هشدار داد که شکاف میان تلاش‌های دولت‌های غربی برای تامین زنجیره تامین اورانیوم، از جمله در حوزه معدن‌کاری و برنامه‌های آن‌ها برای گسترش استفاده از انرژی هسته‌ای همچنان وجود دارد.

پیشتازی روسیه و چین در انرژی هسته‌ای

چین طبق گزارش‌ها، در پیشرفت فناوری نیروگاه‌های هسته‌ای پیشرفته تا ۱۵ سال، از ایالات متحده جلوتر است. بر اساس گزارشی از بنیاد فناوری اطلاعات و نوآوری، این برتری چین به دلیل استراتژی دولتی حمایتی و سرعت در استقرار نیروگاه‌های هسته‌ای مدرن است. به گفته این گزارش، سرعت بالای استقرار نیروگاه‌های هسته‌ای جدید در چین به تدریج موجب صرفه‌جویی در مقیاس و بهره‌مندی از اثرات یادگیری می‌شود که در آینده می‌تواند به مزیت‌های نوآورانه قابل توجهی برای شرکت‌های چینی در این حوزه منجر شود. 

در سوی دیگر، روسیه با همکاری‌های گسترده در حوزه انرژی هسته‌ای با کشورهایی مانند ایران و ویتنام، به شدت در حال گسترش نفوذ خود در این صنعت است. در تاریخ ۱۸ ژانویه، روسیه توافقی با ایران برای گسترش همکاری‌های هسته‌ای خود اعلام کرد که شامل ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای کوچک و بزرگ در قالب یک قرارداد همکاری استراتژیک ۲۰ ساله می‌شود. 

در همین راستا روسیه و ویتنام نیز در تاریخ ۱۴ ژانویه، توافق‌نامه‌های همکاری در زمینه انرژی هسته‌ای امضا کردند. ویتنام قصد دارد برنامه هسته‌ای خود را که برای سال‌ها متوقف شده بود، از سر بگیرد تا بتواند نیازهای انرژی صنعتی در حال رشد خود را تامین کند. همچنین روسیه و جمهوری کنگو یادداشت‌های همکاری در زمینه استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای امضا کرده‌اند. رئیس‌ جمهور جمهوری کنگو اعلام کرده که قصد دارد همکاری‌های انرژی با روسیه را به طور گسترده‌تری گسترش دهد.

ارسال نظرات