
معامله ۲۳ میلیارد دلاری برای بنادر پاناما

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از راشاتودی؛ یک شرکت مستقر در هنگکنگ اعلام کرده که قصد دارد تا سهام کنترلی خود در کسبوکاری را که دو بندر مهم در کانال پاناما را اداره میکند، به کنسرسیومی از سرمایهگذاران به رهبری یک شرکت چندملیتی آمریکایی واگذار کند. این توافق در حالی صورت میگیرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده فشارهای فزایندهای را به دلیل نگرانی از نفوذ ادعایی چین بر این گذرگاه حیاتی اعمال کرده است.
ترامپ روز سهشنبه در یک نشست ویژه مشترک با اعضای دو مجلس کنگره آمریکا اعلام کرد که در حال پیشبرد موفقیتآمیز یک ابتکار دیپلماتیک برای بازپسگیری کنترل کانال پاناما است؛ زیرساختی حیاتی که وی آن را پروژهای ساختهشده توسط آمریکاییها و برای آمریکاییها توصیف کرد.
بر اساس بیانیه مشترک شرکت CK Hutchison Holdings، یکی از غولهای لجستیکی آسیا و شرکت BlackRock، این شرکت هنگکنگی ۹۰ درصد از سهام خود در شرکت Panama Ports Company را به کنسرسیومی متشکل از شرکت سرمایهگذاری بلکراک، زیرمجموعه آن Global Infrastructure Partners و شرکت سوئیسی Terminal Investment که در حوزه پایانههای کانتینری فعالیت دارد، واگذار خواهد کرد.
Panama Ports Company دارای قرارداد بهرهبرداری از بنادر بالبوآ (Balboa) و کریستوبال (Cristobal) است که به ترتیب در ورودیهای اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس کانال پاناما قرار دارند. این قرارداد تا سال ۲۰۴۷ معتبر است. این توافق همچنین شامل فروش ۸۰ درصد از سهام زیرمجموعههای بندری CK Hutchison میشود که مدیریت ۴۳ بندر در ۲۳ کشور، از جمله بریتانیا، آلمان، مکزیک، استرالیا، آرژانتین و کره جنوبی را بر عهده دارند.
بر اساس این بیانیه، این قرارداد که ارزش آن نزدیک به ۲۳ میلیارد دلار (شامل ۵ میلیارد دلار بدهی) برآورد شده، هیچگونه سهامی را در تراستی که مدیریت بنادر هنگکنگ، شنژن و جنوب چین را بر عهده دارد یا در هر بندر دیگری در چین، شامل نمیشود.
پس از اعلام این خبر، ارزش سهام شرکت CK Hutchison که ارزش بازار آن ۱۴۸ میلیارد دلار هنگکنگ (معادل ۱۹ میلیارد دلار آمریکا) برآورد میشود، روز چهارشنبه در معاملات صبحگاهی بورس هنگکنگ ۲۲ درصد افزایش یافت. ترامپ بارها تهدید کرده که کنترل کانال پاناما را بازپس خواهد گرفت و با اشاره به «هزینههای مضحک» و نگرانیها درباره نفوذ فزاینده چین در این منطقه، از وضعیت موجود انتقاد کرده است. این گذرگاه آبی حیاتی که در اوایل قرن بیستم توسط ایالات متحده ساخته شد، در سال ۱۹۹۹ به پاناما واگذار شد.
خوزه رائول مولینو، رئیس جمهور پاناما در ماه فوریه، در امتیازی به واشنگتن، از تمدید توافقات این کشور با چین که در سال ۲۰۱۷ تحت چارچوب ابتکار کمربند و جاده (Belt and Road Initiative) پکن امضا شده بود، خودداری کرد.