
کملطفی بانکها به دانشبنیانها/ اقتصاد مردمی وابستگی به نفت را کم میکند

فاطمه محمدبیگی، نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر درباره میزان تحقق شعار سال ۱۴۰۳ (جهش تولید با مشارکت مردم) اظهار داشت: مشارکت مردم در تولید و اقتصاد و حرکت در مسیر جهش تولید، نیازمند مداخلات ویژه دولت، تسهیلگری، رفع موانع و مردمیسازی اقتصاد است. همچنین افزایش سطح مشارکت مردم در تصمیمگیریهای اقتصادی، عامل مهمی در تحقق این شعار محسوب میشود.
وی ادامه داد: با وجود تصویب، اعلام و ابلاغ این شعار و در حالی که زیرساختهای قانونی آن از طریق تصویب قوانینی مانند جهش تولید مسکن، جهش تولید دانشبنیان و تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار در مجالس گذشته، به ویژه مجلس یازدهم فراهم شده بود اما متاسفانه شاهد عدم اجرای کامل این قوانین بودهایم.
نماینده مردم قزوین در مجلس یادآور شد: البته در حوزه صدور مجوزهای کسبوکار پیشرفتهایی حاصل شده که جای تقدیر دارد اما در زمینه حمایت از شرکتهای دانشبنیان، انتظارات برآورده نشده است. بسیاری از تسهیلات مورد نیاز این واحدها هنوز پرداخت نشده و حتی تسهیلاتی که در قالب تبصره ۱۵ و تسهیلات اشتغال در سالهای گذشته در نظر گرفته شده بود، به نتیجه مطلوب نرسیده است.
محمدبیگی تصریح کرد: بانکها در این زمینه سختگیریهای زیادی اعمال کردهاند که باعث شده متقاضیان حتی پس از دریافت تسهیلات، نتوانند به اهداف خود برسند. از سوی دیگر، افزایش نرخ ارز و گرانی آن، تامین مواد اولیه برای تولیدکنندگان را با مشکل مواجه کرده و این موضوع ظرفیت تولید را به شدت کاهش داده است. هماکنون میانگین روزهای کاری شرکتها به حدی پایین آمده که بسیاری از واحدهای تولیدی در وضعیت نیمهتعطیل قرار گرفتهاند که این روند برخلاف اهداف تعیینشده در حوزه تولید است.
محمدبیگی درباره راهکارهای کاهش وابستگی به نفت و جایگزینی آن با درآمدهای پایدار مالیاتی و تولیدی گفت: یکی از راهکارهای موثر در این زمینه، توسعه صنعت توریسم سلامت و تندرستی و همچنین توریسم درمانی است. از سوی دیگر، گسترش شبکه رایزنهای اقتصادی و بازرگانی از طریق وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت، امور خارجه و اقتصاد در کشورهای خارجی، میتواند به افزایش نرخ صادرات کشور کمک کند.
وی عنوان کرد: صنایع دستی، صنایع خرد و خانگی، صنایع خلاق و صنایع زودبازده، با کمترین هزینه میتوانند تولیدات ارزشمند و ارزآوری مناسبی برای کشور داشته باشند و نقش مهمی در کاهش وابستگی اقتصاد به نفت ایفا کنند. همچنین در حوزه فرش و بسیاری از صنایع هایتک میتوانیم پشتیبان ارزی کشور باشیم.
محمدبیگی تاکید کرد: در حوزه پتروشیمی نیز، به جای خامفروشی، باید به سمت تولید محصولات نهایی و ارزشافزوده حرکت کنیم. تحقق این امر نیازمند تغییر رویکرد مسؤولان اجرایی کشور به سمت مردمیسازی اقتصاد و ارائه چشماندازی روشن برای تولیدکنندگان است.