
افت شاخص بورس برای دومین روز متوالی در ۱۴۰۴

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ دیروز و در جریان پنجمین روز معاملاتی سال جدید، شاخص بورس با افت ۱۵ هزار واحدی دوباره ارتفاع ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد را از دست داد. شاخص کل هموزن ۳ هزار واحد مثبت بود و در فرابورس نیز شاخص کل این بازار افزایش ۱۰۹ واحدی را رقم زد.
به باور کارشناسان شوک سیاستهای ترامپ به اقتصاد جهانی سبب شد تا قیمت محصولات پایه با افت قابل توجهی همراه شوند که بازار سرمایه ما نیز از این اتفاق در امان نبود. برخی معتقدند این موضوع، سیگنال رکود را مخابره میکند و به تبع بازارهای جهانی، انتظار میرود بورس ایران نیز از این تحولات تاثیر بپذیرد.
نگاهی به بازارهای جهانی نشان میدهد در روز گذشته قیمت طلای جهانی با وجود عبور از مرز ۳ هزار و ۱۰۰ دلار، به کف ۳ هزار دلار بازگشت. قیمت نفت برنت با افت ۷ درصدی همراه شد و از زمان اعمال سیاستهای جدید ترامپ، کاهش ۱۰ درصدی را تجربه کرده است؛ ضمن اینکه سایر قیمتها در بازار فلزات و پتروشیمی نیز چشمانداز نزولی دارند. از اینرو در تالار شیشهای نمادهای شاخصساز در واکنش به کاهش قیمتهای جهانی افت قیمت بیشتری را دیروز تجربه کردند. در پی آن نیز بیشترین خروج پول در معاملات روز گذشته به گروه محصولات شیمیایی و فلزات اساسی مربوط بود.
جدای از موضوع تعرفههای ایالات متحده بر محصولات و کالاهای کشورهای مختلف، کاهش تنشهای سیاسی و خبرهای ضدونقیضی که از مذاکرات شنیده میشود، فعلا سیگنال فعال بودن دیپلماسی را مخابره میکند و بدین جهت برخی کارشناسان معتقدند از این منظر میتوان در کوتاهمدت به بازار سهام امیدوار بود.
از سوی دیگر هر چند طی روز گذشته در تالار شیشهای، سهامداران شاهد از دست رفتن دوباره ارتفاع ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد بودند اما به نظر میرسد که کف ۲ میلیون و ۶۵۰ هزار واحدی برای شاخص کل، مستحکم باشد و با مولفههای کنونی به آسانی شکسته نشود.
از نگاهی دیگر میتوان اینگونه عنوان کرد با توجه به ریسکها و مولفههای کنونی، بازارهای مختلف به نوعی با سردرگمی مواجه هستند و نوسانات گسترده در برخی بازارهای دارایی، ریسک سرمایهگذاری در این بازارها را دو چندان کرده و محاسبات تحلیلگران را نیز با خطا مواجه میکند.
از اینرو کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند تا زمانی که بورس تهران در فضای «نااطمینانی حداکثری» به سر میبرد، نقش ریسکهای داخلی پررنگتر از قبل خواهد شد. به بیانی دیگر با توجه به احاطه بازار سهام در میان انبوهی از ریسکها، اگر خواسته یا ناخواسته ریسک جدیدی به معاملهگران تحمیل شود، احتمال تسریع خروج پول قوت مییابد. این در شرایطی است که این روزها خالی ماندن صندلی سکاندار وزارت اقتصاد نیز سرمایهگذاران را نسبت به آینده مهمترین متغیرهای اقتصادی مردد کرده و سد محکمی در برابر ورود پول به تالار سهام به شمار میرود.
با این توضیحات، معاملات امروز بازار سرمایه نیز با فشار فروش و در نتیجه کاهش شاخص کل بورس آغاز شد و در نهایت نماگر اصلی بازار سرمایه برای دومین روز پیاپی افت کرد و کاهش بیش از ۲۱ هزار واحدی را به ثبت رساند. شاخص کل هموزن بیش از هزار واحد افت کرد و در فرابورس نیز شاخص کل این بازار، به رشد ۳۳ واحدی بسنده کرد.
افزون بر این در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، از ۳۴۸ نماد معاملاتی فعال در بورس، ۳۰ درصد معادل ۱۰۳ نماد معاملاتی مثبت و ۷۰ درصد معادل ۲۴۵ نماد منفی ثبت شدند. در فرابورس نیز از ۳۷۷ نماد فعال در این بازار، ۲۰ درصد معادل ۷۴ نماد معاملاتی مثبت و ۸۰ درصد معادل ۳۰۳ نماد منفی بودند.
همچنین در پایان معاملات امروز، ۱۱ درصد معادل ۴۰ نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۲۱ درصد معادل ۷۳ نماد با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم ۹ درصد معادل ۳۵ نماد با صف خرید و ۳۴ درصد معادل ۱۲۸ نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ارزش صفهای خرید نیز ۴۱۶ میلیارد تومان در برابر هزار و ۱۰۰ میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند. ضمن اینکه ۴۵۸ میلیارد تومان پول حقیقی نیز امروز از بازار سهام خارج شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با خروج ۶۲۱ میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند.