نقدینگی در جاده خاکی/ سیاست پولی شکست میخورد؟
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ محمدرضا فرزین روز گذشته در سی و چهارمین همایش بانکداری اسلامی به تشریح وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی، وضعیت روز در حوزه پولی و بانکی و نحوه اجرای قانون بانکداری با محوریت بانکداری اسلامی پرداخت. وی در میانه اظهارات خود، آخرین آمار رشد نقدینگی را اعلام کرد که بر اساس آن، نرخ رشد نقدینگی در مرداد به ۲۷.۵ درصد رسیده که بالاترین رقم از تیر ماه سال گذشته تاکنون است. با در نظر گرفتن رشد ۲۷.۵ درصدی در مرداد امسال، حجم نقدینگی در پایان این ماه به حدود ۸ هزار و ۷۳۵ همت رسیده است.
افزایش نرخ رشد نقدینگی در مرداد در حالی است که بانک مرکزی در ابتدای سال جاری، هدفگذاری خود از نرخ رشد نقدینگی در سال جاری را ۲۳ درصد با دامنه نوسان ۲ واحد درصدی عنوان کرد. به عبارت دیگر سیاستگذار پولی در نظر دارد رشد نقدینگی را در پایان سال جاری بین ۲۱ تا ۲۵ درصد محدود کند. این نشان میدهد شاخص رشد نقدینگی در ۵ ماه نخست امسال، از محدوده هدف سیاستگذار خارج شده است.
با در نظر گرفتن رشد ۲۷.۵ درصدی نقدینگی در ۱۲ ماه منتهی به مرداد، مشخص میشود میانگین ماهانه رشد نقدینگی در ۵ ماه نخست امسال حدود ۲.۱ درصد بوده است. این در حالی است که برای تحقق هدف بانک مرکزی، حداکثر رشد ماهانه نقدینگی باید کمتر از ۱.۹ درصد باشد. این بدان معناست که برای تحقق هدف بانک مرکزی، میانگین رشد ماهانه نقدینگی در ۷ ماه باقی مانده سال باید حداکثر ۱.۷ درصد باشد.
بالا رفتن نرخ رشد نقدینگی در ماههای اخیر، زنگ خطری است که نشان میدهد اهداف پولی بانک مرکزی در معرض شکست قرار دارد. عطش شدید مردم و بنگاهها به تسهیلات بانکی و فشار مضاعف مقامات سیاسی به نظام پولی برای اعطای هرچه بیشتر تسهیلات تکلیفی فراتر از توان بانکها و اهداف پولی بانک مرکزی و همچنین کسری بودجه شدید دولت، چشم انداز تیره و تاری از رشد نقدینگی سال جاری ترسیم میکند.