اتحادیه اروپا و کره جنوبی در تلاش برای جلوگیری از تعرفه‌های جدید آمریکا

در پی تهدید ایالات متحده به اعمال تعرفه ۳۰ درصدی بر واردات از اتحادیه اروپا و مکزیک، بروکسل و سئول در تلاش‌اند با دستیابی به توافق‌های تجاری دوجانبه، از تبعات این سیاست تجاری جدید جلوگیری کنند؛ سیاستی که در صورت اجرا، می‌تواند منجر به اختلالی بی‌سابقه در روابط اقتصادی فراآتلانتیک و آسیایی شود.
اتحادیه اروپا و کره جنوبی در تلاش برای جلوگیری از تعرفه‌های جدید آمریکا
کد خبر:۲۸۳۹۲

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از رویترز؛در پی تهدید ایالات متحده به اعمال تعرفه‌های سنگین بر واردات از ابتدای ماه اوت، اتحادیه اروپا و کره جنوبی اعلام کردند که در حال مذاکره با دولت واشنگتن به ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ هستند تا از پیامدهای منفی این تصمیم جلوگیری کنند.

ترامپ روز شنبه اعلام کرد که از ماه آینده، بر بخش عمده‌ای از واردات از اتحادیه اروپا و مکزیک تعرفه‌ای ۳۰ درصدی وضع خواهد کرد؛ اقدامی که در راستای تشدید فشارهای تجاری و با هدف بازنگری در توافقات موجود صورت می‌گیرد. تهدیدهایی مشابه نیز علیه اقتصادهای آسیایی از جمله ژاپن و کره جنوبی مطرح شده است.

ماروش شفچوویچ، کمیسر تجارت اتحادیه اروپا، روز دوشنبه در نشست وزرای تجارت کشورهای عضو در بروکسل هشدار داد که اعمال چنین تعرفه‌هایی می‌تواند به توقف تقریباً کامل روابط تجاری میان ایالات متحده و اتحادیه اروپا منجر شود. این در حالی است که آمریکا و اتحادیه اروپا بزرگ‌ترین شرکای تجاری یکدیگر محسوب می‌شوند.

با این حال، شفچوویچ نسبت به نتایج مذاکرات جاری ابراز خوش‌بینی کرد و گفت: «تمام تلاش خود را برای جلوگیری از تحقق این سناریوی بسیار منفی به کار خواهم گرفت.»

در همین زمینه، کوین هَسِت، مشاور اقتصادی کاخ سفید، در گفت‌وگویی تلویزیونی اظهار داشت که پیشنهادهای ارائه‌شده از سوی شرکای تجاری آمریکا تاکنون رضایت رئیس‌جمهور را جلب نکرده است. وی تصریح کرد که در صورت عدم بهبود قابل‌توجه در مفاد این پیشنهادها، اجرای تعرفه‌ها قطعی خواهد بود.

وی در گفت‌وگو با برنامه This Week شبکه ABC افزود: «رئیس‌جمهور معتقد است که توافق‌ها باید به‌طور اساسی تقویت شوند. او با ارسال نامه‌هایی به طرف‌های مختلف، موضع خود را به‌صراحت اعلام کرده و منتظر واکنش آن‌هاست.»

این موضع‌گیری‌ها با واکنش جدی مقامات آلمان، به‌عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد اتحادیه اروپا، مواجه شد. صدر اعظم آلمان، فریدریش مِرتس، هشدار داد که اعمال تعرفه ۳۰ درصدی «می‌تواند ستون فقرات صنعت صادراتی آلمان را هدف قرار دهد». 

در همین حال، رئیس اتاق صنایع و بازرگانی آلمان، فولکر ترایر، نسبت به پیامدهای چنین سیاستی هشدار داد و خواستار آغاز سریع مذاکرات جدی شد: «افزایش تنش‌های تجاری با ایالات متحده تهدیدی ملموس برای بسیاری از شرکت‌های آلمانی است. تنها از طریق مذاکرات هدفمند و مؤثر می‌توان از فروپاشی احتمالی روابط تجاری فراآتلانتیک جلوگیری کرد.»

در حالی‌که اتحادیه اروپا تاکنون از اقدامات تلافی‌جویانه خودداری کرده تا از ورود به چرخه‌ی مخربِ مقابله‌به‌مثل در جنگ تجاری جلوگیری کند، آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا، اعلام کرد که در صورت شکست مذاکرات، بروکسل آماده اجرای فهرستی از تعرفه‌های تلافی‌جویانه به ارزش ۲۱ میلیارد یورو (معادل ۲۴.۵ میلیارد دلار) بر کالاهای آمریکایی است.

هم‌زمان، صنایع اروپایی نیز خود را برای مواجهه با سناریوی تشدید تنش‌ها آماده می‌کنند. تولیدکنندگان شراب کیانتی در منطقه توسکانی ایتالیا از اتحادیه اروپا خواسته‌اند راهبرد صادراتی جدیدی تدوین کند تا بتوان بازارهای جایگزینی در آمریکای جنوبی، آسیا و آفریقا هدف قرار داد.

بازارها در وضعیت انتظار

از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید در ابتدای سال جاری، دولت او بار دیگر به استفاده از ابزار تعرفه‌ها به‌عنوان ابزاری برای حمایت از صنایع داخلی، بازگشت سرمایه به داخل و تقویت تولید داخلی روی آورده است.

اعلام نخستین مرحله از این سیاست‌ها تحت عنوان «روز رهایی» در ماه آوریل، که در آن تعرفه پایه ۱۰ درصدی بر تمام واردات وضع شد و تعرفه‌های بالاتری نیز برای برخی کالاها و کشورها در نظر گرفته شده بود، نگرانی‌هایی جدی در خصوص اختلال در زنجیره‌های تأمین جهانی ایجاد کرد و باعث افت شاخص‌ها در بازارهای مالی شد.

با این حال، تغییرات مکرر در رویکرد دولت آمریکا از جمله تعویق ۹۰ روزه در اجرای برخی تعرفه‌ها به‌منظور فراهم‌کردن فضای مذاکره، باعث شده بازارها تا حدودی در برابر تحولات پرنوسان سیاست تجاری واشنگتن مقاوم‌تر شوند.

با وجود این، روز دوشنبه بازارهای مالی اروپا با افت مواجه شدند و شاخص‌های آتی در وال‌استریت نیز کاهش یافتند. شرکت‌های فعال در حوزه خودروسازی و تولید مشروبات الکلی از جمله صنایعی بودند که بیشترین آسیب را از فضای کنونی دیدند.

تلاش برای دستیابی به توافق تجاری

ضرب‌الاجل اول اوت، به رقابتی فشرده میان دولت‌ها برای دستیابی به توافق‌های دوجانبه با ایالات متحده منجر شده است.در این میان، کره جنوبی نیز اعلام کرده که امکان حصول توافق اولیه تا پیش از مهلت اعلام‌شده وجود دارد. به گزارش رسانه‌های محلی، سئول ممکن است برای تسهیل روند توافق، آمادگی خود را برای اعطای دسترسی بیشتر به بازار کشاورزی این کشور به ایالات متحده اعلام کند.

یئو هان کو، وزیر تجارت کره جنوبی، که اخیرا مذاکراتی سطح بالا با مقامات آمریکایی داشته، تصریح کرد که کشورش در تلاش است از اعمال تعرفه‌های «ناعادلانه» بر بخش‌های کلیدی اقتصاد خود که برای همکاری راهبردی با آمریکا اهمیت بالایی دارند، جلوگیری کند.

وی در گفت‌وگو با رسانه‌های داخلی اظهار داشت: «به باور من، امکان دستیابی به یک توافق اصولی در مذاکرات تعرفه‌ای وجود دارد و در ادامه می‌توان زمان بیشتری برای تکمیل جزئیات آن اختصاص داد.» 

وی افزود: «بیست روز برای تنظیم توافق‌نامه‌ای جامع که همه ابعاد را پوشش دهد، کافی نیست.»

کره جنوبی امیدوار است با دستیابی به توافقی سازنده، از اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر صادرات خود، مشابه آنچه بر کالاهای ژاپنی اعمال شده، جلوگیری کند.