
تداوم روند صعودی بورس

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بازار سرمایه روز دوشنبه ۳۰ تیرماه ۱۴۰۴، در ادامه روند مثبت هفته جاری، عملکرد خوبی به ثبت رساند. شاخص کل بورس با افزایش ۱۴،۰۰۰ واحدی، در سطح ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد تثبیت شد و برای سومین روز پیاپی، بازدهی مثبتی را به سهامداران ارائه کرد. شاخص کل هموزن نیز با رشد حدود ۳،۰۰۰ واحد، آن هم همسو با شاخص کل، تحرک مثبت در کلیت بازار را نشان داد. در فرابورس نیز شاخص این بازار رشد ۱۲۳،۱۲۳ واحدی را تجربه کرد.
ارزش معاملات خُرد در بازار امروز به ۵،۷۰۰ میلیارد تومان رسید که نسبت به روز گذشته اندکی کاهش داشت. با این حال، یکی از نکات برجسته معاملات امروز، ورود ۷۶۷ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی به بازار بود که پس از دورهای طولانی از خروج مداوم پول، نشانهای از بهبود فضای معاملات تلقی میشود. در مقابل، صندوقهای درآمد ثابت با خروج ۵۱۸ میلیارد تومانی نقدینگی مواجه شدند. در جریان معاملات، ۵۷ درصد از نمادهای معاملاتی، معادل ۴۱۴ نماد، با رشد قیمتی همراه بودند. گروههای سیمان، صندوقها و نفتیها شاهد ورود پول حقیقی بودند، در حالی که گروههای سرمایهگذاری، سایر معادن و چندرشتهای خروج نقدینگی حقیقی را تجربه کردند.
از منظر تکنیکال نیز، شاخص کل بورس به محدوده مقاومتی مهمی رسیده است. اصلاح سنگین و بیوقفه اخیر بازار که منجر به از دست رفتن حمایتهای کلیدی در اغلب نمادها، حتی نمادهای شاخصساز شد، باعث گشته تا مثبتهای کنونی به عنوان پولبک به سطوح شکستهشده تفسیر شوند. با توجه به ریزشهای اخیر، چارتها از نظر زمانی نیاز به تثبیت دارند و حدود ۸۰ درصد نمادها در محدوده کف قیمتی قرار گرفتهاند. این وضعیت میتواند فرصتی برای بازارسازان فراهم کند تا نقدینگی لازم را تامین کرده و زمینه را برای آغاز حرکت اصلی بازار مهیا کنند. در صورت عقبنشینی شاخص کل به محدودههای ۲،۷۵۰،۰۰۰ یا حتی ۲،۷۳۰،۰۰۰ واحد، احتمال شکلگیری واگرایی مثبت در اندیکاتورها وجود دارد که میتواند نویدبخش شروع یک روند صعودی پرقدرت باشد. با این حال، در شرایط کنونی و بدون تزریق اخبار مثبت از حوزه سیاسی، احتمال عقبنشینی خریداران محدود فعلی و اصلاح شاخص کل محتمل است.
نگاه سهامداران به مذاکرات سیاسی، به ویژه مذاکرات اخیر ایران با اتحادیه اروپا که روز جمعه پس از ۲۳ روز منجر به برتری ارزش سفارشهای خرید نسبت به فروش شد، همچنان با احتیاط همراه است. انتشار اوراق تبعی تا حدی چشمانداز مثبتی برای آینده بازار ایجاد کرده و سهامداران به دنبال نمادهایی با گزارشهای فصلی قوی برای سرمایهگذاری هستند. با وجود این، در کوتاهمدت، ریسکهای سیاسی میتوانند ابهاماتی در بازار ایجاد کنند. در مقابل، در میانمدت و بلندمدت، در صورت کاهش این ریسکها، انتظار میرود بازار سرمایه روند مثبتی را تجربه کند.
نگاهها اکنون به مذاکرات ایران با اتحادیه اروپا و احتمالا آمریکا دوخته شده است. اخبار امیدوارکننده از این حوزه میتواند نقش تعیینکنندهای در توقف خروج نقدینگی و کاهش نگرانیهای بازار ایفا کند. در دو ماه اخیر، حقیقیها حدود ۵۰ همت از بازار خارج کردهاند و دماسنج اقتصادی کشور با رشد مصنوعی به محدوده مقاومتی کنونی رسیده است. در صورت نبود اخبار ارزنده سیاسی، احتمال اصلاح شاخص کل وجود دارد. با این حال، در صورت تحقق سناریوی عقبنشینی شاخص به سطوح پایینتر و آرامش فضای سیاسی، سرمایهگذاران حقیقی ممکن است به طور جدی وارد میدان خرید شوند.
با توجه به شرایط کنونی، سرمایهگذاران باید در مثبتهای بازار با احتیاط عمل کنند و از خرید در اوجهای قیمتی خودداری کنند و در صورت تمایل به خرید، بهتر است منتظر اصلاح قیمتی و تثبیت بازار در سطوح پایینتر باشند تا از ریسکهای احتمالی کاسته شود.
بازار سرمایه ایران در حالی به کار خود ادامه میدهد که ترکیب تحلیلهای تکنیکال، جریان نقدینگی و تحولات سیاسی، چشماندازی پیچیده اما امیدوارکننده را برای آینده ترسیم میکند. تداوم یا توقف روند صعودی کنونی، به عوامل متعددی از جمله نتایج مذاکرات سیاسی و عملکرد نمادها در گزارشهای فصلی بستگی خواهد داشت.