۱۲:۲۹ ۱۴۰۴/۰۵/۰۱

اتلاف ۱۵ درصد از آب در شبکه‌ شهری؛ آب خانگی در استحمام هدر می‌رود

به گفته مسوولان آب و فاضلاب کشور، ۱۵ درصد از آب در شبکه‌های شهری به‌ صورت فیزیکی هدر می‌رود،  سرانه مصرف آب شرب در ایران ۱۹۵ لیتر در شبانه‌روز برای هر نفر است که تقریبا دو برابر حداقل استاندارد ۱۰۰ لیتری بانک جهانی است ضمن آنکه بیشترین مصرف آب ایرانی‌ها در استحمام و سرویس‌های بهداشتی است.
اتلاف ۱۵ درصد از آب در شبکه‌ شهری؛ آب خانگی در استحمام هدر می‌رود
کد خبر:۲۹۱۷۸

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ این روزها کشور با تداوم گرمای هوا و در پایتخت با کاهش ۴۸ درصدی بارندگی مواجه است، وضعیت سدها و ذخایر آب خصوصا در استان‌هایی نظیر تهران، اصفهان و خراسان رضوی مناسب نیست وکمبود آب به تدریج ملموس شده است.

در این‌باره مدیرکل دفتر مدیریت مصرف شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به افزایش مصرف آب، وضعیت فعلی منابع آبی را نگران‌کننده توصیف کرده و می‌گوید: سرانه مصرف آب شرب در ایران حدود ۱۹۵ لیتر در شبانه‌روز برای هر نفر است که تقریبا دو برابر حداقل استاندارد ۱۰۰ لیتری بانک جهانی است. این رقم در حالی ثبت شده که الگوی مصرف تعریف‌شده داخلی ۱۳۰ لیتر برای هر نفر است؛ رقمی که فقط در برخی شهرهای کم‌مصرف نظیر مشهد و استان‌هایی چون خراسان شمالی و سیستان و بلوچستان رعایت می‌شود. 

به گفته سید علی سیدزاده، مصرف بالای آب در استان‌هایی نظیر تهران، خوزستان، البرز و فارس ملموس است؛ البته علت فقط فرهنگ نامناسب مصرف نیست؛ «رفتار مصرفی وابسته به عوامل متعددی چون نوع تجهیزات خانگی، فشار شبکه توزیع، اقلیم و حتی عوامل اجتماعی و روانی هم موثر است؛ از دیدگاه فنی، بیشترین مصرف آب خانگی در استحمام و سرویس‌های بهداشتی است، فقط با بستن شیر آب دوش هنگام استحمام برای ۵ دقیقه، می‌توان تا ۱۰۰ لیتر در روز صرفه‌جویی کرد». 

مدیرکل دفتر مدیریت مصرف می‌گوید «هر درجه افزایش دما بیش از ۴۰ درجه سانتی‌گراد، بین ۲ تا ۴ درصد به مصرف آب اضافه می‌کند؛ البته سیاست وزارت نیرو قطع برنامه‌ریزی‌شده آب نیست، بلکه مدیریت فشار در شبکه توزیع در دستور کار است؛ به‌ گونه‌ای که آب در طبقات پایین همچنان قابل دسترسی باشد.

وی همچنین استفاده از شیرآلات و تجهیزات کاهنده مصرف، سایبان کولرهای آبی و مدیریت زمان مصرف آب برای آبیاری فضای سبز را از مهم‌ترین راهکارهای خانگی می‌داند و می‌گوید: فقط یک کولر آبی در تابستان روزانه بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ لیتر آب مصرف می‌کند، استفاده از سایبان می‌تواند تا ۲۰ درصد از این مصرف را کاهش دهد. 

به گفته سیدزاده در کنار مصرف خانگی، فرسودگی شبکه‌های توزیع آب نیز یکی از عوامل مهم هدررفت است، ۱۵ درصد از آب در شبکه‌های شهری به‌ صورت فیزیکی هدر می‌رود که بازسازی این شبکه‌ها در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد. 

وضعیت سدهای اطراف تهران از جمله سد لار و طالقان نیز نگران‌کننده گزارش شده و طرح‌هایی برای جلوگیری از نشتی و انتقال آب در دست اجراست. با این حال، ذخایر سطحی در حال حاضر پاسخگوی مصرف بالای فعلی نیستند؛ در این‌باره سیدزاده می‌گوید «امید ما به همراهی مردم و البته بارندگی‌های فصل پاییز است، هرچند پیش‌بینی‌ها در این زمینه نیز چندان امیدوارکننده نیست.» 

سیدزاده تاکید کرد: «مصرف بهینه با مصرف کمتر تفاوت دارد. با اصلاح زمان و روش‌های مصرف، می‌توان بدون آسیب به کیفیت زندگی، از یک بحران بالقوه جلوگیری کرد. مردم باید با صرفه‌جویی حداقل ۲۰ درصدی در تابستان، نقش موثری در مدیریت منابع آب ایفا کنند.» 

افزایش دمای هوا مصرف آب را نیز بالا می‌برد 

به گفته سیدزاده «با افزایش دمای هوا، مصرف آب نیز به‌ طور میانگین بین ۲ تا پنج درصد افزایش پیدا می‌کند و در صورت عدم رعایت مصرف در روزهای اوج مصرف، ممکن است کاهش فشار آب را تجربه کنیم، البته برنامه‌ای برای نوبت‌بندی آب در کشور و به‌ ویژه پایتخت نداریم، در مناطق و محدوده‌هایی از شهر تهران که تحت تاثیر کم‌آبی و تنش آبی است، برای پایدار نگه‌داشتن شبکه توزیع آب، پروژه‌های مدیریت تقاضا و کنترل فشار آب اعمال خواهد شد.»

وزیر نیرو: چاره‌ای جز افت فشار نداریم

عباس علی آبادی، وزیر نیرو هم در این‌باره گفته است: «چاره‌ای جز افت فشار آب نداریم، آب نیست و باید با این مساله مقابله کنیم.»

به گفته وی «با این حال، متاسفانه برخی از مشترکان بیش از ۲۰۰ لیتر در روز مصرف می‌کنند. بسیاری از این افراد شناسایی شده‌اند و با آن‌ها برخورد قانونی صورت می‌گیرد. از آن‌ها می‌خواهم همکاری لازم را داشته باشند، چرا که قطعا مطمئن باشند نخستین مرحله از برخوردها، جریمه‌های سنگین مالی خواهد بود و در صورت تداوم تخلف، قطع آب در دستور کار قرار می‌گیرد.»