۱۴۰۳/۰۷/۰۹

۱۹:۲۹

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

انقلاب در «سیاستگذاری» با «هوش مصنوعی»

چگونه می‌توانیم با بهره‌گیری از علوم شناختی و دانش‌های نوین، بهترین تصمیمات و سیاستگذاری را برای سازمان خود داشته باشیم وآن را به یک سازمان متعالی و شکوفا تبدیل کنیم؟
کد خبر: ۳۷۷۶

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ ابعاد متنوعی از دانش‌های نوین، ازجمله مدیریت استراتژیک دانش، علوم شناختی، هوش مصنوعی و از این قبیل موارد - و زیرمجموعه‌ها یا دانش‌ها یا روش‌های تکاملی آنها مانند سیستم‌های خبره، ایشی‌کاوا، گراندد تئوری، دلفی، تاکسونومی، فراترکیب (متاسنتز)، الگوریتم‌های یادگیری عمیق ماشین، شبکه عصبی، پردازش زبان طبیعی، منطق فازی، داده‌کاوی، کلان‌داده و مانند آنها - نه‌تنها می‌تواند سیاستگذاری عمومی یا سازمانی را ارتقا دهد، بلکه می‌تواند در کارآمد کردن سیاستگذاری نقش تحولی و انقلاب‌کننده داشته باشد؛ چنان‌که حتی عقب‌ماندگی دویست ساله ساختار بروکراتیک کشور را در اندک‌زمانی جبران کند. 

 

بیایید از اینجا شروع کنیم: شاید متعدد و مکرر، با سازمان یا نهاد یا دستگاهی برخورد کرده باشید که فرآیند‌ها و کارکرد‌ها و خدمات و گردش‌کار و در یک کلام وظایف خود را به‌درستی نمی‌شناسد و برای انجام آنها به‌درستی نقش ایفا نمی‌کند. برای مثال ضعف در نگهداری یک اتوبان، خشکسالی تالاب‌های حیاتی یک استان، ناترازی و قطع مکرر برق، استفاده چندبرابری ثروتمندان از یارانه، کمبود پایه‌های مفید مالیاتی در مالیات بر درآمد اشخاص (PIT) یا مالیات بر عایدی سرمایه (CGT) یا مالیات بر معاملات مکرر و سوداگری، ترافیک جاده‌ای، تداخل قوانین مصوب کشور، عدم کارآیی برنامه‌های توسعه پنجساله که به بیان مسئولان بیش از ۳۰ درصد محقق نشده است، کشت اضافه یا کم سیب‌زمینی و پیاز و گوجه فرنگی، انفجار معادن، بی‌عدالتی درباره سطوح مختلف جامعه در بهره‌مندی از آموزش عالی، جمعیت رو به پیری، تعداد کنترل‌نشده اتباع افغانستانی بدون هویت در ایران و بسیاری موارد دیگر اینچنین را درنظر بگیرید؛ این عوارض همگی – لااقل در اغلب اوقات - ناشی از ضعف سیاستگذاری است.

 

پیشتر هم تأکید شد، روزگار «مدیریت سنتی» به سر آمده و در عصر فناوری‌ها و علوم شناختی، شاخص قرارگیری یک حکمران یا مدیر یا سیاستگذار در دوگانه «باسواد یا بی‌سواد» خلاصه شده در توان احصا و تسلط بر منطق و توانمندیِ به‌کارگیری ابزار‌هایی که تمامی علوم و اطلاعات و داده‌های ممکن و در دسترس را برای خلق بهینه یک «تصمیم» یا «سیاستگذاری» ممکن می‌کند.

 

دلیل این موضوع بسیار روشن است: برای هر تصمیم، ممکن است میلیارد‌ها صفحه – و بیشتر – اطلاعات در سراسر جهان وجود داشته باشد (مانند اطلاعات کتابخانه‌ای)، یا اطلاعات قابل تولید باشد (مانند داده‌های اقلیمی)، که این اطلاعات در فرآیند «تصمیم یا سیاستگذاری بهینه» اثرگذار باشد. بطور طبیعی، تجزیه‌وتحلیل و استفاده از کل این داده‌های بزرگ، از هیچ جمع انسانی ساخته نیست؛ در دنیای امروز این وظیفه به‌سادگی و با منطق‌های شناخته‌شده «مدیریت دانش» و برخی علوم مانند «ریاضیات» و «علوم رایانه» به «هوش مصنوعی» سپرده می‌شود. علوم شناختی در واقع منطق‌های تکاملی است که به رایانه کمک می‌کند که مولفه‌های انسانی مانند یادگیری، ابتکار، استدلال، تعامل، حل مساله، دسته‌بندی، تصمیم‌گیری، انتخاب، تعیین خط‌مشی، ارزیابی و از این قبیل موارد را شبیه‌سازی نماید. گرچه این شرایط، عوارضی نیز دارد: چالش‌های امنیتی، حاکمیت الگوریتم‌‎ها، چالش ضعف مدیران در درک منطق ماشین، و موارد دیگر که پیشتر به آنها پرداختیم.

 

مثال اول: احداث یک کشت‌و‌صنعت ۱۰ هزار هکتاری 

فرض کنید می‌خواهید در استان سمنان یک کشت‌و‌صنعت ۱۰ هزارهکتاری (یعنی به ابعاد ۱۰ کیلومتر در ۱۰ کیلومتر) بنا کنید. شاید اینطور بتوان گفت که فرایند احداث به سه بخش کلی تقسیم می‌شود: الف) مطالعات توسعه منطقه ب) تامین آب (از رودخانه، آبخیزداری، کانال آب، آب‌شیرین‌کن، سد، یا هر الگوی دیگر) و ج) اجرا (با مدل متمرکز یا واگذاری یا مشارکت یا کنسرسیوم داخلی و خارجی و ...).

 

اما در بخش مطالعات (الف)، شما باید چند دسته اطلاعات و داده را فراهم کنید، و الا طرح توسعه شما ناقص خواهد بود:

 

۱) داده‌های محیطی: مانند دما، رطوبت، اقلیم، هیدرولوژی، توپوگرافی و ... 

 

۲) داده‌های زیستی: زیستگاه جانوری و گیاهی و انسانی 

 

۳) تعریف پروتکل‌های توسعه؛ مثل اینکه شما برای چه هدفی این مجموعه را بنا می‌کنید! برای اشتغال‌زایی حداکثری؟ برای سود حداکثری؟ برای تأمین امنیت غذایی؟ برای توانمندسازی مردم منطقه؟ برای تأمین اقلام صادراتی؟ برای احیای اکوسیستم منطقه؟ برای فراهم کردن یک مجموعه الگوی دانشی و آموزشی نمونه؟ و ... هریک از این موارد طبعا اقتضائات و هنجار‌های خودش را دارد. 

 

۴) چه نوع ماژول‌ها و زیربخش‌هایی برای این کشت‌وصنعت می‌توان تعریف کرد؟ آبزی‌پروری؟ پرورش دام (از چه نوع)؟ پروسس میوه؟ لبنیات؟ کارخانه فرآوری ضایعات؟ پالایشگاه کود زیستی؟ کارخانه چغندر قند؟ انواع باغ؟ انواع زراعت؟ انواع اگروفاریستری؟ انواع گلخانه؟ یا ترکیبی از این موارد با وزن‌های گوناگون؟ از میان انبوه این زیربخش‌ها، چند تایی انتخاب می‌شود و به همین ترتیب شبکه عصبی فعالیت‌ها تعریف شده و تا جزئیات پایین می‌رود. 

 

برای تک‌تک این مطالعات، ادبیات بسیار پرحجمی از روش‌ها، چالش‌ها، سیاست‌ها، موفقیت‌ها، و ... در کشور و در دنیا وجود دارد. باز هم اینجا باید چند میلیارد صفحه را با ابزار‌های مدیریت دانش و هوش مصنوعی سرند کنید تا به مدل سیاستگذاری مطلوب دست پیدا کنید. ملاحظه می‌فرمایید که این حجم از فعالیت از هیچ جمع انسانی ساخته نیست.

 

پس از طی فرآیند بررسی، می‌رسیم به تصمیم برای اجرا؛ یعنی ابتدا باید مدل مفهومی و دستورالعمل اجرایی تهیه کنیم، و سپس مجری انتخاب کنیم و بسپاریم به مجری. باید بدانید که کدام صنعت را چه زمانی، با چه نوع مدل اقتصادی و الگوی سرمایه‌گذاری، توسط چه نوع افرادی، با چه حجمی و در کجای این زمین و ... احداث کنید که هم محدودیت‌ها را رعایت کرده باشید و هم اهداف شما را بصورت بهینه و حداکثری تامین نماید. باز اینجا میلیارد‌ها حالت وجود دارد و تعیین ترکیب‌های بهینه تنها از ماشین ساخته است.

 

مثال دیگری ببینیم:

 

مثال دوم: چالش جمعیت

برای این موضوع، پیشتر چند جمله‌ای – البته کلی و مجمل - نوشتیم. به‌عنوان نکات تکمیلی به عناصر زیر توجه بفرمایید:

 

فرض کنید می‌خواهیم برای «چالش جمعیت» کشور یک بسته سیاستی فراگیر و جامع ارائه کنیم. برای این امر، داده‌های بسیار متنوعی مانند داده‌های جمعیتی (یعنی نرخ ازدواج و طلاق و زادوولد و ... تا سطح جزئی هر روستای کشور)، داده‌های اقلیمی، داده‌های اقتصادی، داده‌های سیاسی، داده‌های بدنی و روانی، داده‌های مذهبی، داده‌های خانوادگی، داده‌های هنجاری و ناهنجاری و جرائم، داده‌های عشیره‌ای، داده‌های خانوادگی، داده‌های جنسی، داده‌های مربوط به تفریح و مسافرت داخلی و خارجی، داده‌های تحصیلی، داده‌های ژنتیکی و بسیاری از داده‌ها و اطلاعات دیگر زیستی و رفتاری انسانی لازم است.

 

همچنین مجموعه دسته‌بندی‌شده از اطلاعات سیاستی و خبرگی و رسانه‌ای از کشور‌هایی که با این چالش درگیر بوده‌اند (مانند آمریکا، آلمان، کشور‌های اسکاندیناوی، چین، ژاپن و غیره) نیز لازم است. اینکه این کشور‌ها با چه چالش‌هایی درگیر شده‌اند، ناظر به آن چالش‌ها چه فرآیند اصلاحی طی شده و نتایج چه بوده است، بعضا می‌تواند برای کشور ما نیز راهگشا باشد.

 

اطلاعات نهفته بومی و خبرگی داخل کشور نیز یکی دیگر از دانش‌های مورد نیازی است که باید با روش‌های گوناگون مانند گفتگو‌های عمیق و ساختارمند، سندپژوهی و ... مورد پایش قرار گیرد.

 

سه دسته اطلاعات فوق در یک بانک جامع اطلاعاتی پویا (به‌روزشونده)، کنار هم قرار می‌گیرد و برای رسیدن به تصمیمات مقرر و با پروتکل‌هایی که توسط خبرگان تعریف می‌شود، تنظیم و تدوین (یا برازش) می‌شود.

 

از اینجا به بعد، کار ارزیابی و بهبود مستمر توسط مدیر پروژه آغاز می‌شود.

 

اگر چنین چرخه‌ای در موضوع چالش جمعیت شکل نگیرد، و سیاستگذاری اعمال شده – مانند روش‌های سنتی - توسط انسان جلو برود، تنها بخش بسیارکوچکی از فرآیند لازم طی شده، و سیاستگذاری اعمال شده بسیار ناقص‌تر و ناکارآتر از شرایطی است که با تکیه بر دانش لازم پیش رفته باشد.

 

جمع‌بندی

یک حکمران دانا باید بتواند از تمام اطلاعات مفید جهان در سیاستگذاری استفاده کند! روزگار سیاستگذاری و اعمال حاکمیت سنتی، با خبرگی و سیستم‌های بسیط و ساده به سر آمده است. استفاده از منطق مدیریت دانش و هوش مصنوعی، می‌تواند سیاستگذار را از ثری به ثریا پرواز بدهد، و میان‌بری باشد که عقب‌ماندگی‌های سازمان‌ها و همچنین کشور‌های درحال توسعه را در مدت کوتاهی محو کند و جبران نماید؛ هرچند، عکس این نیز محتمل است: با تمرکزی که سازمان‌ها و کشورهای پیشرفته روی علوم و فناوری‌های نوین گذاشته‌اند، در اثر کم‌توجهی سازمان‌ها یا کشورهای عقب‌مانده، فاصله آنان با همگنان پیشرفته‌شان بیشتر و بیشتر خواهد شد.




ارسال نظرات

پیش‌بینی تولید ۶۵ هزارتن پنبه برای امسال
سود سهام عدالت واریز شد؟
ترمیم دستمزد کارگران فراموش شد؟
استعلام از سامانه ملی املاک رایگان است؟
ماجرای لغو واردات خودرو توسط وزارت راه و شهرسازی چه بود؟
پیش‌بینی تجارت ۱۲ میلیارد دلاری اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران
نرخ ۳۲ قلم کالای مشمول قیمت‌گذاری تعیین تکلیف شد
اختصاص ۲۵ درصد اشتغال کشور به بخش کشاورزی
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از ۱۰ مهرماه
ریشه ۱۴۰ هزار اسرائیلیِ آذربایجانی‌تبار در شمال ارس
وزیر اقتصاد: اختلاف ارز نیمایی و آزاد باید به حداقل برسد
زمان بندی تحویل سکه نوزدهمین حراج مرکز مبادله ایران
تخصیص بیش از ۱۱ هزار قطعه انواع سکه در حراج مرکز مبادله
وزیر کار: حقوق مشاغل سخت باید افزایش یابد
۹۰درصد شهروندان می‌گویند قطعی برق به کسب و کار آن‌ها لطمه زده است
نقش دیمزارها در تولید گندم و امنیت غذایی
انقلاب در «سیاستگذاری» با «هوش مصنوعی»
واردات ۳۰ تن طلا در دو ماه گذشته به کشور
دلایل اختلال ۱۰ روز اخیر شبکه اینترنت چیست؟
اولویت کاری مناطق آزاد چیست؟
مزایای رفاهی کارکنان معاف از مالیات است
اولین آزمون مردودی دولت در برنامه هفتم در بخش انرژی است؟
رکود ادامه‌دار بازار خودرو‌های مونتاژی
چگونه بانک اقتصاد نوین بدون وثیقه، وام ۷۰۰ میلیارد تومانی داد؟
تکمیل ۸۵ درصد از خط سوم انتقال برق میان ارمنستان و ایران
معامله دلاری و یورویی خانه‌های لاکچری منطقه ۱ پایتخت!
فروش دارایی‌های شرکت کوروش کمپانی
مهم‌ترین چالش اقتصادی دولت چیست؟
۷۸ درصد ارزش روز دارایی‌های صندوق بازنشستگی کشوری، بورسی است
پاداش هیات مدیره ۱۲ شرکت نفتی چند میلیارد تومان است؟
تولید بیش از ۱۴۰ میلیون اصله نهال جنگلی
واریز ۴۰ هزار فقره وام بازنشستگان تامین اجتماعی
آغاز مذاکرات برای ایجاد کانال مالی مشترک بین کشورهای اسلامی
تاکید وزیر صمت بر توسعه موافقت‌نامه‌های تجاری و تسهیل تجارت برای تجار
حراج بعدی شمش طلا فردا برگزار می‌شود
اعزام زائران حج عمره از مرز ۶ هزار نفر عبور کرد
صدور فاکتور الکترونیک راهی برای شفافیت بازار میوه
عملکرد ۱۵ بانک در مشارکت نهضت ملی مسکن همچنان صفر است + آمار
رئیس سازمان برنامه و بودجه: آمار متقن و دقیق، متر و تراز برنامه‌ریزی در کشور است
قیمت هرشانه تخم‌مرغ چقدر است؟
تلاش می‌کنیم در لایحه بودجه ۱۴۰۴ منافع سهامداران ‌مدنظر قرار گیرد
روسای بانک مرکزی ایران و ترکیه دیدار کردند
چرا مجامع شرکت‌های سهام عدالت برگزار نشد؟
شفاف‌سازی افزایش قیمت شیر در سامانه کدال
جمع‌آوری و معدوم‌سازی کالاهای غیرمجاز میدان میوه و تره‌بار
قیمت روز گوشی شیائومی ۹ مهر ۱۴۰۳
بنزین تولیدی کشور نیاز به مکمل ندارد
خرید تضمینی گندم بیش از ۱.۵ میلیون تن افزایش یافت
۱۲۰۰ مگاوات ظرفیت جدید تا اوج بار ۱۴۰۴ به بهره‌برداری می‌رسد
گرانی مسکن با سرپیچی بانک‌ها از پرداخت وام و سه‌قفله کردن حریم شهرها
آخرین مهلت رفع تعهد ارزی سال ۱۴۰۲ اعلام شد
تردید بورس برای گذر از روز‌های منفی
هشدار وقوع یک سامانه جوی خطرناک در خلیج فارس
اطلاعیه سامانه نیما در خصوص هزینه‌های نقل و انتقالات و کارمزد
۴ درصدی‌ها، برندگان یارانه سوخت هواپیما
ابزار تأمین سالانه 16 همت برای افزایش اتوبوس‌های شهری
۳۴ میلیارد دلار ارز واردات تامین شد
خرید گاز از مشترکان خانگی به صورت پایلوت در دو استان
پیگیری «نان کامل» در چه مرحله‌ای قرار دارد؟
برنج‌های وارداتی بعد از پایان فصل برداشت ترخیص می‌شوند
سرنوشت نامعلوم جریمه مالیاتی۲۵۰ هزار میلیاردی بانک‌های متخلف
ناترازی صندوق‌های بازنشستگی در حال بلعیدن رشد اقتصادی کشور
۷۲ هزار خودروی فرسوده از چرخه خارج شد
جزییات توافق با بانک مرکزی برای تامین سرمایه پروژه‌های پتروشیمی
بازار ارز چطور در مواجهه با شوک‌های برون‌زای یک سال گذشته ثابت ماند؟
چقدر درآمد نفتی در ۵ ماهه ۱۴۰۳ وصول شد؟
با شرایط حاضر، دستورالعمل مصوب دولت درحوزه واردات خودروهای کارکرده عملا امکان اجرا ندارد
ضرورت حفظ دست برتر اقتصادی ایران در عراق
جزئیات قیمت عمده فروشی ۶۲ قلم میوه؛ از ۸ تا ۱۵۰ هزار تومان
توضیحات ایمیدرو در خصوص حادثه معدن طبس
آلت‌کوین‌ها پیشتاز بازار خواهند شد؟
آغاز پیش‌فروش ۲ محصول سایپا+ مهلت ثبت‌نام و جزئیات
جزئیات برگزاری حراج سکه مرکز مبادله امروز ۹ مهر ۱۴۰۳
از سبد خوراکی مردم تا ناترازی برق
توانیر: در گاز صرفه جویی کنید تا برق قطع نشود
خط و نشان سازمان بورس برای سرمایه‌گذاری‌های سهام عدالت
محاسبه آب با قیمت آزاد برای صنایعی که از پساب استفاده نکنند
ابطال یک مصوبه وزارت صنعت درباره ممنوعیت واردات خودرو
قیمت روز خودرو های سایپا و ایران خودرو در بازار آزاد دوشنبه ۹ مهر ماه 1403
رشد ۹۴ درصدی ارزش معاملات و فروش برق در بورس
قوه قضائیه به پرونده تخلف گسترده ایران‌خودرو ورود می‌کند
وزیر جهاد کشاورزی: ۲۰ درصد از مطالبات گندم کاران باقیمانده است
قیمت ۱۰۰۰ توکن همستر به تومان چقدر شد؟ آیا همستر رشد می کند؟
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
مردم منتظر کاهش قیمت سکه و طلا نباشند
ثبت نام ایران خودرو ویژه مادران از امروز ۳ مهر
نبرد کریدور‌ها در غرب آسیا
اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح خودرو های فرسوده+ لینک اسامی برندگان/ نتایج طرح مادران کی اعلام می شود؟
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
اعلام روش ثبت‌نام در سامانه جدید وام قرض‌الحسنه ازدواج
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
همه چیز درباره سامانه ثبت نام وام ازدواج ve.cbi.ir + مشاهده وضعیت ثبت نام
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
خبر مهم از صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان+ زمان افزایش حقوق
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
عربستان هدف نفت ۱۰۰ دلاری را کنار می‌گذارد
ثبت نام فروش فوق العاده محصولات ایران خودرو+ جدول و شرایط
احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
دامنه نوسان فردا شنبه ۲۴ شهریور چقدر خواهد بود؟
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
شاهسون‌ها در «دشت مغان» چه کردند؟
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
جزییات ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
مطالبات گندم‌کاران و برنامه مجلس برای آنان
کارگران هم مشمول لایحه کاهش ساعت کاری می‌شوند
ورشکستگی صندوق بازنشستگی کشور در بحران ناترازی
مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد/ میزان افزایش قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟
تصمیم جدید دولت درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
ثبت نام خودرو‌های سایپا از امروز ۲۰ شهریور ۱۴۰۳+جزئیات و شرایط ثبت نام
نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد
واریز ۴۰ همت از مانده مطالبات گندمکاران با عاملیت بانک کشاورزی
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
تاخیر ۴ روزه در واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
نتایج قرعه کشی ایران خودرو + اسامی برندگان با کد ملی
رشد درآمدهای نفتی کشور باوجود اتفاقات اخیر منطقه
جزئیات واریز وجه برای برندگان ایران خودرو+ مهلت و جدول قیمت
تحقق خودکفایی با تولید ۱۵ میلیون تن گندم
بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند
آیا نفت به قیمت جهانی به پالایشگاه‌ها فروخته می‌شود؟
همتی: گره کور واردات خودرو باز شد
رویه اولویت‌دهی به فیش‌های در صف تخصیص ارز خودکار شد
آغاز واریز بزرگ برای این بازنشستگان از امروز ۲۰ شهریور+ جزئیات
توزیع توکن همستر انجام شد
الزام ۱۷ بانک به افزایش سرمایه ۵۱۸ همتی برای فرار از ورشکستگی
وزیر نفت: برای حضور در بازار نفت و گاز تاجیکستان آماده‌ایم
ضرورت دیپلماسی اقتصادی با همسایگان و تشکیل زنجیره ارزش منطقه‌ای در دولت چهاردهم
پیش بینی جدید اوپک از تقاضای نفت در ۲۰۵۰
همسان‌سازی حقوق بازنشستگان به کجا رسید؟
اعلام اسامی برندگان قرعه کشی ایران خودرو+ لینک اسامی برندگان
پایداری تولید نفت صادراتی در مناطق نفت‌خیز جنوب
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از پایان هفته
۹ اقدام برای «تسهیل تجارت» اقتصاد ایران
جزئیات بدهی میلیاردی «عظیم زاده» به بانک پارسیان
ضرورت تسریع در ساخت کریدور هند-ایران-ارمنستان
ظرفیت بارگیری نفتکش‌ها در بندر صادراتی ماهشهر افزایش می‌یابد
نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران‌ خودرو منتظر پاسخ ثبت‌ احوال
۶ ظرفیت همکاری اقتصادی ایران و عراق
اشاعه اقتصاد رفاقتی، توسعه نابرابری اجتماعی
تراز سوخت خودرو، قاچاق و هزینه‌های آن
چراغی که به تولید رواست به مسکن حرام است!
تحولات تجاری جهان در آینه موقعیت ژئواکونومیک ایران
یارانه ۴۷۰ همتی دولت به گاز/ صنعت و نیروگاه بیشترین دریافت‌کنندگان گاز
شیر کیلویی ۱۸ هزار تومان، لبنیات را ۲۵ تا ۳۰ درصد گران می‌کند
افزایش صادرات گاز روسیه به چین و تغییر معادلات در بازار انرژی
واریز مطالبات گندمکاران از مرز ۱۶۰ همت گذشت
تذکر به دولت درباره اجرای قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
فرصت‌سوزی ۱.۲ میلیارد دلاری
گزارش

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

تردید بورس برای گذر از روز‌های منفی

معاملات امروز بازار سرمایه با کاهش صف‌های فروش و اقبال سهامداران به خرید در نماد‌های مختلف آغاز شد اما تردید آنها به پایان یافتن هیجان در تالار شیشه‌ای موجب شد تا در نهایت شاخص بورس به افت ۶ هزار واحدی رضایت دهد.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

ابزار تأمین سالانه 16 همت برای افزایش اتوبوس‌های شهری

متوسط سن ناوگان اتوبوس‌رانی از ۴.۸ سال در سال ۱۳۸۷ به ۱۲ سال در سال ۱۳۹۹ رسیده و تعداد ناوگان فعال اتوبوس در شهر‌های کشور نیز در یک دهه گذشته با کاهش ۵۰ درصدی مواجه شده و از ۲۰ هزار دستگاه به ۱۰ هزار دستگاه کاهش یافته است، شهر‌های کشور در سه سال آینده به ۶ هزار دستگاه و در پنج سال آینده به ۱۰ هزار دستگاه اتوبوس جدید نیاز دارند.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

ناترازی صندوق‌های بازنشستگی در حال بلعیدن رشد اقتصادی کشور

ناکافی بودن درآمدهای صندوق بازنشستگی برای پرداخت مستمری بازنشستگان موجب شده است تقریبا همه درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری‌های این صندوق صرف پرداخت مستمری شده و عملا چیزی برای سرمایه‌گذاری مجدد نباشد ضمن آنکه کاهش رقم تشکیل سرمایه در بلندمدت موجب کندشدن رشد اقتصادی کشور می‌شود.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد

بازار ارز چطور در مواجهه با شوک‌های برون‌زای یک سال گذشته ثابت ماند؟

در یک سال اخیر اقتصاد ایران با شوک‌های سیاسی متعددی مواجه بوده است که می‌توانستند به بی‌ثباتی شدید در بازار ارز منجر شوند؛ با این حال، حفظ ثبات نسبی نرخ ارز و عدم تجربه جهش‌های ارزی در مواجه با طوفان رخداد‌های متعدد، کاهش اثرپذیری بازار ارز نسبت به چنین شوک‌های برون‌زا را نشان می‌دهد.

یادداشت و تحلیل

حسن حیدری، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

آثار بلندمدت عدم تناسب دستمزد‌ها بر سرمایه‌های انسانی

شکل‌گیری سرمایه انسانی، فرآیندی بلندمدت و پرزحمت است و پیچیدگی‌های آن نسبت به سرمایه‌گذاری فیزیکی بسیار بیشتر است.

سهیل فضلی، پژوهشگر روابط بین‌الملل:

کریدور شمال-جنوب؛ برنده رقابت در رویای راه ابریشم جدید 

کریدور شمال-جنوب با توجه به جذابیت‌ها، ویژگی‌ها و دستاورد‌های متعددی که خواهد داشت، می‌تواند برگ برنده‌ای برای کشورمان در برابر کریدور شرق-غرب باشد.

حجت بین‌آبادی، پژوهشگر حوزه بودجه و بانکی

بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم

رعایت چهار اصل ارتقای سرمایه اجتماعی با تاکید بر ارتباط صادقانه با مردم، قاعده‌گرایی و ایفای بدون‌ نقصان تعهدات، انجام اصلاحات مستمر با نگاه بلندمدت و حمایت از محرومان و توانمندسازی جامعه، به‌ عنوان اصول کلی حاکم بر لایحه بودجه در بخشنامه بودجه ۱۴۰۴ ذکر شده‌ است. 

حسن حسن‌خانی، کارشناس اقتصادی

۶ توصیه برای ایجاد ثبات ارزی در شرایط تحریمی

در دولت زمزمه‌هایی برای حذف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی به بهانه «یکسان‌سازی نرخ ارز» به گوش می‌رسد، در حالی که در شرایط تحریم اقتصادی، ابزاری برای اجرای این سیاست وجود ندارد و تعدیل نرخ‌های سیاستی ارز با نرخ غیر رسمی نتیجه‌ای جز افتادن در تسلسل کاهش مستمر ارزش پول ملی در پی نخواهد داشت.

گفت وگو

در گفت‌وگو با اقتصاد معاصر اعلام شد:

گرانی مسکن با سرپیچی بانک‌ها از پرداخت وام و سه‌قفله کردن حریم شهرها

به گفته یک تحلیل‌گر حوزه مسکن، همکاری‌نکردن بانک‌ها در پرداخت تسهیلات مسکن، خود عامل تورم است ضمن آنکه اگر وزارت راه در دولت چهاردهم قصد داشته باشد عرضه زمین را متوقف کند و از طرف دیگر کنترل بر تقاضای سوداگرانه زمین و مسکن نداشته باشد، از همین ابتدا وارد یک بازی دو سر باخت شده که چیزی جز تورم و گرانی مسکن به بار نخواهد آورد.

معاون ارزی اسبق بانک مرکزی در گفت‌و‌گو با «اقتصاد معاصر» پاسخ داد:

بانک مرکزی چرا در بازار ارز توافقی مداخله کرد؟

سید علی، معاون ارزی سابق بانک مرکزی با تشریح مداخله بانک مرکزی در بازار ارز توافقی، افزایش صادرات نفتی را یکی از مزیت‌های این بازار معرفی کرد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

اتفاقات منطقه هیچ خللی در فروش نفت و ذخایر کالای اساسی ایجاد نمی‌کند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تأکید بر اینکه از نظر تأمین کالای اساسی، فروش نفت، تأمین نیازهای ارزی و غیره هیچ مشکلی در کشور وجود ندارد، گفت: با توجه به ذخایر کافی ارزی کشور، اتفاقات منطقه هیچ اختلالی در ثبات بازار ایجاد نمی‌کند.

عضو کمیسیون صنایع مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر» تشریح کرد:

۳ گام لازم برای ارتقای کیفیت خودرو داخلی؛ از بازار رقابتی تا ورود فناوری

مصطفی پوردهقان، عضو کمیسیون صنایع مجلس با بیان اینکه تحقیق و تفحص از خودروساز داخلی لازم است اما قرار نیست با تحقیق و تفحص وضعیت بازار خودرو و یا کیفیت آن بهتر شود، گفت: با ایجاد بازار رقابتی، کاهش تعرفه‌ واردات خودرو و ورود تکنولوژی، صنعت خودروسازی کشور به سمت ارتقای کیفیت و منطقی‌شدن قیمت‌ها گام برمی‌دارد و رضایت مردم در این صنعت افزایش می ‌یابد.