گزارش مرکز پژوهشهای مجلس از امنیت سرمایهگذاری در کشور
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی با عنوان «پایش امنیت به تفکیک استانها و حوزههای کاری (۲۶) بهار ۱۴۰۳» آورده است که این گزارش با استفاده از آمارهای رسمی منتشر شده و در دسترس و ارزیابی ۸۱۴۹ فعال اقتصادی نمونه از میان فعالان اقتصادی همه استانهای کشور بوده است که وضعیت امنیت سرمایهگذاری در بهار امسال را با ۳۸ مولفه (شامل ۱۷ مولفه آماری و ۲۱ مولفه پیمایشی)، ۷ نماگر به تفکیک ۳۱ استان و ۹ حوزه کسبوکار نشان میدهد.
این گزارش بیان میکند که شاخص کل امنیت سرمایهگذاری در ایران که با استفاده از دو مجموعه دادههای پیمایشی و آماری تهیه میشود، در بهار سال ۱۴۰۳، کمیت به رقم ۵.۷۷ از ۱۰ (۱۰ بدترین حالت) رسیده که نسبت به زمستان ۱۴۰۲ با کمیت ۵.۷۲ اندکی نامناسب شده است.
این گزارش نشان میدهد که همچنان در سه مولفهای که در میان نامناسبترین مولفههای امنیت سرمایهگذاری قرار دارد، همانند پایشهای قبلی مولفه «عمل مسؤولان ملی به وعدههای داده شده» دیده میشود و در جایگاه دوم است. در این میان، برای پنجمین بار طی چند پایش گذشته مولفه «میزان حمایت مسؤولان استانی از داوطلبان سرمایهگذاری» در جایگاه اولین مولفه نامناسب مورد ارزیابی قرار گرفته است.
طبق این گزارش، از میان ۱۷ مولفه آماری، «ثبات مسؤولان استانی»، «مزاحمت ملکی» و «ثبات نرخ ارز» به ترتیب بهترین مولفهها و «رسیدگی به اختلافهای تجاری از طریق داوری»، «عدم نوسان شاخص تورم مصرفکننده» و «تعداد پروندههای کلاهبرداری» به ترتیب بدترین مولفههای آماری در امنیت سرمایهگذاری بهار امسال بودهاند.
همچنین از میان ۲۱ مولفه پیمایشی، مولفههای «ثبات قوانین و مقررات»، «تاثیر تغییر قوانین و مقررات وارداتی» و «تغییر قوانین و مقررات صادراتی» به ترتیب بهترین و در مقابل مولفههای «میزان حمایت مسؤولان استانی از داوطلبان سرمایه گذاری»، «عمل مسؤولان ملی به وعدههای داده شده» و «ثبات یا قابل پیشبینی بودن تصمیمات مسؤولان استانی یا محلی» به ترتیب بدترین مولفههای پیمایشی در امنیت سرمایهگذاری بهار امسال بودهاند.
بر اساس یافتههای این گزارش، پس از تلفیق دادههای آماری و یافتههای پیمایشی، به ترتیب استانهای کهگیلویه و بویراحمد، تهران و چهار محال و بختیاری نامناسبترین و استانهای هرمزگان، گلستان و خراسان شمالی مناسبترین وضعیت را از دیدگاه فعالان کسبوکار از منظر شاخص امنیت سرمایهگذاری در بهار سال ۱۴۰۳ کسب کردهاند. در حالی که در پایش زمستان سال ۱۴۰۲ نامناسبترین استانها، استانهای کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان و ایلام و مناسبترین استانها نیز استانهای هرمزگان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان بودهاند.
همچنین از بین ۹ حوزه فعالیت اقتصادی مورد سنجش در این پایش، فعالان اقتصادی در حوزه کاری «زراعت، باغداری و جنگلداری» مناسبترین حوزه کاری ارزیابی شده و حوزه کاری «هتل، رستوران، تهیه و توزیع غذا» در جایگاه نامناسبترین حوزه قرار گرفته است. در حالی که در پایش زمستان ۱۴۰۲ فعالان اقتصادی در حوزه کاری «معدن بهجز نفت و گاز» مناسبترین حوزه کاری ارزیابی شده بود و حوزه کاری «خدمات تولیدی (واسطه گری مالی، بانک، بیمه، مستغلات اجاره و فعالیتهای کسبوکار)» در جایگاه نامناسبترین حوزه قرار گرفته بود.