17/آبان/1403 | 20:05
پیشنهاد افزایش ۳۰درصدی پایه حقوق کارمندان در۱۴۰۴+ جزییات خبر بد مجلس درباره دستمزد و حقوق کارگران خبر مهم درباره رقم عیدی بازنشستگان تامین‌اجتماعی زمان و نحوه صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی+ جزییات شرایط بازنشستگی کارکنان قرارداد کار معین اعلام شد اصلاح شیوه پرداخت دستمزد در معادن زغال‌سنگ ۴درصد حق بیمه سختی کار برعهده پیمانکار است یا کارفرمای اصلی؟ احکام همسان‌سازی حقوق بازنشستگان لغو می‌شود؟ زمان صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی واکنش دیوان عدالت اداری به شرط سنی سازمان تامین اجتماعی برای استخدام خبر جدید درباره اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزییات میزان افزایش حقوق بازنشستگان با اجرای همسان سازی حقوق در ۱۴۰۴ اعطای احکام برقراری مستمری بازماندگان کارگران طبس در ۴ ​استان افزایش دستمزد کارگران معادن زغال‌سنگ جدی شد پرداخت وام مشاغل خانگی به متقاضیان با قید فوریت
۰۹:۴۹ ۱۴۰۳/۰۷/۲۹
حمید حاج اسماعیلی، کارشناس بازار کار و کارگری

امنیت شغلی کارگران در گرو توسعه بازار کار است

استفاده از فرصت‌های شغلی جدید، مخصوصا در حوزه اقتصاد دیجیتال از طریق به کارگیری فناوری‌های جدید آی‌تی، فضای مجازی و پلتفرم‌های اینترنتی، از برنامه‌هایی بوده که علاوه بر توسعه بازار کار، باعث جذب بیشتر کارجویان و کاهش بیکاری خواهد شد.
امنیت شغلی کارگران در گرو توسعه بازار کار است
کد خبر:۵۵۰۹

اقتصاد معاصر-حمید حاج اسماعیلی، کارشناس بازار کار و کارگری: یکی از دغدغه‌ها اساسی و از مطالبات جدی کارگران طی سال‌های گذشته، امنیت شغلی است؛ موضوعی که سبب شده تا کارگران برای مدتی کوتاه و محدود در یک کارگاه اشتغال داشته باشند.

 

اشتغال موقت علاوه بر استرس و ناامیدی، آن‌ها را از امکان برنامه‌ریزی برای آینده و ارتقا شغلی محروم می‌سازد. در همین راستا در چند سال اخیر، هم دولت و هم مجلس سعی کردند تا بر مبنای درخواست عمومی کارگران از طریق اصلاح ماده ۷ قانون کار و با توجه به شرایط فعالیت کارگاه‌ها از طریق ثبت قرارداد‌های طولانی‌مدت، زمینه استمرار و اشتغال دائمی کارگران را در برخی از کارگاه‌های متوسط و بزرگ تضمین و فراهم کنند.

 

اگر چه هنوز این تصمیم در قالب لایحه در دولت گذشته تهیه شده و در ابتدای راه و فرایند تصویب است اما منتقدانی دارد که ادعا می‌کنند، این لایحه راهگشاه نیست، در اجرا نیز، با ابهامات و موانع مهمی روبه‌رو خواهد بود.


به نظر بنده اولویت این است که ابتدا علل ناامنی شغلی را شناسایی و آنها را برطرف کنیم. در مرحله دوم باید اقدامات موثری را در پیشگیری و جلوگیری از تکرار این عوامل انجام دهیم و در نهایت از طریق سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی صحیح و فنی، راهکار‌هایی جهت تقویت امنیت شغلی ارائه کنیم.


به زعم بنده مهم‌ترین علل عدم امنیت شغلی در کشور مواردی همچون عدم اجرای صحیح قانون کار و نبود تضمین لازم برای اجرای آن، ناکارآمدی و ضعف جدی مکانیزم‌های نظارتی و بازرسی از طرف وزارت کار، نرخ بالای بیکاری کشور، مخصوصا در رده جوانان، فارغ‌التحصیلان و زنان، حضور زیاد اتباع غیرقانونی و خارجی در بازار کار کشور، خلا وجود نهاد‌های کارگری مستقل و صنفی در کارگاه‌ها و صنوف کشور و ساختار ضعیف، دولتی و محدود اقتصاد و بازار کار کشور هستند.


با این حال قطعا با رفع مشکلات فوق شرایط مطلوب فراهم نخواهد شد، بلکه باید در صدد باشیم تا ظرفیت‌های اشتغال و بازارکار را در همه بخش‌های اقتصادی کشور افزایش و توسعه دهیم.


یکی از جدی‌ترین اقدامات برای افزایش ظرفیت‌های اشتغال و بازار کار، توسعه بخش خصوصی و واگذاری بیشتر اقتصاد از طرف دولت به بخش تعاونی‌ها و بخش خصوصی است. این اقدام مهم‌ترین و موثرترین راهکار امنیت شغلی به حساب می‌آید. همچنین کاهش نرخ بیکاری به تبع افزایش ظرفیت‌های اشتغال، عامل اساسی و مهمی در جهت توازن و تعدیل نیروی کار در بازار و ایجاد امنیت شغلی کارگران خواهد بود.


استفاده از فرصت‌های شغلی جدید، مخصوصا در حوزه اقتصاد دیجیتال از طریق به کارگیری فناوری‌های جدید آی‌تی، فضای مجازی و پلتفرم‌های اینترنتی، از دیگر برنامه‌هایی بوده که علاوه بر توسعه بازار کار، باعث جذب بیشتر کارجویان و کاهش بیکاری خواهد شد.

ارسال نظرات