ثبت بهترین رشد شاخص بورس در دولت چهاردهم
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ معاملات بازار سرمایه در هفتهای که گذشت، تحت تاثیر ریسکها و مولفههای مختلف، به ویژه تنشهای سیاسی و نظامی منطقه و همچنین انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، از حال و روز ناخوشی برخوردار بود.
بر این اساس، شاخص کل بورس طی هفته گذشته، با کاهش ۱.۸۶ درصدی روبهرو شد و سقوط دوباره از ارتفاع ۲ میلیون واحد نماگر اصلی بازار سهام را تهدید کرد. نماگر هموزن نیز که سنجه قابل قبولی برای ارزیابی وضعیت همهجانبه بازار است، در همراستا و همگامی با شاخص کل بورس، در هفتهای که گذشت با نزول ۲.۰۸ درصدی مواجه شد و در ساعات پایانی آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، در ارتفاع ۶۵۶ هزار و ۴۹۷ واحد قرار گرفت.
شاخص کل فرابورس نیز از این قاعده مستثنی نبود و با ثبت افت هفتگی ۲.۳۶ درصدی، در ارتفاع ۲۰ هزار و ۷۷۴ واحدی، معاملات را پشت سر گذاشت. همچنین آمارها نشان میدهند که در هفته گذشته، میانگین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که سهام و حقتقدم بازار را شامل میشود، به عدد ۲ هزار و ۸۴۸ میلیارد تومان رسید و در مجموع حدود ۹۳۱ میلیارد تومان نقدینگی طی هفته گذشته از این بازار خارج شد.
این در حالی بود که با مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا، دستکم از این منظر خیال بازار سرمایه از برطرف شدن یکی از ریسکها راحت شده و فروکش کردن تنشهای منطقه نیز به این آسودگی خاطر، کمک کرده است.
رفتارشناسی معاملات تالار شیشهای در چهارشنبه گذشته و در پی مشخص شدن نتایج ریاست جمهوری آمریکا نشان میدهد، پس از بازگشایی منفی بورس در ساعات ابتدایی معاملات و تشکیل صفهای منفی، در نهایت با تعیینتکلیف این انتخابات، از حجم صفهای فروش و نمادهای منفی کاسته شد. این در شرایطی است که معاملات امروز بازار سرمایه با اقبال سرمایهگذاران به نمادهای مختلف و رشد قابل توجه شاخص بورس مواجه شد و در نهایت این نماگر با ثبت رشد بیش از ۳۶ هزار واحد، بهترین روز بورس در دولت چهاردهم را به ثبت رساند.
در فرابورس هم شاخص این بازار، رشد خوب ۱۵۰ واحدی را به ثبت رساند و شاخص کل هموزن در بورس و فرابورس به ترتیب رشد بیش از ۹ هزار و هزار و ۵۰۰ واحدی را به ثبت رساندند تا نشان دهند که کلیت بازار، امروز روز خوبی را پشت سر گذاشته است.
بر اساس آمار، بیش از ۹۰ درصد معادل ۳۱۳ نماد از نمادهای بورسی و ۶۵ درصد معادل ۲۳۸ نمادهای فرابورسی، امروز مثبت بودند. برای ۵۸ درصد معادل ۲۰۴ نماد معاملاتی در بورس و ۴۴ درصد معادل ۱۶۲ نماد معاملاتی، در پایان معاملات روز جاری صف خرید به ثبت رسید و تنها یک درصد معادل ۳ نماد بورسی و ۱۶ درصد معادل ۵۸ نماد فرابورسی، صف فروش را در پایان معاملات رقم زدند.
همچنین ارزش صفهای خرید در بورس و فرابورس به ترتیب ۶۰۰ و ۲۴۰ میلیارد تومان و ارزش صفهای فروش ۱۲ میلیارد تومان در بورس و ۲۱۳ میلیارد تومان در فرابورس بود. همچنین بورس با ۳۵۴ و فرابورس با ۸۴ میلیارد تومان و بازار سهام در مجموع حدود ۷۰۰ میلیارد تومان ورود نقدینگی را به خود دید.
افزایش انتظارات تورمی، بازار سرمایه را مجاب خواهد کرد تا قدری ارزش و قدر ارزندگی و عقبماندگی خود از سایر بازارها، به ویژه ارز و طلا را متوجه شود و این تعاملها نیز دستکم در کوتاهمدت میتواند سوخت بازار سرمایه را برای تداوم روزهای متعادل و مثبت خود تامین کند.
به نظر میرسد که در روزهای پیش رو، اگر اتفاق خاصی نیفتد، شرایط در بازار سهام مطلوب و متعادل باشد و موضوعاتی همچون احتمال از سرگیری دوباره عرضه خودرو در بورس کالا، کاهش فاصله میان ارز نیمایی و بازار آزاد هم بتواند به بهبود شرایط بازار سرمایه کمک کند. این در حالی بوده که هنوز ریسک قطعی گاز و برق صنایع به دلیل افزایش سرما و همچنین موضوعاتی چون تصویب بودجه سال ۱۴۰۴ در مجلس و کسری بودجه دولت، در زمره تهدیدهای قابل پیشبینی در تالار شبیشهای در ماههای منتهی به پایان سال مطرح هستند.