۱۴:۵۹ ۱۴۰۳/۰۷/۲۳
«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

خوش‌بینی‌ها به بورس خیلی زود فروکش کرد

در جریان معاملات امروز ۲۳ مهرماه بازار سرمایه، شاخص بورس برای چندمین بار در هفته‌های گذشته دوباره ارتفاع ۲.۱ میلیون واحد را از دست داد تا نشان دهد خوش‌بینی‌ به بهبود اوضاع بورس، زودگذر بوده است.
خوش‌بینی‌ها به بورس خیلی زود فروکش کرد
کد خبر:۵۱۵۵

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ رشد شاخص بورس و اقبال خریداران به نماد‌های مختلف معاملاتی در ابتدای معاملات، افزایش فشار فروش در بازار و بسنده کردن شاخص بورس به رشد هزار واحدی، روایتی کوتاه و البته قابل تامل در خصوص معاملات دیروز بازار سرمایه بود؛ بازاری که همگان معتقدند نسبت به سایر بازار‌ها عقب مانده و به قولی در چند سال گذشته رشد مطلوبی را تجربه نکرده است. هر چند شاخص این بازار در ارتفاع ۲ میلیون در نوسان به سر می‌برد اما سهام شرکت‌ها با شاخص ۹۰۰ هزار واحدی معامله می‌شود.


همچنین بازار سرمایه در چند روز گذشته، در شرایطی به لطف فروکش کردن و آرامش نسبی در مناقشات و کشمکش‌های سیاسی منطقه، روند متعادل و مثبتی را پشت سر گذاشت که همچنان ریسک‌های دیگری بر آن تاثیرگذار هستند.


به عنوان نمونه دولت مطابق بودجه ۱۴۰۳، می‌توانست ۲۵۴ هزار میلیارد تومان اوراق منتشر کند که تا پایان شهریورماه، ۱۱۸ همت آن پرداخت شد و بر اساس شنیده‌ها، در روزهای آینده مبلغ۶۰ هزار میلیارد تومان دیگر به بازار وارد می‌شود.


در این خصوص برخی معتقدند، هر چند فروش اوراق دولتی در بازار سرمایه یکی از راه‌های درآمدزایی توسط دولت است و در بودجه هر سال نیز، سقف آن مشخص می‌شود اما حالا با کاهش تنش‌ها در منطقه و آرام‌ گرفتن اوضاع بورس، دولت تصمیم گرفته تا ۶۰ هزار میلیارد تومان اوراق خود را در شرایطی در این بازار عرضه کند که این اقدام دولت جهت پوشش کسری بودجه است و آثار آن بر بازار‌های مالی، به ویژه بازار سرمایه نمایان می‌شود.


این در حالی بوده که اوراق دولتی باید در زمان‌های مشخص و با برنامه‌ریزی قبلی در بورس عرضه شوند و چون خریداران این اوراق، بانک‌ها و صندوق‌ها هستند، باید اطلاع‌رسانی مناسبی به سرمایه‌گذاران انجام شود. این در حالی بوده که برخی‌ بر این باور هستند، مشتریان اوراق دولتی، صندوق‌ها و حقوقی‌های منتسب به دولت هستند که برای تامین مالی این اوراق باید از طریق فروش سهام در بازار سرمایه نقدینگی مورد نیاز را تامین کنند.


در این میان عصر دیروز، رئیس صندوق توسعه ملی اعلام کرد: «قبل از انتخابات ریاست جمهوری، سازمان بورس درخواست منابع داشت که کمک‌های لازم را انجام دادیم و مرحله آخر را برای وقتی که از ما درخواست کنند، نگه داشته‌ایم. بنابراین این صندوق برای پرداخت مرحله آخر کمک به سازمان بورس آمادگی لازم را دارد و منتظر اشاره این سازمان است.»


در مقابل، صندوق تثبیت بازار سرمایه اعلام کرد که در خصوص میزان منابع سالانه صندوق توسعه ملی و یک درصدی که باید از منابع این صندوق به صندوق تثبیت بازار سرمایه تزریق شود، اطلاعاتی ندارد اما در چارچوب قرارداد منعقدشده مابین صندوق تثبیت بازار سرمایه و صندوق توسعه ملی و در چارچوب مصوبه شورای عالی امنیت ملی (۱۶ شهریور ۹۹)، این صندوق متعهد شده که مبلغ ۵۱۰ میلیون دلار را با نرخ حواله خرید معاملات الکترونیک ارز (ETS) در پایان هر روز واریزی، به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز کند.


چه با این مبلغ و چه بدون آن، فعلا بازار سرمایه درگیر ریسک‌های مختلفی بوده که خارج از اختیار سازمان بورس و وزارت اقتصاد است و این مسائل دستکم در کوتاه‌مدت مانع از بازگشت اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه می‌شود.


حال و روز این روز‌های بازار سرمایه نیز این موضوع را تصدیق می‌کند. افت بیش از ۲۴ هزارواحد در معاملات امروز بازار سرمایه ثبت شد و شاخص بورس برای چندمین بار در هفته‌های گذشته دوباره ارتفاع ۲.۱ میلیون واحد را از دست داد تا نشان دهد خوش‌بینی‌ها به بهبود اوضاع بورس زودگذر است.


امروز حجم و ارزش معاملات نیز پایین آمد و ۹۱ درصد نماد‌ها در بورس و ۸۸ درصد نماد‌ها در فرابورس منفی شدند. این در حالی بود که فقط ۴ درصد نماد‌های بورس و ۷ درصد نماد‌های فرابورس در صف خرید بودند. همچنین ۶۳ درصد نماد‌های بورسی و ۶۶ درصد نمادهای فرابورس در صف فروش به کار خود پایان دادند.

ارسال نظرات