سبزی بورس از پمپاژ خبرهای مثبت
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بازار سرمایه روز یکشنبه را با رشد شاخصهای اصلی به سرانجام رساند. شاخص بورس که روز شنبه ۳۶ هزار واحد رشد کرده بود، دیروز هم افزایش ۳۵ هزار واحدی را به ثبت رساند و شاخص کل هموزن نیز با رشد ۱.۶۳ درصدی و شاخص فرابورس هم با افزایش ۰.۸۲ درصدی مواجه شدند. ضمن این که معاملات دو روز گذشته تالار شیشهای با ورود ۱۰۴۸ میلیارد تومان نقدینگی به بازار همراه شد تا نشان دهد بازار سرمایه و سهامداران آن، بیش از نقدینگی نیازمند آرامش خاطر، از میان رفتن ریسکها و همچنین اعتمادسازی هستند.
این در شرایطی بوده که امروز هم شاخص بورس رشد ۳۶ هزار واحدی، شاخص کل هموزن صعود بیش از ۱.۲ درصدی (افزایش ۴۳۰۰ واحدی) و شاخص کل فرابورس هم رشد ۱۱۸ واحدی را تجربه کردند.
به گواه آمار، در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، ۶۳ درصد معادل ۲۲۱ نماد معاملاتی بورسی و ۴۸ درصد معادل ۱۸۰ نماد معاملاتی فرابورسی مثبت بودند. این در حالی بوده که ۱۳۱ نماد معاملاتی در بورس و ۱۹۶ نماد هم در فرابورس، در حالت منفی به کار خود پایان دادند.
همچنین ۲۳ درصد معادل ۸۲ نماد معاملاتی در بورس و ۲۱ درصد معادل ۷۹ نماد معاملاتی در فرابورس، در پایان معاملات با صف خرید و ۵ درصد معادل ۱۹ نماد معاملاتی بورسی و ۲۱ درصد معادل ۷۸ نماد معاملاتی فرابورسی با صف فروش به کار خود پایان دادند.
این در حالی است که ارزش صفهای خرید در بورس و فرابورس به ترتیب ۴۶۶ و ۲۲۶ و در مجموع ۶۹۲ میلیارد تومان بود.
در مقابل نیز، ۲۲ و ۲۸۰ میلیارد تومان و در مجموع ۳۰۲ میلیارد تومان هم ارزش صفهای فروش بورس و فرابورس بود.
با افزایشی که طی سه روز گذشته برای شاخص کل بورس رقم خورد، پس از ماهها دوری دوباره نماگر اصلی بازار سرمایه به ارتفاع ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد رسید. شاید به همین دلیل باشد که در انتهای معاملات امروز بازار سرمایه، صفهای خرید عرضه شد و با افزایش حجم عرضهها معاملات به پایان رسید.
این در شرایطی بوده که حجم و ارزش معاملات هم امروز، پس از مدتها افزایش یافت که شاید یکی از نشانههای آن رشد پیاپی سه روزه بازار سرمایه و ترجیح برخی سهامداران به ذخیره سود و فروش سهام باشد. آمارها نیز نشان میدهد، برخلاف دو روز گذشته، امروز در مجموع ۶۴ میلیارد تومان خروج پول از بازار رقم خورد. از سوی دیگر، در سه روز گذشته جدای از کمرنگ شدن ریسکهای مربوط به انتخابات ایالات متحده و مناقشات سیاسی و نظامی منطقه، خبرهای خوبی، از جمله اعلام سیاستهای بانک مرکزی (شامل کاهش احتمالی نرخ بهره به ۲۵ درصد و انتشار اوراق با نرخهای کاهشی که به افزایش جذابیت بازار سرمایه و کاهش هزینه تامین مالی شرکتها کمک میکند)، به تالار شیشهای رسید.
از دیگر سو افزایش نرخ دلار نیما و رسیدن به قله ۵۰ هزار تومان که سودآوری شرکتهای صادراتی را بهبود میبخشد نیز، مورد توجه سهامداران و سرمایهگذاران در بورس قرار گرفت و با کاهش نرخ دلار بازار آزاد به ۶۷ هزار تومان، شکاف میان نرخ نیمایی و آزاد برای دلار روندی کاهشی به خود گرفت.
افزون بر این خبرها، عرضه خودرو در بورس کالا همچنان مورد توجه بازار سهام، به ویژه گروه خودرویی است و گویا رئیس جمهور روز گذشته با جمعی از اقتصاددانان در خصوص عرضه خودرو در بورس کالا، جلسهای را برگزار کرده و خروجی این جلسه برای عرضه خودرو در بورس مثبت بوده است.
کارشناسان معتقدند با توجه به از میان رفتن ریسکهای بازار سرمایه، از جمله انتخابات آمریکا و فروکش کردن مناقشات سیاسی و نظامی منطقه و از همه مهمتر با وجود متعادل شدن شرایط بازار سرمایه، وقت بازگشت سهام به دامنه عادی فرا رسیده است و تداوم اعمال محدودیت دامنه نوسان سهام شرکتها در بورس و فرابورس، نقدشوندگی این بازار را تحت تاثیر قرار داده و خود به عاملی منفی برای بازار سرمایه تبدیل شده است.
هر چند که رئیس سازمان بورس، دو ماه پیش گفت که تغییر دامنه نوسان کاری نیست که به سرعت و با عجله انجام شود و باید بررسی بیشتری صورت بگیرد. تغییر در بورس را نباید شتابزده انجام داد و دامنه نوسان فعلا به همین شکل باقی میماند.
در مجموع، پس از سه روز پیاپی پمپاژ خبرهای مثبت به تالار شیشهای و کمرنگ شدن ریسکها و خبرهای منفی در این بازار، شاهد بهبود روند حرکت شاخص بورس و افزایش حجم و ارزش معاملات هستیم؛ بهبود شرایطی که برخی آن را کوتاهمدت ارزیابی میکنند و تداوم روند بازار سرمایه و احتمالا پس از اصلاح و استراحتی در ارتفاع ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد را به تزریق خبرهای مثبت بیشتر و افزایش و همچنین تداوم حمایتها از بازار سرمایه گره میزنند.