گیتی صادقیان، پژوهشگر اقتصادی

کسری بودجه آمریکا با تحقق وعده‌های انتخاباتی ترامپ

ترامپ وعده افزایش اشتغال و بهبود رفاه را داده است، وعده‌هایی که بدون سیاست‌های انبساطی و کسری بودجه محقق نمی‌شود، به این ترتیب، بالارفتن نرخ‌های بهره و توقف سیاست کنونی فدرال رزرو برای کاهش نرخ بهره، از دیگر پیامدهای انتخاب ترامپ خواهد بود.
کسری بودجه آمریکا با تحقق وعده‌های انتخاباتی ترامپ
کد خبر:۸۰۶۹

اقتصاد معاصر-گیتی صادقیان، پژوهشگر اقتصادی: نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مشخص شد و دونالد ترامپ دوباره بر کرسی ریاست جمهوری ایالات متحده نشست. این شکست برای دموکرات‌ها، بسیار تحقیر آمیزتر از شکست قبلی است. حالا دوباره کسی این کرسی مهم سیاست‌گذاری جهان را به دست می‌گیرد که به عقیده خیلی از کارشناسان، اصلا سیاستمدار نیست، ترامپ می‌آید تا بار دیگر بسیاری از قراردادها را برنتابد، بسیاری از پیمان‌ها را به سخره بگیرد و معاهده‌های ناممکن در چشم بسیاری را سهل‌الوصول بداند.

تصویر مرکل که اروپای رویگردان از ترامپ به وی لقب رهبر آزاد جهان را داده بود، از یادها فراموش نمی‌شود. وی نگاه شماتت گرانه‌ خود را در جمع رهبران و در برابر شمار زیادی از دوربین‌ها از ترامپ پنهان نکرد. انتخاب مرد دمدمی مزاجی برای جهان غیرقابل هضم است، چرا که ترامپ فقط گفته که من انجام می‌دهم اما در مورد روش‌ها و شیوه‌ها توضیحی نداده است؛ انتخاب‌هایی که گاها بسیار پرهزینه‌ هستند اما هزینه‌های آنها اقتصادی نیست! 

ترامپ و قدرت‌ها 

احتمالا چین و اروپا چندان از آمدن ترامپ خوشحال نباشند. چین به خاطر وضع تعرفه‌ها و جنگ‌های تجاری و اروپا به دلایل مختلف سیاسی و اقتصادی! در غرب آسیا نیز باید منتظر دگرگونی‌های قابل ملاحظه‌ای باشیم. تلاش بیش از پیش ایالات متحده، گسترش مرزهای اسرائیل و الحاق بخش‌هایی از فلسطین به آن و باج‌گیری کشورهای عربی از افزایش تنش‌های منطقه‌ای است.

با جنگ‌های جاری جهان و جنگ‌هایی که در نطفه در حال قوت گرفتن‌ هستند، سیاست ترامپ اما یکسره کردن تکلیف جنگ‌هاست. وی علاقه‌ای به کش دادن ماجرا و صرف هزینه‌های گزاف ندارد. دید اقتصادی وی به همه مسائل، چه بسا به تمام رهبران دنیا هشدار می‌دهد که باید خود را برای یک جنگ تمام عیار اقتصادی آماده کنند و وقت خود را صرف جنگ با توپ و گلوله نکنند. 

اخیرا امانوئل مکرون ابراز کرده که اروپایی ها نباید امنیت خود را برای همیشه به آمریکایی ها واگذار کنند. اظهارات مکرون نشان می دهد که از این پس و با انتخاب ترامپ، چندجانبه‌گرایی و پاسداری از منافع، بیش از هر زمان دیگری از بطن به متن صحبت‌های سیاستمداران کشورها می‌آید. 

بازار دارایی‌ها 

شاید قدرتمندترین سیگنال ورود ترامپ به کاخ سفید را بازار دارایی‌ها مخابره کرد. طلا و بیت کوین چندین بار در هفته‌های اخیر بر قله‌های تاریخی خود دست کشیدند و باز به قله دیگر رفتند. پیش‌بینی می‌شود، همه بازارهایی که طی این مدت با سرعت حرکت می‌کردند، یک اصلاح تدریجی را  پیش رو داشته باشند و در عوض بازارهای جا مانده، آغاز به رشد کنند.

اقتصاد آمریکا 

ترامپ وعده افزایش اشتغال و بهبود رفاه را داده است، وعده‌هایی که بدون سیاست‌های انبساطی و کسری بودجه محقق نمی‌شود، به این ترتیب، بالارفتن نرخ‌های بهره و توقف سیاست کنونی فدرال رزرو برای کاهش نرخ بهره، از دیگر پیامدهای انتخاب ترامپ خواهد بود. دورنمای کاهش نرخ بهره دوباره سیگنال اصلاح قیمت‌های طلا را با خود به همراه دارد. 

ترامپ و معاهده‌ها 

بسیاری اینگونه پیش‌بینی می‌کنند که ترامپ پس از بازگشت به قدرت، به روند خروج سریالی خود از معاهده‌های بین‌المللی بازگردد. وی در دوره قبل ریاست جمهوری، از معاهده‌هایی خارج شد که پیشتر بسیار برای آنها رایزنی شده بود. پیمان تجاری اقیانوس آرام (TPP)، نخستین پیمانی بود که دونالد ترامپ، بلافاصله پس از آغاز دوره ریاست جمهوری خود در بهمن‌ ۹۵ از آن خارج شد. هدف از این معاهده تجاری که میان ۱۲ کشور حاشیه این اقیانوس بود و پس از هفت سال رایزنی منعقد شد، کاهش تعرفه‌های گمرکی میان کشورهای عضو و افزایش همکاری‌های مشترک تلقی می‌شد. 

ترامپ همچنین در بحبوحه شیوع بیماری کرونا از سازمان بهداشت جهانی خارج شد. بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی نگران هستند که مبادا ترامپ دوباره حضور ایالات متحده را از این نهادها ملغی یا کمک به این سازمان‌ها را قطع کند. 

ارسال نظرات