۱۱:۵۶ ۱۴۰۳/۰۹/۱۴
«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

تضمین امنیت غذایی در گرو خودکفایی ۱۰۰ درصدی تولید کالای اساسی

وابستگی به واردات کالاهای اساسی، به‌ ویژه در وقوع بحران‌های اقتصادی برای کشورهای جهان یا بروز بیماری‌های همه‌گیر، آسیب‌های جدی به امنیت غذایی وارد می‌کند، از سوی دیگر با توجه به وابستگی به خارج در برخی کالاهای اساسی، تحریم‌ ممکن است مشکلاتی را برای کشور ایجاد کند، بنابراین در این حوزه، تقویت تولید داخل و خودکفایی ۱۰۰ درصدی، حائز اهمیت است.
تضمین امنیت غذایی در گرو خودکفایی ۱۰۰ درصدی تولید کالای اساسی
کد خبر:۹۷۲۸

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ امنیت غذایی یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار هر کشور محسوب می‌شود که مستقیما به تامین نیازهای اساسی مردم و حفظ ثبات اجتماعی بستگی دارد. در این راستا، واردات کالاهای اساسی مانند گندم، ذرت، روغن‌های خوراکی، دانه‌های روغنی و برنج نقش حیاتی در تامین نیازهای روزمره جامعه دارند. همچنین با توجه به شرایط ویژه اقتصادی ایران، علی‌الخصوص در دوران تحریم‌ها و جنگ اقتصادی، وابستگی به واردات این اقلام حساس، آسیب‌هایی را وارد خواهد کرد. 

پنج قلم اول کالای اساسی و اهمیت آنها در امنیت غذایی 

کالاهای اساسی از جمله گندم، ذرت، دانه‌های روغنی، روغن‌های خوراکی و برنج، از جمله اصلی‌ترین اقلامی هستند که در تامین امنیت غذایی هر کشوری اهمیت دارند. این پنج قلم غذایی نه فقط به‌ طور مستقیم در تغذیه مردم نقش دارند، بلکه در تولید محصولات دامی، صنعتی و غذایی نیز به‌ کار می‌روند. 

با توجه به وابستگی کشور به واردات برخی از کالاهای اساسی، هر گونه اختلال در روند واردات می‌تواند به بحران‌های اقتصادی و اجتماعی منجر شود؛ به عنوان مثال ۹۰ درصد روغن مصوفی کشور وارد می‌شود و این نیازمند برنامه‌ریزی دقیق در این حوزه و البته تغییر ذائقه غذایی مردم است؛ مسائلی نظیر همه‌گیری بیماری مثل کرونا، تحریم‌های اقتصادی و قطع دسترسی به بازارهای جهانی به‌ طور مستقیم بر واردات کالاهای اساسی اثر می‌گذارد. 

در دوره اول ریاست‌ جمهوری ترامپ، فشارهای اقتصادی و تحریم‌ها موجب کاهش واردات برخی از اقلام کالاهای اساسی از کشورهای تامین‌کننده شد و در نتیجه قیمت اقلام افزایش یافتند. از همین‌رو می‌توان ادعا کرد که تحریم‌ها و جنگ اقتصادی موجب نوسانات شدید در بازار ارز شده و در نهایت موجب افزایش قیمت واردات این اقلام می‌شود. 

حرکت به سوی خودکفایی در تولید 

برای کاهش آسیب‌پذیری در برابر تحریم‌ها و بحران‌های اقتصادی، ایران باید به سمت کاهش وابستگی به واردات کالاهای اساسی حرکت کند. در این راستا، اجرای سیاست‌ها و راهکارهایی نظیر خودکفایی در تولید و تقویت تولیدات داخلی ضروری خواهد بود. 

سیاست‌های خودکفایی در تولید گندم، دانه‌های روغنی و روغن‌های خوراکی، تقویت زیرساخت‌های کشاورزی و صنایع داخلی و افزایش همکاری‌های منطقه‌ای از جمله راهکارهای مهم برای کاهش وابستگی به واردات و تامین امنیت غذایی کشور تلقی می‌شوند.

ارسال نظرات