14/بهمن/1403 | 03:27
۱۰:۴۸ ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
نگاهی کوتاه به موضوعات اقتصادی روزنامه‌ها (۲۰ آذر ۱۴۰۳)؛

از ۴ عامل زمین‌گیری هوانوردی کشور تا باز توزیع قدرت از غرب به شرق

دکه اقتصاد همچون روز‌های گذشته به بررسی گزارش‌های اقتصادی روز رسانه‌های مکتوب پرداخته است.
از ۴ عامل زمین‌گیری هوانوردی کشور تا باز توزیع قدرت از غرب به شرق
کد خبر:۱۰۱۷۹

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامه‌های مهم کشور در گزارش‌های اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از چالش صنعت هوانوردی ایران، بازار در مسیر افزایس قیمت، درآمد آمریکا از تجارت سیاه، مشکلات معادن کوچک و آوار املاک نامولد، پیشی‌گرفتن ۳ اقتصاد آسیایی از آمریکا  پرداخته است.

روزنامه اعتماد با عنوان «۴ چالش که هوانوردی ایران را زمین‌گیر کرد» چالش‌های هوانوردی ایران را بررسی کرد. این روزنامه بیان دارد: «صنعت هواپیمایی ایران با سابقه‌ای نزدیک به یک قرن، از پیشگامان منطقه در این حوزه است. این صنعت از سال ۱۳۰۴ با واگذاری امتیاز پرواز‌های داخلی به شرکت یونکرس آلمان آغاز شد و در سال ۱۳۲۸ به عضویت ایکائو درآمد. پژوهشی از مسعود حاجی‌زاده‌میمندی و مهدی نایه‌در، منتشر شده در مجله «جامعه‌شناسی اقتصادی و توسعه»، دیدگاه‌های ۲۳ کنشگر این صنعت را بررسی کرده و به چالش‌های اصلی آن پرداخته است.»

روزنامه سازندگی در گزارش اقتصادی خود با عنوان «سر‌ها بالا» چرایی قرار گرفتن بازار در مسیر افزایش را بررسی می‌کند. این گزارش بیان دارد: «بازار‌های مالی ایران روند صعودی دارند. قیمت دلار و سکه افزایش یافته و سکه امامی به ۵۲ میلیون و ۴۰۵ هزار تومان رسید. در بازار ارز، تحت تاثیر اخبار منفی سیاسی، نرخ‌ها رکورد‌های جدیدی ثبت کردند. بورس تهران نیز با رشد ۲.۲۱ درصدی شاخص کل به ۲.۵ میلیون واحد رسید که بالاترین سطح از اردیبهشت سال گذشته است. افزایش تقاضا، عرضه سهام را کاهش و ارزش معاملات را به ۹.۲ هزار میلیارد تومان رساند.»

«سهم ۵۱ درصدی آمریکا از تجارت سیاه» عنوان گزارش اقتصادی صفحه ۱۶ روزنامه فرهیختگان بود که به درآمد ۶۳۲ میلیاردی آمریکا از تجارت سیاه پرداخته است. این روزنامه عنوان دارد: «در سال ۲۰۲۳، درآمد ۱۰۰ شرکت برتر تسلیحاتی جهان به ۶۳۲ میلیارد دلار رسید که معادل تولید ناخالص داخلی ۵۴ کشور کم‌درآمد است. آمریکا با سهم ۵۱ درصدی، بزرگ‌ترین بازیگر این بازار است و پس از آن چین، انگلستان و روسیه قرار دارند..»

روزنامه جام‌جم در گزارش اقتصادی صفحه ۳ خود با عنوان «معادن کوچک پنجه در پنجه مشکلات» جزئیات مشکلات معادن کوچک را بررسی می‌کند. این گزارش عنوان کرد: «حقوق دولتی معادن، درصدی از ارزش مواد معدنی استخراج‌شده است که به عنوان سهم دولت از ثروت ملی دریافت می‌شود. این درآمد برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های عمرانی، بهداشت، آموزش و توسعه مناطق محروم به کار می‌رود. با این حال، افزایش سالانه این حقوق، به‌ویژه از ۴۸ همت در سال جاری به ۵۵ همت در بودجه ۱۴۰۴، با انتقادات فعالان معدنی همراه بوده است. آنان معتقدند این افزایش می‌تواند به تعطیلی معادن کوچک‌مقیاس منجر شود، در حالی که دولت و مجلس بر لزوم افزایش آن برای تقویت منابع درآمدی کشور تاکید دارند.»

روزنامه خراسان هم در گزارش صفحه ۱۰ خود با عنوان «آوار املاک نامولد در صندوق بازنشستگی کشوری» به بررسی روند اعتبارات اختصاص یافته به صندوق‌های بازنستگی از بودجه عمومی کشور اشاره کرد. این گزارش بیان کرد: «گزارش دیوان محاسبات کشور نشان می‌دهد که بیش از ۷۵ درصد از املاک و مستغلات صندوق بازنشستگی کشوری بلااستفاده یا در تصرف غیر قرار دارد. این صندوق که یکی از کانون‌های ناترازی اقتصاد کشور محسوب می‌شود، در سال ۱۴۰۳ حدود ۲۵۶ هزار میلیارد تومان از بودجه دولت را به خود اختصاص داده است. یکی از چالش‌های اساسی صندوق، بازده پایین سرمایه‌گذاری ناشی از مدیریت ناکارآمد است که فشار مالی بیشتری بر منابع بودجه‌ای دولت وارد می‌کند.»

«بازتوزیع قدرت از غرب به شرق» نیز عنوان گزارش اقتصادی روزنامه وطن امروز بود، که به پیشی‌گرفتن ۳ اقتصاد آسیایی از آمریکا تا سال ۲۰۵۰ اشاره می‌کند. این روزنامه اشاره کرد: «آمار‌ها نشان می‌دهد اقتصاد چین در سال گذشته یک‌ششم بزرگ‌تر از اقتصاد آمریکا شده است؛ تحولی که گواهی بر تغییر نظم جهانی و ظهور قدرت‌های آسیایی مانند چین و هند است. این تحول، قرن بیست‌ویکم را به «قرن آسیا» تبدیل کرده و روند افول غرب به رهبری آمریکا، تضعیف سلطه دلار و قدرت‌یابی کشور‌های منطقه‌ای همچون ایران را تسریع کرده است. نظریه «انتقال قدرت» اورگانسکی نیز بر این روند صحه می‌گذارد و معتقد است قدرت‌های بزرگ در طول تاریخ ظهور، اوج‌گیری و افول را تجربه می‌کنند؛ روندی که اکنون در مورد آمریکا در حال وقوع است.»

ارسال نظرات