14/بهمن/1403 | 06:25
۱۰:۴۳ ۱۴۰۳/۰۹/۲۱
نگاهی کوتاه به موضوعات اقتصادی روزنامه‌ها (۲۱ آذر ۱۴۰۳)؛

از نفس تنگ تهرانی‌ها تا ساز ناکوک با‌نک‌ها

دکه اقتصاد همچون روزهای گذشته به بررسی گزارش‌های اقتصادی روز رسانه‌های مکتوب پرداخته است.
از نفس تنگ تهرانی‌ها تا ساز ناکوک با‌نک‌ها
کد خبر:۱۰۲۷۹

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامه‌های مهم کشور در گزارش‌های اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از بهبود روند فعاليت‌های صنعتی، آلودگی هوا، تحولات اخیر سوریه، سیاست‌های ارزی دولت و هدایت بانک‌ها به سمت بنگاه‌سازی پرداخته‌اند. 

روزنامه اعتماد با عنوان «بهبود روند فعاليت‌های صنعتی برای دومين ماه پياپی»، افزایش روند فعالیت‌های صنعتی را  بررسی کرد. این روزنامه بیان دارد: «شاخص مدیران خرید اقتصاد در آبان ۱۴۰۳ به ۵۱.۳ رسید که پس از تعدیل فصلی به ۵۱.۴ افزایش یافت که نشان‌دهنده بهبود جزئی فعالیت‌های اقتصادی است. رشد شاخص‌های تولید و سفارشات جدید تداوم یافت اما چالش‌هایی چون افزایش نرخ ارز، کمبود منابع مالی، سختی وصول مطالبات و نگرانی از قطعی‌های انرژی، رشد پایدار کسب‌وکارها را با ابهام مواجه کرده است.»

روزنامه خراسان هم در گزارش صفحه ۱۰ خود با عنوان «موج تورم در پی خروج از رکود؟» به بررسی تازه‌ترین داده‌های اتاق ایران از شاخص مدیران خرید اشاره کرد. این گزارش بیان می‌کند: «جدیدترین گزارش شاخص مدیران خرید نشان می‌دهد که در آبان ۱۴۰۳، برای دومین ماه متوالی، فعالیت بنگاه‌های اقتصادی بهبود یافته و نشانه‌هایی از خروج از رکود مشاهده می‌شود. با این حال، افزایش نرخ ارز باعث رشد شدید قیمت مواد اولیه شده که می‌تواند به افزایش قیمت محصولات و خدمات در ماه‌های آینده منجر شود.»

روزنامه سازندگی در گزارش اقتصادی خود با عنوان «استمرار آلودگی»، چرایی تمام نشدن بحران آلودگی هوا را بررسی می‌کند. این گزارش بیان دارد: «بحران‌های زیست‌محیطی، آب، هوا و انرژی به ابرچالش‌های پایدار ایران تبدیل شده‌اند که با تغییر دولت‌ها حل نمی‌شوند. قطعی برق و گاز، آلودگی هوا و کمبود منابع آب، زندگی مردم را مختل کرده، در حالی که دولت‌ها و قانون‌گذاران جسارت و توان ارائه راه‌حل‌های موثر را ندارند. تداوم این بحران‌ها، کشور را درگیر چالش‌های عمیق اقتصادی، سیاسی و زیست‌محیطی کرده است.» 

«اقتصاد سوریه ۱۳ سال قبل سقوط کرد»، عنوان گزارش اقتصادی صفحه ۱۶ روزنامه فرهیختگان بود که به فرایند استفاده سودجویانه ترکیه از صنایع سوریه پرداخت. این روزنامه عنوان کرد: «با سقوط دولت بشار اسد، هرچند معارضان مسلح جشن پیروزی گرفتند اما رژیم صهیونیستی با حملات به زیرساخت‌های دفاعی سوریه، این کشور را خلع‌سلاح کرد. دولت آینده سوریه علاوه بر چالش‌های امنیتی، با بحران‌های شدید اقتصادی مانند فقر ۹۰ درصدی مردم، تخریب زیرساخت‌ها، کمبود مسکن، غذا، آب، برق و سوخت مواجه خواهد بود. در این میان، ترکیه به برنده اصلی جنگ تبدیل شده و سهم خود از بازار سوریه را از ۱۰ درصد به ۵۰ درصد افزایش داده که این وابستگی، چالشی جدی برای دولت آینده سوریه خواهد بود.» 

عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه شرق، «اقتصاد منطقه در واهمه افراطی‌ها»‌ بود که به بررسی تاثیر جنگ داخلی و قدرت گرفتن افراطی‌ها بر اقتصاد سوریه پرداخت. این روزنامه بررسی کرد: «جنگ داخلی سوریه، این کشور را از صادرکننده نفت به واردکننده تبدیل کرد و تولید ناخالص ملی آن را ۸۵ درصد و صادرات را ۸۱ درصد کاهش داد. فقر شدید گسترش یافته و از هر چهار سوری، یک نفر با فقر شدید دست‌وپنجه نرم می‌کند.» 

روزنامه جام‌جم  در گزارش اقتصادی صفحه ۳ خود با عنوان «چالش ارز تک‌نرخی یا چندنرخی؟» سیاست‌های ارزی دولت را بررسی می‌کند. این گزارش عنوان کرد: «نظام ارزی ایران، علی‌رغم تعریف به‌ عنوان نظام شناور مدیریت‌شده و تک‌نرخی، همواره چندنرخی بوده و اکنون شامل پنج نرخ رسمی و یک نرخ غیررسمی است. نرخ‌های موجود شامل ارز ۴۲۰۰ تومانی برای دارو، ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومانی، نیمایی ۵۴ هزار تومانی، اسکناس مرکز مبادله ۵۵ هزار تومانی و توافقی ۶۲ هزار تومانی است. دولت چهاردهم در تلاش برای تک‌نرخی کردن ارز در بازار رسمی است اما کارشناسان با توجه به شرایط تورمی و تحریمی، تحقق این هدف را دشوار می‌دانند.» 

«ساز ناکوک با‌نک‌ها» هم عنوان گزارش اقتصادی روزنامه وطن امروز بود که به سیاست‌های دولت چهاردهم برای هدایت بانک‌ها به سمت بنگاه‌سازی اشاره می‌کند. این روزنامه اشاره کرد: «ناترازی بانک‌ها و اثرات منفی آن بر اقتصاد ایران همواره مورد انتقاد بوده است. بانک‌ها به جای اجرای تسهیلات تکلیفی، منابع را به بنگاه‌های زیرمجموعه خود اختصاص داده‌اند؛ موضوعی که در طرح نهضت مسکن ملی نیز مشهود است. اخیرا وزیر اقتصاد از حرکت بانک‌ها به سمت بنگاه‌سازی به جای بنگاه‌داری خبر داده اما با توجه به فعالیت‌های گذشته بانک‌ها در راه‌اندازی صندوق‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌های وابسته، به نظر می‌رسد به جای خروج از بنگاه‌داری، فقط شکل عملکرد آنها تغییر کرده است.»

ارسال نظرات