از فروش نفت مجازی تا هدفگذاری برای برق خورشیدی
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از فروش نفت در فضای مجازی، ناترازیهای بزرگ انرژی، مصرف بالای انرژی در بخش ساختمان، نقش مهم مالیات در تامین منابع مالی عمومی، همکاری اقتصادی ایران و چین و برنامه افزایش ظرفیت نیروگاههای خورشیدی پرداختهاند.
روزنامه جامجم در گزارش اقتصادی صفحه ۳ خود با عنوان «ماجرای فروش نفت در فضای مجازی» به ماجرای قاچاق سوخت در کشور اشاره کرد. این گزارش عنوان میکند: «گمشدن روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت و قاچاق سازمانیافته آن به دلیل ضعف نظارت و تفاوت قیمت با کشورهای همسایه مطرح شده است. فروش آنلاین سوخت در فضای مجازی، بدون نظارت کافی، این مشکل را تشدید کرده و احتمال قاچاق سازمانیافته را تقویت میکند. گزارشها از قاچاق سالانه ۲.۸ میلیارد لیتر سوخت به پاکستان خبر میدهند، در حالی که کشور با کمبود سوخت و قطعی برق مواجه است.»
عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه سازندگی با عنوان «آینده ناتراز» به بررسی راهحل ناترازیهای بزرگ انرژی پرداخت. این روزنامه بیان دارد: «ناترازی انرژی، چالشی بزرگ برای صنعت و تولید ایران بوده که بخشی از آن ناشی از ضعف تاسیسات است. همایش «تاسیسات؛ گلوگاه ناترازی انرژی» با حضور ذینفعان برگزار شد و محورهایی مانند قیمتگذاری انرژی، بحران سرمایهگذاری، مشارکت عمومی-خصوصی و نقش هوش مصنوعی در بهینهسازی در آن بررسی شد.»
روزنامه اعتماد با عنوان «۲۰ میلیون لیتر بنزین، هر روز چطور گم میشود؟» در بخش اقتصادی خود تحلیلی، در مورد گم شدن سوخت انجام داده است. این روزنامه بیان کرد: «رئیس جمهور از گم شدن روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت انتقاد کرده و این مساله به یکی از مباحث جدی اقتصادی و رسانهای تبدیل شده است. این موضوع ضعف نظارت بر تولید، توزیع و صادرات سوخت و عملکرد دستگاههایی نظیر وزارت نفت و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز را برجسته میکند. سکوت این نهادها در برابر این ادعا، سوالات جدی ایجاد کرده، در حالی که اختلاف قیمت سوخت یارانهای ایران با کشورهای همسایه، انگیزه اصلی قاچاق سوخت شناخته میشود.»
«ایران پرمصرفترین بعد از همسایههای قطب شمال» عنوان گزارش اقتصادی صفحه ۱۶ روزنامه فرهیختگان بود که به بررسی سرانه مصرف انرژی بخش ساختمان اشاره میکند. این گزارش عنوان دارد: «ایران با مصرف حدود ۴۰ درصد از کل انرژی تولیدی کشور در بخش ساختمان، پنجمین سرانه مصرف انرژی بالا در جهان را دارد. این میزان مصرف که با کشورهای سردسیر مانند روسیه و کانادا برابری میکند، عمدتا ناشی از ضعف عایقبندی و رعایتنشدن استانداردهای مهندسی بوده که منجر به اتلاف قابل توجه انرژی میشود. بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمانها میتواند نقش کلیدی در کاهش ناترازی انرژی ایفا کند.»
روزنامه جوان در گزارش اقتصادی خود با عنوان «ساخت ۲۰۳ بیمارستان و ۳۳ خانه بهداشت با نظر مستقیم مودیان مالیاتی» به نقش مهم مالیات در تامین منابع مالی عمومی پرداخت. این گزارش بیان دارد: «طرح نشاندار کردن مالیاتها، با فراهمکردن امکان انتخاب محل هزینهکرد مالیات توسط مودیان مشمول تبصره ماده ۱۰۰، گامی نوآورانه در مدیریت مالیاتی ایران بود. این طرح که تاکنون بیش از ۳۵۰ هزار مودی را در تامین مالی بیش از ۲ هزار پروژه زیرساختی شامل ۲۰۳ بیمارستان و ۳۳ خانه بهداشت مشارکت داده، موجب تقویت شفافیت، افزایش تمکین مالیاتی و توزیع عادلانه منابع بین استانها شده است. این اقدام راهبردی، احساس مالکیت و مسوولیتپذیری مالیاتدهندگان را ارتقا داده و نقش مهمی در بهبود خدمات درمانی و توسعه عدالتمحور کشور ایفا میکند.
«پیوند اقتصادی تمدنی» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه وطن امروز بود که به نقش همکاری اقتصادی ایران و چین در کاهش آثار تحریمها اشاره میکند. این روزنامه اشاره دارد: «همکاری اقتصادی ایران و چین، با امضای سند جامع ۲۵ ساله در ۲۰۲۱، در زمینههای مختلفی، چون انرژی، تجارت، فناوری و سرمایهگذاری مشترک گسترش یافته است. در دهه گذشته، تجارت دو کشور روند صعودی داشته و چین به بزرگترین شریک تجاری ایران تبدیل شد. این روابط که با توجه به تحولات جهانی و منطقهای تقویت شده، میتواند به تقویت قدرت اقتصادی دو کشور در سطح منطقهای و جهانی منجر شود و تاثیرات مثبتی در معادلات بینالمللی داشته باشد.»
روزنامه خراسان هم در گزارش صفحه ۱۰ خود با عنوان «هدف گذاری ۳ برابری برای برق خورشیدی تا ۱۴۰۴» به برنامه افزایش ۳ برابری ظرفیت نیروگاههای خورشیدی اشاره کرد. این گزارش بیان میکند: «با وجود ظرفیت ۱۲۰ هزار مگاواتی ایران برای بهرهبرداری از انرژیهای تجدیدپذیر، تا پایان سال گذشته فقط ۱.۲ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر نصب شد. وزیر نیرو از برنامهریزی برای سه برابر کردن ظرفیت نیروگاههای خورشیدی تا سال آینده خبر داده اما موانعی مانند مشکلات مالی، کمبود زیرساختها، تامین تجهیزات و نبود مشوقهای کافی برای سرمایهگذاران ممکن است تا مانع تحقق این هدف شود.»