
موج مهاجرت استارتآپها با افت جذابیت اقتصادی اروپا

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از خبرگزاری آلمانی dpa؛ اتحادیه اروپا در حال از دست دادن جذابیت خود برای کسبوکارها است و بسیاری از شرکتها تصمیم به انتقال به سایر مناطق گرفتهاند. این موضوع در پیشنویس گزارشی اقتصادی از کمیسیون اروپا آمده است. این گزارش نشان میدهد که از میان ۵۰ شرکت بزرگ فناوری جهان، فقط چهار شرکت اروپایی هستند.
این گزارش که قرار است در هفته آینده به طور رسمی منتشر شود، تصریح میکند: «جذابیت اروپا به عنوان یک مقصد تجاری در حال کاهش است.»
همچنین اشاره شده که در بازه زمانی ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۱، نزدیک به یکسوم از استارتآپهای موسوم به «یونیکورن» که در اتحادیه اروپا تاسیس شدهاند، دفاتر مرکزی خود را عمدتا به ایالات متحده منتقل کردهاند. یونیکورنها شرکتهایی خصوصی با ارزش بیش از یک میلیارد دلار هستند که اغلب بر فناوری تمرکز دارند، سریع رشد میکنند و سرمایهگذاریهای کلانی جذب میکنند. این شرکتها با ایجاد استانداردهای جدید صنعتی از طریق نوآوریهای فناورانه، نقش قابل توجهی در رشد اقتصادی دارند.
از جمله یونیکورنهای برجستهای که در اروپا تاسیس شدند اما دفاتر مرکزی خود را به ایالات متحده منتقل کردند، میتوان به شرکت فناوری مالی سوئدی Klarna، شرکت UiPath که در رومانی تاسیس شده و در حوزه فرآیندهای رباتیک فعالیت دارد و سرویس پخش موسیقی سوئدی Spotify اشاره کرد.
این پیشنویس، قیمتهای بالای انرژی در اروپا که دو تا سه برابر بیشتر از ایالات متحده است را یکی از نقاط ضعف عمده در رقابتپذیری اقتصادی این بلوک میداند. همچنین بوروکراسی بالا نیز به عنوان مشکلی دیگر مطرح شده که هزینهها را افزایش داده و فرآیندهای تاسیس و مدیریت کسبوکارها را پیچیدهتر میکند؛ نتیجه آن کاهش توانایی نوآوری و گسترش سریع است. علاوه بر این، گزارش تاکید میکند که بهرهوری در اتحادیه اروپا -یعنی میزان ارزش افزوده تولیدی در هر ساعت کار- به طور مداوم کاهش یافته و اکنون بسیار پایینتر از ایالات متحده است.
این گزارش همچنین به کمبود نیروی کار ماهر در اتحادیه اروپا اشاره میکند که مانع از دستیابی بازار داخلی این بلوک به ظرفیت کامل خود شده است.
مارکوس فربر، نماینده پارلمان اروپا در واکنش به این گزارش، آن را زنگ خطری برای سیاستگذاران اروپایی دانسته و بر ضرورت اجرای اصلاحات ساختاری تاکید کرده است.
وی گفت: «این گزارش نشان میدهد که مساله رقابتپذیری باید به موضوعی محوری در برنامههای آینده کمیسیون اروپا تبدیل شود. خطر یک کاهش جدی در رفاه اقتصادی وجود دارد.»
ماریو دراگی، رئیس سابق بانک مرکزی اروپا نیز پیشتر در ماه نوامبر هشدار داده بود که اتحادیه اروپا نیاز فوری به یک بازنگری اقتصادی اساسی دارد تا رقابتپذیری خود را بازگرداند و از کاهش بیشتر جلوگیری کند.
وی بر ضرورت سرمایهگذاریهای گسترده در نوآوری تاکید کرده و تخمین زده بود که اتحادیه اروپا برای پر کردن شکاف با ایالات متحده و چین، سالانه به ۸۰۰ میلیارد یورو (حدود ۸۲۰ میلیارد دلار) یا حدود ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی نیاز دارد.
به گزارش dpa، کمیسیون اروپا انتظار دارد در پایان ماه فوریه، یک بسته قانونگذاری جامع برای مقابله با چالشهای اقتصادی فعلی این بلوک ارائه کند.