
از استراتژی مواجهه با ترامپ تا معوقات ۸۰۰ همتی بانکها

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از سناریو روابط ایران و آمریکا، به کارگیری نیروی تجدید پذیر، حقوق پایین کارگران، حجم معوقات بانکها، عواقب پرونده کرسنت، توافق ۲۰ ساله ایران و روسیه و تاثیر هوش مصنوعی بر مشاغل کشور پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش امروز خود تحت عنوان «استراتژی مواجهه با ترامپ» سناریوهای مختلف راوابط ایران و آمریکا را بررسی کرد. در این گزارش آمده است: «با آغاز دور دوم ریاست جمهوری ترامپ، سه سناریو برای روابط ایران و آمریکا مطرح است. نخست، تقابل نظامی که با وجود هزینههای بالا برای هر دو طرف، فعلا احتمال آن کم است. دوم، ادامه تنش بدون مذاکره و اعمال فشار حداکثری از سوی آمریکا که برای اقتصاد ایران زیانبار بوده و میتواند نهایتا منجر به مذاکرات از موضع ضعف شود. سوم، ورود به مذاکرات که با وجود بدبینیهای ناشی از خروج آمریکا از برجام، میتواند با ایجاد روابط اقتصادی پایدار، هزینههای تشدید تنشها را برای هر دو کشور افزایش دهد.»
روزنامه جامجم هم در گزارش اقتصادی صفحه ۳ خود با عنوان «کلید حل ناترازی در دست تجدیدپذیرها» به حواشی به کارگیری نیروی تجدید پذیر اشاره کرد. این گزارش عنوان میکند: «رئیس کل بانک مرکزی از برنامه استقلال نظام بانکی از شبکه برق با تامین پنلهای خورشیدی خبر داد. دولت چهاردهم قصد دارد طی چهار سال، ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر را ۳۰ هزار مگاوات افزایش دهد اما سهم کنونی آن کمتر از یک درصد است. با وجود تلاشها، قیمت پایین خرید برق توسط دولت مانع از جذب سرمایهگذاری بخش خصوصی شده و کارشناسان بر اصلاح تعرفهها و حمایت از تولید تاکید دارند.»
روزنامه جوان در گزارش اقتصادی خود با عنوان «تعیین دستمزد کارگران آزمون صداقت دولت چهاردهم» به کم بودن حقوق کارگران و عدم توان مالی آنان پرداخت. این گزارش بیان دارد: «رئیس جمهور با انتقاد از حقوق پایین اقشار مختلف از جمله اعضای هیات علمی که حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان دریافت میکنند، بر لزوم توجه به مشکلات معیشتی تاکید کرد. این اظهارات در حالی است که وی اکنون در مقام مسؤول اجرایی کشور قرار دارد و مسؤولیت رفع این مشکلات بر عهده اوست. باید دید این مواضع در جلسات آتی شورای عالی تعیین دستمزد کارگران چگونه عملی خواهد شد.»
«حجم معوقات بانکها ۸۰۰ همت شد» عنوان گزارش صفحه ۱۶ روزنامه فرهیختگان بود که حجم معوقات بانکها را بررسی میکند. این گزارش بیان دارد: «افزایش مطالبات غیرجاری نظام بانکی طی دو دهه اخیر با کاهش نقدینگی، قدرت تسهیلاتدهی و سودآوری بانکها، علاوه بر تمرکز ثروت در دست عدهای خاص، موجب افزایش پایه پولی و آسیب به سیاستهای کنترل تورم بانک مرکزی شده است. تا آذرماه امسال، حجم تسهیلات کلان غیرجاری به ۷۹۰ همت رسیده که ۷۴ درصد آن مشکوکالوصول است و ۶۵ درصد آن به چهار بانک دولتی، خصوصی و شبهدولتی مربوط میشود. بانکهایی با تسهیلات کلان در بخش بازرگانی و فعالیتهای غیرمولد بیشترین سهم را در مطالبات غیرجاری دارند، در حالی که بانکهای اعطاکننده تسهیلات خرد کمترین میزان را دارند. عوامل اصلی افزایش مطالبات غیرجاری شامل تکالیف دولتی، بیثباتی اقتصاد کلان و ضعف استانداردهای اعتباری در بانکها است.»
عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه سازندگی با عنوان «ابعاد یک فاجعه ملی» به بررسی عواقب پرونده کرسنت پرداخت. این روزنامه بیان دارد: «در پی پرونده کرسنت، ساختمانهای شرکت ملی نفت ایران در خارج از کشور برای تسویه غرامت توقیف میشوند. پس از مصادره ساختمان این شرکت در لندن، اکنون خبر توقیف ساختمانی دیگر در هلند منتشر شده است. در این پرونده، سعید جلیلی به دلیل اظهاراتش در سال ۱۳۸۸ مبنی بر عدم وارد شدن خسارت در صورت عدم اجرای قرارداد، به عنوان یکی از مقصران اصلی مطرح است، در حالی که حامیان وی، خاتمی، روحانی و زنگنه را مسؤول میدانند. این اختلافات در حالی است که میلیاردها دلار خسارت به منافع ملی وارد شده و مسؤولیتها همچنان میان طرفین جابهجا میشود.»
«توافق برد-برد اوراسیایی» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه وطن امروز بود که به بررسی مهمترین محورهای اقتصادی توافق ۲۰ ساله ایران و روسیه اشاره میکند. این روزنامه نوشت: «در ۲۸ دی ۱۴۰۳، معاهده مشارکت جامع راهبردی میان ایران و روسیه توسط روسای جمهور دو کشور به امضا رسید. این معاهده ۲۰ ساله با ۴۷ ماده، حوزههایی چون سرمایهگذاری مشترک، پرداختهای دوجانبه با ارزهای ملی و توسعه کریدور حملونقل شمال-جنوب را پوشش میدهد و هدف آن تقویت همکاریهای دوجانبه در تجارت، دفاع، انرژی، علم، آموزش و فرهنگ است.»
روزنامه خراسان هم در گزارش صفحه ۱۰ خود با عنوان «تیغ هوش مصنوعی بر مشاغل کشور» به در معرض جایگزین بودن مشاغل با هوش مصنوعی اشاره کرد. این گزارش بیان میکند: «بررسیها نشان میدهد ایران ظرفیت بالایی برای بهرهگیری از هوش مصنوعی در اقتصاد دارد و پیشبینی میشود طی یک دهه آینده، یکچهارم مشاغل کشور تحت تاثیر این فناوری قرار گیرند. بخشهای نفت، گاز و خودرو که بزرگترین شرکتهای کشور در آن فعالاند، از جمله حوزههای در معرض تغییر هستند. تحول در مکانیزاسیون با ورود یادگیری ماشین و عمیق، به جای انجام کارهای ثابت، امکان یادگیری مداوم از دادهها را فراهم کرده و این فناوری هوشمند با تغییرات گسترده، فضای جدیدی برای بازار کار ایجاد خواهد کرد.»