
از برنامههای اقتصادی جدید ترامپ تا تجارت ایران و روسیه

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از برنامه اقتصادی دولت جدید ترامپ، تعویق طرحهای عمرانی، رونق سفره کشاورزان، سهام دولتی خودروسازان، تجارت ایران و روسیه و واگذاری سهام چند مجموعه بزرگ توسط دولت پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش امروز خود تحت عنوان «حفره دستورکار ترامپ» برنامه اقتصادی و سیاسی دولت جدید آمریکا را محک زد. در این گزارش آمده است: «مراسم تحلیف ریاست جمهوری آمریکا این هفته در شرایطی برگزار میشود که کاستیهای مهمی در برنامههای دولت ترامپ وجود دارد. برنامه اقتصادی ترامپ شامل کاهش مالیاتها، اخراج مهاجران، تغییر تعرفهها و سیاستهای صنعتی است که برای سال اول دولت طراحی شده است. کارشناسان پیشنهاد کردهاند به جای تمرکز بر تعرفهها، بر نوآوریهای رشدمحور تاکید شود.»
روزنامه اعتماد با عنوان «تعویق ۷۲ درصد طرحهای عمرانی به سال بعد» در بخش اقتصادی خود، در مورد طرحهای عمرانی به تعویق افتاده گزارش میدهد. این روزنامه بیان دارد: «بودجه عمرانی سال ۱۴۰۳ فقط یکپنجم مبلغ ۲ هزار میلیارد تومان مورد نیاز برای تکمیل پروژههای نیمهتمام است و مشکلاتی نظیر عدم تخصیص کامل بودجه، تورم بالا و تعدیل فهرست بها، اجرای این پروژهها را چالشبرانگیز کرده است. طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱ به طور میانگین ۸۶ درصد پروژههای عمرانی در موعد مقرر تکمیل نشده و به سال بعد موکول شدهاند.»
روزنامه جامجم در گزارش اقتصادی صفحه ۳ خود با عنوان «رونق سفره کشاورزان با توسعه تعاونیها» به رونق در سفره کشاورزان اشاره کرد. این گزارش عنوان میکند: «یکی از چالشهای اصلی بخش کشاورزی کشور، حضور دلالان است که با خرید محصولات کشاورزی از کشاورزان در زمان برداشت یا پیشبرداشت با قیمت پایین و فروش آن با چند برابر قیمت به مصرفکنندگان، بخش عمده سود این زنجیره را به خود اختصاص میدهند. این مساله، علاوه بر کاهش سهم کشاورزان از ارزش واقعی محصولات، با احتکار و افزایش قیمتها تشدید میشود.»
«بازی مافیا در واگذاری» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه وطن امروز بود که از حاشیهها و لابیها در واگذاری سهام دولتی خودروسازان صحبت کرده است. این روزنامه اشاره کرد: «واگذاری سهام ایرانخودرو و سایپا به بخش خصوصی به دلیل نفوذ دولت از طریق سهام تودلی، چالشهای مدیریتی و نگرانی از تقویت مافیا، تاکنون عملی نشده است. علاقه قطعهسازان، به ویژه شرکت کروز با سابقه پروندههای قضایی، نگرانیهایی درباره عدم ارتقا تولید و کیفیت و سوءاستفاده از منابع ایجاد کرده است. دولت با سهام اندک اما کنترل گسترده، همچنان مدیریت این شرکتها را حفظ کرده است. کارشناسان بر لزوم احراز صلاحیت خریداران، تعیین تکلیف سهام تودلی و مشروطسازی واگذاریها برای تضمین بهبود عملکرد خودروسازان تأکید دارند. این مسائل باعث شده تا واگذاری سهام همچنان در هالهای از ابهام باقی بماند.»
روزنامه خراسان هم در گزارش صفحه ۱۰ خود با عنوان «عبور تجارت ایران و روسیه از گلوگاه ارزی» به بررسی تجارت ایران و روسیه از گلوگاه ارزی پرداخت. این گزارش بیان کرد: «راهاندازی بازار ارز تجاری با کشف نرخ توافقی روبل و اجرای پیمان پولی دوجانبه میان ایران و روسیه، تحولات مثبتی در تجارت دو کشور به همراه خواهد داشت. در حالی که تجارت ایران و روسیه طی سالهای اخیر از ۳ میلیارد دلار فراتر نرفته و واردات ایران از روسیه دو برابر صادرات آن بوده، اتصال پیامرسانهای بانکی و استفاده از پولهای ملی، میتواند تعادل تجارت را به نفع ایران تغییر دهد. همچنین امضای معاهده ۲۰ ساله و سند اقدام مشترک بین بانکهای مرکزی دو کشور، به تسهیل شبکه پرداختها و تقویت صادرات ایران کمک خواهد کرد.»
«حراج سال در صندوقهای بازنشستگی» عنوان گزارش اقتصادی صفحه ۱۶ روزنامه فرهیختگان بود که به طرح دولت برای واگذاری سهام چند مجموعه بزرگ پرداخت. این گزارش عنوان کرد: «صندوقهای بازنشستگی با افزایش چشمگیر کمکهای دولتی از ۳۰ همت در سال ۱۳۹۳ به ۴۵۳ همت در سال ۱۴۰۳، به یکی از چالشهای اصلی کشور تبدیل شدهاند. کارشناسان انجام اصلاحات پارامتریک مانند افزایش سن بازنشستگی و تغییر شاخصبندی مزایا را برای پایداری مالی ضروری میدانند. دولت نیز با هدف ساماندهی سرمایهگذاریهای این صندوقها، دو طرح را پیش برده است که عبارت از واگذاری اموال سه صندوق به تامین اجتماعی که اجرایی نشده و واگذاری سهام صندوقهای کشوری، لشکری و تامین اجتماعی که اخیرا مصوب شده، خواهد بود. این واگذاریها ضمن ایجاد فرصتهایی برای بهبود مالی صندوقها، با تهدیداتی نیز همراه است.»