از نقشآفرینی ایران در اوراسیا تا وضعیت بحرانی ناترازی برق
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود، به موضوعات مختلفی اعم از سفر معاون اول رئیس جمهوری به قزاقستان، نقش ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و چالشهای حکمرانی در صنعت خودروسازی، وضعیت صادرات و واردات بخش معدن، سیاستهای تعرفهای ترامپ و تشدید جنگ تجاری با کانادا و مکزیک و همچنین معضل ناترازی برق در ایران پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد با عنوان «ایران و اوراسیا در مسیر تجارت آزاد» به سفر اخیر محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری به قزاقستان برای شرکت در نشست شورای بیندولتی اتحادیه اقتصادی اوراسیا پرداخته است. این گزارش بیان دارد: «ایران پس از تایید سران پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا (روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان)، عضویت ناظر این اتحادیه را به دست آورد. عارف با تاکید بر اولویت سیاست خارجی ایران برای گسترش روابط با همسایگان و کشورهای آسیایی، هدف سفر خود را تقویت همکاریهای اقتصادی و دیپلماتیک اعلام کرد.»
روزنامه شرق در گزارش اقتصادی خود با عنوان «خودروسازان گرفتار در چنبره منافع سیاسیون»، مصاحبهای با امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو کرده و به تفاوت «تصدیگری» و «حکمرانی» در مدیریت دولتی خودروسازان اشاره میکند.
روزنامه جامجم در گزارشی با عنوان «صادرات سنگین، واردات سبک!» به وضعیت بخش معدن ایران و عملکرد آن در حوزه صادرات و واردات پرداخته است. این گزارش بیان دارد: «ایران با داشتن ۷ درصد از ذخایر معدنی جهان (شامل ۳۷ میلیارد تن ذخایر قطعی و ۵۷ میلیارد تن ذخایر احتمالی) هنوز نتوانسته که بهرهوری مطلوبی از این بخش داشته باشد. طبق آمار، فقط یک درصد از ارزش کل تولیدات کشور به بخش معدن اختصاص دارد، در حالی که انتظار میرفت این سهم حداقل به ۵ درصد برسد.»
روزنامه فرهیختگان در گزارش «ترامپ میخواهد جیب آمریکای شمالی را هم بزند»، به اقدامات اخیر ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوریاش و تشدید سیاستهای تعرفهای اشاره میکند. در این گزارش آمده است: «ترامپ ظرف یک هفته تعرفه ۲۵ درصدی را بر واردات کانادا و مکزیک اعمال خواهد کرد و هشدار داده که نوبت به چین نیز خواهد رسید. اگرچه وی دلیل اصلی این اقدام را مبارزه با ورود مواد مخدر و مهاجران غیرقانونی به آمریکا عنوان میکند اما تحلیلها نشان میدهد یکی از اهداف مهم ترامپ کاهش کسری تراز تجاری با همسایگان شمالی و جنوبی آمریکا است.»
روزنامه وطن امروز هم در گزارشی با عنوان «ناترازی زیر سر نوسان ارز» به مساله ناترازی ۱۸ هزار مگاواتی برق در ایران و موانع سرمایهگذاری ارزی در حوزه نیروگاهی پرداخته است. این روزنامه نوشت: «ایران برای جبران این ناترازی در سه سال آینده به سالانه ۱۰ تا ۱۲ هزار مگاوات ظرفیت جدید برق نیاز دارد و دولت ۵ میلیارد دلار تسهیلات ارزی را در نظر گرفته است. با این حال، نوسانات ارزی مانع بزرگی برای سرمایهگذاران است، چراکه ساخت نیروگاه چند سال طول میکشد و بازپرداخت تسهیلات ارزی با نرخ روز برای سرمایهگذاران پرریسک خواهد بود.»