اتحادیه اروپا به دنبال مهار قیمت گاز

کمیسیون اروپا در حال بررسی اعمال سقف موقت بر قیمت گاز در اتحادیه اروپا است، زیرا قیمت این سوخت حیاتی به سطوح بی‌سابقه‌ای در مقایسه با ایالات متحده رسیده است. این اقدام با واکنش منفی گروه‌های صنعتی مواجه شده و نگرانی‌هایی درباره تاثیر آن بر اعتماد بازار و امنیت عرضه انرژی در اروپا ایجاد کرده است.
اتحادیه اروپا به دنبال مهار قیمت گاز
کد خبر:۱۵۴۰۰

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل ازفایننشال تایمز؛ بروکسل در حال بررسی اعطای اختیارات جدیدی برای اعمال سقف موقت بر قیمت گاز اتحادیه اروپا است، زیرا این قیمت‌ها اخیرا در مقایسه با ایالات متحده به سطوح بی‌سابقه‌ای رسیده‌اند. 

قیمت گاز طبیعی اروپا این هفته به بالاترین سطح خود در بیش از دو سال اخیر رسید که بخشی از آن ناشی از کاهش دما و کمبود باد بوده و تولید انرژی‌های تجدیدپذیر را مختل کرده است. این قیمت‌ها بین سه تا چهار برابر قیمت‌های ایالات متحده هستند و این مساله یک چالش جدی برای رقابت‌پذیری شرکت‌های اروپایی ایجاد می‌کند. به گفته سه فرد آگاه از مذاکرات، کمیسیون اروپا در حال بررسی اعمال سقف قیمتی به‌ عنوان بخشی از مذاکرات پیرامون سند سیاستی توافق صنعتی پاک است که قرار بوده ماه آینده ارائه شود. این سند استراتژیک باید راهکارهایی برای تقویت صنایع سنگین اتحادیه اروپا ارائه دهد، زیرا کسب‌وکارها با چالش‌های متعددی از جمله سیاست‌های تجاری تهاجمی دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهور ایالات متحده و گذار بلندپروازانه اتحادیه اروپا به انرژی‌های سبز مواجه هستند. 

هرچند مذاکرات درباره مکانیسم‌های محدودکننده قیمت هنوز در مراحل اولیه قرار دارند اما واکنش‌های منفی گروه‌های صنعتی را به همراه داشته که نسبت به آسیب به اعتماد در بازار انرژی اروپا هشدار می‌دهند. یازده گروه صنعتی، از جمله Europex (انجمن بورس‌های انرژی اروپا) و AFME (اتحادیه بازارهای مالی اروپا)، روز سه‌شنبه در نامه‌ای به اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا هشدار دادند. در این نامه که توسط فایننشال تایمز مشاهده شده، آمده است: «ما بر این باوریم که در صورت اعلام این اقدام، پیامدهای منفی گسترده‌ای برای ثبات بازارهای انرژی اروپا و امنیت عرضه در سراسر قاره خواهد داشت.» 

این نامه همچنین تاکید می‌کند که سقف قیمتی برای گاز می‌تواند اعتماد به مرکز مبادلاتی معیار اروپا، یعنی Title Transfer Facility (TTF)، را تضعیف کرده و موجب شود جامعه جهانی گاز به سمت قیمت‌های مرجع دیگر که عمدتا خارج از اتحادیه اروپا و بدون محدودیت هستند، گرایش پیدا کند. اتحادیه اروپا نخستین بار در سال ۲۰۲۲، در اوج بحران انرژی ناشی از کاهش تدریجی عرضه گاز روسیه به همسایگان اروپایی خود، پس از جنگ با اوکراین، پیشنهاد اعمال سقف قیمتی مشابهی را مطرح کرد اما این سقف هرگز اجرایی نشد، زیرا قیمت‌ها پایین‌تر از حد تعیین‌ شده، یعنی ۱۸۰ یورو به ازای هر مگاوات ساعت باقی ماندند. 

با تکیه بر این تجربه، ماریو دراگی، رئیس پیشین بانک مرکزی اروپا سال گذشته پیشنهاد کرد که کمیسیون اروپا اختیار داشته باشد تا در شرایطی که قیمت گاز اتحادیه اروپا به‌ طور قابل‌ توجهی از قیمت‌های جهانی انرژی فاصله می‌گیرد، سقف‌های پویا اعمال کند. 

یک مقام اتحادیه اروپا اظهار داشت: «ما در حال بررسی دقیق توصیه‌های دراگی در این زمینه هستیم.»

دو مقام ارشد اتحادیه اروپا اعلام کردند که این طرح‌ها شامل تدابیری برای جلوگیری از افزایش قیمت گاز در تابستان نیز خواهد بود، زیرا کشورهای اروپایی در این فصل اقدام به ذخیره‌سازی سوخت برای زمستان آینده می‌کنند. 

یک دیپلمات اروپایی اظهار داشت که احتمالا برخی کشورهای عضو نسبت به تعیین سقف قیمت مردد خواهند بود. آلمان و هلند از جمله کشورهایی بودند که با اجرای سقف قیمتی قبلی مخالفت کردند. کمیسیون اروپا از اظهار نظر در این مورد خودداری کرد. 

هرگونه مداخله در بازار انرژی ممکن است که تلاش‌های اتحادیه اروپا برای مقابله با سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ را نیز پیچیده‌تر کند، مگر اینکه این اتحادیه اقدام به خرید بیشتر گاز طبیعی مایع (LNG) از ایالات متحده کند. آموند ویک، مشاور ارشد گروه اوراسیا و معاون پیشین وزیر انرژی نروژ اظهار داشت: «تمرکز اروپا باید بر تامین انرژی کافی برای راه‌اندازی صنایع و گرم کردن منازل باشد.»

وی افزود: «تعیین سقف قیمت در بازار عمده‌فروشی زمانی که مشکل اساسی، کمبود انرژی است، راه‌حل نخواهد بود.»

ارسال نظرات