فشار اقتصادی آمریکا بر اوکراین

ایالات متحده تحت رهبری دونالد ترامپ در حال اعمال فشار اقتصادی بر اوکراین برای امضای توافقی در زمینه توسعه منابع طبیعی و مواد معدنی این کشور است. مقامات اوکراینی این شرایط را غیرمنصفانه می‌دانند و نسبت به تاثیرات بلندمدت آن بر استقلال اقتصادی و امنیت ملی خود نگران هستند.
فشار اقتصادی آمریکا بر اوکراین
کد خبر:۱۶۳۰۳

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده از تلاش‌های دولت ترامپ برای دستیابی به توافقی با اوکراین به‌ منظور توسعه منابع طبیعی و مواد معدنی حیاتی این کشور دفاع کرده و تاکید کرده که این طرح به رشد پس از جنگ اوکراین کمک خواهد کرد و هیچ‌گونه فشار اقتصادی اجباری در آن وجود ندارد. 

در حالی که مقامات دولت ترامپ در تلاش‌اند تا آنچه را که به گفته آن‌ها یک شراکت اقتصادی با کی‌یف است نهایی کنند، این امر بخشی از تلاش‌های دیپلماتیک گسترده‌تر برای مذاکره بر سر توافق صلح بین روسیه و اوکراین است. 

مقامات اوکراینی تاکنون درخواست‌های ایالات متحده برای دستیابی به چنین توافقی را رد کرده‌اند اما مقامات آمریکایی فشار قابل‌ توجهی بر کی‌یف وارد می‌کنند تا این توافق محقق شود. مقامات کی‌یف بر این باورند که حملات لفظی دونالد ترامپ علیه ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌ جمهور اوکراین، از جمله توصیف وی به‌ عنوان «دیکتاتور» و ادعای اینکه اوکراین و نه روسیه، آغازگر جنگ بوده، بخشی از استراتژی اعمال فشار بر کی‌یف برای دستیابی به توافقی در زمینه منابع معدنی است. 

بر اساس گزارش‌ها، درآمدهای حاصل از منابع طبیعی، زیرساخت‌ها و سایر دارایی‌های اوکراین به صندوقی برای بازسازی و توسعه بلندمدت این کشور اختصاص خواهد یافت که ایالات متحده در آن از حقوق اقتصادی و حاکمیتی برخوردار خواهد بود. این طرح به‌ عنوان مکانیزمی برای تضمین بازپرداخت کمک‌های نظامی پیشین ایالات متحده به اوکراین ارائه شده است. 

بر اساس پیش‌نویس توافقی که فایننشال تایمز آن را بررسی کرده، پیشنهاد شده که صندوق سرمایه‌گذاری بازسازی ایجاد شود و ایالات متحده، ۱۰۰ درصد مالکیت مالی آن را در اختیار داشته باشد. اوکراین نیز متعهد می‌شود تا ۵۰ درصد از درآمدهای این صندوق را از طریق بهره‌برداری از منابع معدنی تامین کند تا زمانی که مجموع کمک‌ها به ۵۰۰ میلیارد دلار برسد. با این حال، این شرایط که از سوی مقامات اوکراینی «غیرقابل‌ قبول» توصیف شده بود، در نسخه بعدی پیش‌نویس حذف شد. 

روسلا‌ن استفانچوک، رئیس پارلمان اوکراین اعلام کرده که کی‌یف از روز دوشنبه قادر به آغاز روند نهایی‌سازی توافق خواهد بود. یک مقام اوکراینی دیگر هم تاکید کرده که امضای توافق تنها پس از دریافت تضمین‌های امنیتی از سوی ایالات متحده امکان‌پذیر است. 

مقامات آمریکایی اظهار داشته‌اند که این توافق به‌ زودی نهایی خواهد شد اما مقامات اوکراینی نسبت به جزئیات آن رویکردی محتاطانه دارند و معتقدند که پیش‌نویس فعلی نیازمند بازنگری است. به گفته آن‌ها، در این پیش‌نویس تعهدات اوکراین به‌ صورت شفاف مشخص شده اما پیشنهادهای طرف آمریکایی از قوام و استحکام کافی برخوردار نیست. 

مقامات اوکراینی همچنین اعلام کرده‌اند که در حال تدوین پیشنهادی متقابل هستند که با نمایندگان ایالات متحده در کی‌یف مورد مذاکره قرار گرفته است. در همین حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌ جمهور اوکراین، خواستار دریافت تضمین‌های امنیتی از دولت دونالد ترامپ، پیش از امضای هرگونه توافق شده است. 

هدف نهایی این توافق، اطمینان از این است که کشورهایی که در دفاع از حاکمیت اوکراین نقشی نداشته‌اند، نتوانند از بازسازی یا فرصت‌های سرمایه‌گذاری آینده در این کشور بهره‌مند شوند. ایالات متحده نیز تاکید کرده که قصد ندارد به‌ صورت اجباری کنترل منابع طبیعی اوکراین را در دست گیرد یا این کشور را با بار بدهی بیشتری مواجه کند.

ارسال نظرات