تعرفه در برابر امتیاز؛ ترامپ اقتصاد جهانی را گروگان گرفت

در بحبوحه سقوط سنگین بازارهای مالی، دونالد ترامپ کاهش تعرفه‌ها را مشروط به دریافت امتیازات «فوق‌العاده» از دیگر کشورها کرد؛ رویکردی که به‌ اعتقاد منتقدان، اقتصاد جهانی را به اهرم فشار سیاست‌های تجاری کاخ سفید بدل می‌سازد.
تعرفه در برابر امتیاز؛ ترامپ اقتصاد جهانی را گروگان گرفت
کد خبر:۱۹۱۸۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از بلومبرگ؛ دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده اعلام کرد که در صورت ارائه امتیازات «فوق‌العاده» از سوی سایر کشورها، آماده کاهش تعرفه‌های تجاری است. این اظهارات نشان می‌دهد که کاخ سفید، با وجود تاکید برخی مقامات ارشد بر تداوم سیاست‌های تعرفه‌ای، همچنان به مذاکرات تمایل دارد. 

ترامپ که روز پنج‌شنبه در هواپیمای ایرفورس وان سخن می‌گفت، به‌ طور کلی از برنامه تعرفه‌ای خود دفاع کرد و با وجود سقوط بازارهای سهام، اظهار داشت که از کاهش نرخ بهره خرسند بوده و معتقد است که نوسانات اقتصادی به‌ زودی به تعادل خواهد رسید. 

وی تاکید کرد: «تعرفه‌ها به ما قدرت فوق‌العاده‌ای در مذاکرات می‌دهند.»

همچنین افزود: «همه کشورها با ما تماس گرفته‌اند.» 

در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال تغییر سیاست‌های تعرفه‌ای وجود دارد، ترامپ گفت: «بستگی دارد.» 

وی تصریح کرد: «اگر کشوری پیشنهادی واقعا فوق‌العاده ارائه دهد و این پیشنهاد به نفع ما باشد، آنگاه می‌توان در این زمینه مذاکره کرد.» 

این اظهارات پس از یکی از بدترین روزهای بازار سهام از زمان اوج‌گیری همه‌گیری کرونا بیان شد. در این روز، حدود ۲.۵ تریلیون دلار از ارزش شاخص S&P ۵۰۰ کاسته شد و این شاخص حدود ۵ درصد افت کرد. شاخص Russell ۲۰۰۰ که شامل شرکت‌های کوچک‌تر آمریکایی است، با ادامه سقوط خود از رکورد سال ۲۰۲۱، بیش از ۲۰ درصد کاهش یافت. همچنین، ارزش دلار آمریکا ۱۰۵ درصد افت کرد. 

ترامپ تاکید کرد که به‌ ویژه در صورت موافقت پکن با فروش فعالیت‌های شرکت ByteDance Ltd. در آمریکا، حاضر است به چین امتیازات تعرفه‌ای بدهد. این شرکت مالک سکوی ویدئویی TikTok است که با ضرب‌الاجل روز شنبه برای واگذاری فعالیت‌های خود در آمریکا مواجه است، مگر آنکه ترامپ به‌ عنوان بخشی از تلاش‌های خود برای دستیابی به توافق، مهلت بیشتری در نظر بگیرد.

ترامپ اعلام کرد که مذاکرات در این زمینه به مرحله نهایی رسیده و اظهار داشت: «فکر می‌کنم شاید چین تماس بگیرد و بگوید ما از تعرفه‌ها ناراضی هستیم و شاید آن‌ها بخواهند در ازای دریافت امتیازاتی، شرایط را برای تایید فروش TikTok هموار کنند.»

با این‌ حال وی تاکید کرد که هیچ اطلاعی از قصد پکن برای اتخاذ چنین رویکردی ندارد. 

رئیس‌جمهور آمریکا افزود که روز خود را به گفت‌وگو با دولت‌های خارجی و رهبران تجاری که به دنبال کاهش تعرفه‌ها هستند، گذرانده است. ترامپ گفت که روز پنجشنبه با مدیران شرکت‌های خودروسازی (که نامی از آن‌ها نبرد) و همچنین بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل صحبت کرده است. به گفته وی، ممکن است نتانیاهو هفته آینده به ایالات متحده سفر کند. 

وی همچنین به اقدام اخیر اسرائیل در حذف تعرفه‌های خود بر کالاهای آمریکایی، به امید معافیت از تعرفه‌های جدید آمریکا، اشاره کرد. با این‌ حال، کاخ سفید اعلام کرد که کالاهای اسرائیلی همچنان مشمول تعرفه ۱۷ درصدی خواهند بود.

ترامپ با خوش‌بینی نسبت به آینده بازارهای مالی آمریکا گفت: «فکر می‌کنم بازارهای ما رونق خواهند گرفت. فقط باید به آن زمان داد.» 

وی همچنین به کاهش قیمت انرژی و بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله اشاره کرد و این روند را مثبت ارزیابی نمود. ترامپ در ادامه اظهار داشت: «یکی از چیزهایی که من دوست دارم، کاهش نرخ بهره است، درست مانند کاهش قیمت مواد غذایی. من دوست دارم قیمت تخم‌مرغ پایین بیاید و از همه مهم‌تر، قیمت بنزین کاهش یافته است.» 

علاوه بر این، ترامپ ادعا کرد که بریتانیا از شرایط جدید تعرفه‌ای که برای آن در نظر گرفته شده، راضی است. در حال حاضر، بریتانیا مشمول حداقل تعرفه ۱۰ درصدی شده، در حالی‌ که کشورهای اتحادیه اروپا با نرخ ۲۰ درصدی مواجه هستند.

ارسال نظرات