۱۸:۴۳ ۱۴۰۴/۰۱/۱۸

ایران در رتبه چهارم تولید دام سبک؛ چرا قیمت‌ها تعدیل نمی‌شود؟

با وجود آنکه طبق گزارش فائو، ایران در رتبه چهارم تولید دام سبک گوسفندی در جهان قرار دارد اما همچنان گوشت گوسفندی با قیمت های بالا به دست مصرف کننده می رسد که این مشکل بیش از هرچیز به شبکه توزیع آن باز می گردد.
ایران در رتبه چهارم تولید دام سبک؛ چرا قیمت‌ها تعدیل نمی‌شود؟
کد خبر:۱۹۵۳۸

به گزارش اقتصاد معاصر؛ طبق آخرین آمار سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) ایران در تولید دام سبک گوسفندی رتبه چهارم جهان را به خود اختصاص داده است.

براساس این گزارش چین با ۱۷۵ میلیون راس دام سبک، هند با ۷۵ میلیون راس، استرالیا با ۶۵ میلیون راس و ایران با ۵۰ میلیون راس دام رتبه های اول تا چهارم جهان را در بین ۱۵ کشور داراست و کشورهای نیجریه، سودان، انگلستان، ترکیه، اتیوپی، چاد، پاکستان، الجزیره، مراکش ازبکستان، قزاقستان در رده های بعدی تولید دام سبک جهان قرار دارند.

بر همین اساس ایران به عنوان چهارمین قدرت تولید دام سبک جهان کمترین اختلاف تولید را با استرالیا دارد که این نشان می دهد ایران پتانسیل بالقوه خوبی در تولید دام سبک دارد.

استرالیا به عنوان یک قدرت صنعتی در دنیا، با وجود اینکه آمار تولید دام سبک آن نزدیک به ایران است اما بیشترین تولید و ارزش افزوده صادراتی را از این محل دارد به طوری که سالانه حدود ۲ میلیون راس دام سبک را به کشورهای هدف صادر می کند. اما ایران با وجود نزدیکی تولید دام سبک به کشور استرالیا، برای جبران کسری بازار مصرف واردات انجام می دهد و از صادرات دام زنده نیز جلوگیری می کند و عملا در حوزه تجارت خارجی گوشت گوسفندی برنامه خاصی ندارد.

۱۰ کشور بزرگ تولیدکننده گوشت قرمز و سفید جهان

بنابر آخرین گزارش فائو ۱۰ کشور بزرگترین تولیدکنندگان گوشت در جهان هستند که چین با تولید ۲۵۳ میلیون تن، امریکا با تولید ۱۴۵ میلیون تن، برزیل با تولید ۸۷ میلیون تن و هند با تولید ۳۳ میلیون تن در رتبه های اول تا چهارم جهان قرار دارند.

ایران رتبه ۱۳ تولیدگوشت مرغ در جهان

طبق آمارها در بین ۱۵ کشور جهان، آمریکا با تولید بیش از ۲۰ میلیون تن، چین با تولید حدود ۱۵ میلیون تن، برزیل بیش از ۱۴ میلیون تن و روسیه با بیش از ۴ میلیون تن در سال رتبه های اول تا چهارم را در تولید گوشت مرغ دارند و ایران با تولید نزدیک دو میلیون تن رتبه سیزدهم را داراست.

قیمت دام زنده گوسفندی در ایران با میانگین جهانی برابر است

منصور پوریان رئیس شورای تامین دام درباره تولید دام زنده گوسفندی و قیمت جهانی آن در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: ایران در تولید دام سبک می تواند با رفع برخی مشکلات جایگاه سوم تولید جهانی را کسب کند زیرا تا قبل از سال ۱۳۹۹ تولید دام سبک کشور در حدود ۷۰ میلیون راس بود که در سال ۱۴۰۱ به دلیل برخی مشکلات از جمله استمرار خشکسالی ها، تغییرات اقلیمی و گران شدن نهاده های دامی تولید روند کاهشی به خود گرفت.

وی تولید دام سبک کشور را یک مزیت برشمرد و تصریح کرد: طبق گزارش فائو دام سبک گوسفندی به عنوان کالای کامل اقتصادی مطرح شده و محصول کشاورزی قلمداد نشده است بنابراین آمار فائو می تواند یک مبدا و منشاء امیدوارکننده برای مسئولان امر باشد تا با رفع برخی مشکلات علاوه بر افزایش درآمدزایی از این محل بتوانیم به رتبه سوم جهان دست پیدا کنیم.

پوریان درباره قیمت میانگین دام زنده گوسفندی در ایران و جهان اظهار داشت: اکنون قیمت هر کیلوگرم دام زنده گوسفندی به طور میانگین در دنیا ۳.۵ دلار است که این نرخ در ایران برای هر کیلو دام زنده بین ۲۵۰ تا ۲۸۰ هزار تومان معامله می شود که تقریبا در یک رنج قیمتی است.

پوریان ادامه داد: طبق گزارش مرکز آمار ایران، جمعیت دامی کشور حدود ۶۰ میلیون راس پیش بینی شده که با احتساب زایش های پاییزی و بهاره جمعیت دامی امسال افزایش خواهد یافت.

ایران چهارمین تولید کننده دام سنگین گوساله در خاورمیانه

رئیس شورای تامین دام درباره تولید دام زنده گوساله گفت: طبق آمارها اکنون ایران بعد از هند، پاکستان و ترکیه رتبه چهارم تولید دام زنده سنگین گوساله را در خاورمیانه داراست.

به گفته وی، ایران در خاورمیانه رتبه اول تولید دام سبک گوسفندی، رتبه چهارم گوشت گوساله، رتبه دوم تولید گوشت مرغ، رتبه دوم تولید گوشت قرمز و سفید در خاورمیانه را دارد.

وی تصریح کرد: در واقع ایران بیشترین کسری و واردات مربوط به گوشت گوساله را دارد بنابراین در تولید دام زنده گوساله در جهان جایگاه آنچنانی نداریم و می بایست روی این موضوع بیشتر کار شود تا سطح تولید افزایش یابد.

وی افزود: در بخش جمعیت دامی گوساله رشد کمی داشتیم به طوری که جمعیت دام زنده سنگین گوساله در حدود ۹۰۰ تا ۹۵۰ هزار راس است.

پوریان براین باور است ایران به دلیل داشتن نژاد گوساله گوشتی و گستردگی تولید در دامداری های صنعتی در صورت رفع برخی مشکلات می تواند در تولید دام سنگین و افزایش تولید گوشت گوساله به قطب تولید در جهان برسد.

وی اظهار داشت: اکنون قیمت هر کیلوگرم دام زنده گوساله به طور میانگین در دنیا ۲ تا ۲ دلار و ۷۰ سنت است که این نرخ برای هر کیلو دام زنده گوساله ایرانی بین ۱۶۵ تا ۱۸۵ هزارتومان معامله می شود.

فاصله قیمت مصرف کنندگان گوشت قرمز ایران با جهان

رئیس شورای تامین دام درباره قیمت لاشه گوشت در ایران و جهان گفت: قیمت هر کیلوگرم لاشه گوشت گوسفندی و گوساله در ایران و جهان تفاوت چندانی ندارد به طوری که اکنون قیمت لاشه گوساله دام‌های پرواری در کشور ۳۴۰ هزار تومان است و در دنیا نیز تقریبا با همین قیمت ها عرضه می شود.

وی تصریح کرد: با این وجود در قیمت گوشت قرمز برای مصرف کنندگان و عرضه محصول دچار مشکل جدی هستیم و قیمت های مصرف کننده ما با نرخ های جهانی تفاوت زیادی دارد و با یکدیگر همخوانی ندارند البته برخی مشکل را مربوط به شبکه توزیع می دانند درحالی که ارتباطی به شبکه توزیع نیز ندارد بلکه بخش عمده این مشکلات مربوط به خرده فروشی ها و قصابی ها است.

پوریان پیش بینی کرد، جمعیت دام سبک در ایران امسال به دلیل زایش های مطلوب دام ها در پاییز سال گذشته و زایش های بهاره در سال جاری نسبت به پارسال بهبود یابد./ایرنا

ارسال نظرات