
دولت ژاپن: با وجود تحریمها در پروژههای گازی روسیه باقی میمانیم

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از راشاتودی؛ ژاپن اعلام کرده که با وجود تحریمهای اعمال شده علیه روسیه، همچنان به مشارکت خود در پروژههای گاز طبیعی مایع در جزیره ساخالین ادامه خواهد داد. دلیل این تصمیم، حفظ امنیت انرژی کشور و تضمین پایداری تامین انرژی در بلندمدت عنوان شده است. این موضع در گزارش سالانه وزارت خارجه ژاپن، موسوم به کتاب آبی دیپلماتیک ۲۰۲۵ آمده است؛ البته در همین گزارش، بر عزم دولت برای کاهش تدریجی وابستگی به انرژی روسیه نیز تاکید شده است.
توکیو طی سه سال گذشته، همراهی کامل خود را با تحریمهای غرب علیه مسکو به دلیل بحران اوکراین نشان داده و در این راستا چندین مرحله محدودیت اقتصادی علیه روسیه وضع کرده است.
در گزارش وزارت امور خارجه ژاپن آمده است: «دو پروژه ساخالین-۱ و ساخالین-۲ از نظر تامین با ثبات انرژی در میانمدت و بلندمدت برای کشور اهمیتی کلیدی دارند و به همین دلیل، مشارکت ژاپن در این پروژهها ادامه خواهد داشت.»
در عین حال، دولت ژاپن تاکید کرده که به طور همزمان، سیاست کاهش تدریجی وابستگی به نفت، گاز و زغالسنگ روسیه را دنبال میکند و تلاش دارد این روند بدون آسیب جدی به اقتصاد و معیشت مردم کشور انجام شود.
پروژه ساخالین-۱
در پروژه ساخالین-۱، کنسرسیوم دولتی ژاپن موسوم به SODECO، مالک ۳۰ درصد از سهام است. همچنین شرکت دولتی ONGC Videsh از هند ۲۰ درصد سهم دارد و دو زیرمجموعه شرکت روسنفت نیز جمعا ۲۰ درصد دیگر را در اختیار دارند. پس از آنکه شرکت آمریکایی ExxonMobil به دنبال آغاز جنگ اوکراین از این پروژه کنارهگیری کرد، سهم ۳۰ درصدی آن به شرکت روسی ساخالینمورنفتگاز-شلف واگذار شد که زیرمجموعهای از روسنفت به شمار میرود.
پروژه ساخالین-۲
پروژه ساخالین-۲ نیز که یکی از بزرگترین طرحهای تولید گاز طبیعی مایع در جهان است، حدود ۴ درصد از نیاز بازار جهانی را تامین میکند. در سال ۲۰۲۲، با دستور ولادیمیر پوتین، مالکیت و مدیریت این پروژه به شرکتی با پایگاه حقوقی در روسیه منتقل شد و به سهامداران خارجی این امکان داده شد که سهم خود را در ساختار جدید حفظ کنند.
در این میان، شرکتهای ژاپنی میتسویی و میتسوبیشی تصمیم گرفتند تا سهم ۱۲.۵ و ۱۰ درصدی خود را حفظ کنند اما شرکت بریتانیایی شل که نزدیک به ۲۷.۵ درصد سهم داشت، از ادامه همکاری با ساختار جدید خودداری کرد. در پی این تصمیم، سهم این شرکت به قیمت حدود یک میلیارد دلار به یکی از شرکتهای تابعه گازپروم واگذار شد.
اگرچه ژاپن واردات مستقیم سوخت از پروژه ساخالین-۱ ندارد اما از دید دولت توکیو، این پروژه از نظر تنوعبخشی به منابع انرژی و تقویت امنیت انرژی در بلندمدت، اهمیتی راهبردی دارد. در مهرماه ۱۴۰۱ (اکتبر ۲۰۲۲)، یاسوتوشی نیشیمورا، وزیر وقت صنعت و بازرگانی ژاپن بر اهمیت این پروژه تاکید کرده و یادآور شده بود که ۹۵ درصد از نفت وارداتی ژاپن از منطقه خاورمیانه تامین میشود.
ژاپن به عنوان یکی از بزرگترین واردکنندگان گاز طبیعی مایع در جهان، حدود ۹ درصد از گاز مورد نیاز خود را از روسیه تامین میکند که بیشتر آن از محل قراردادهای بلندمدت مرتبط با پروژه ساخالین-۲ تامین میشود.