
چین با تعرفه ۸۴ درصدی جواب آمریکا را داد

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از بلومبرگ؛ چین در واکنش به تعرفههای جدیدی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده بر واردات از چین وضع کرده بود، اعلام کرد که تعرفههای خود را بر کالاهای وارداتی از آمریکا افزایش میدهد. این تصمیم موجب نگرانیهای جهانی و تشدید جنگ تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان شده است.
وزارت دارایی چین روز چهارشنبه اعلام کرد که از تاریخ ۱۰ آوریل ۲۰۲۵، تعرفهای معادل ۸۴ درصد بر تمامی واردات از ایالات متحده وضع خواهد کرد. این اقدام بعد از آن اتخاذ شد که تعرفههای ترامپ که به سنگینترین تعرفه در یک قرن گذشته تبدیل شده، به ۱۰۴ درصد رسید.
این اقدام شی جینپینگ، رئیس جمهور چین مشابه تعرفههایی است که ترامپ برای پاسخ به اقدامات متقابل چین اعمال کرده بود. اکنون که تعرفهها به سطحی رسیدهاند که اقتصاددانان آن را تهدیدی جدی برای نابودی تجارت دوجانبه میدانند، اعمال تعرفههای بیشتر، جنبه سیاسی پیدا کرده است.
مچنین ژانگ ژیوی، رئیس و اقتصاددان ارشد شرکت Pinpoint Asset Management Ltd، در اینباره گفت: «چین امروز پیام واضحی فرستاد که دولت چین با وجود افزایش تعرفههای ایالات متحده، بر سیاستهای تجاری خود پافشاری خواهد کرد.»
وی در ادامه افزود: «انتظار ندارم که این بحران تجاری به زودی و به راحتی حل شود. در عین حال، تعرفهها به مرحله اجرایی رسیدهاند و آسیبهای اقتصادی به زودی نمایان خواهد شد.»
واکنش بازارهای مالی
پس از اعلام تعرفههای جدید چین، بازارهای مالی واکنش نشان دادند و شاخصهای بورس آمریکا بیش از ۲ درصد کاهش یافت. سهام در اروپا نیز حدود ۴ درصد افت کرد. به نظر میرسد چین استراتژی تعرفهای خود را تغییر داده و اکنون به جای پاسخگویی سریع، این پاسخها را همزمان با آغاز معاملات در بازارهای نیویورک اعلام میکند.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری ایالات متحده در مصاحبهای با شبکه فاکس بیزینس، این اقدام چین را «متاسفانه» توصیف کرد و از پکن خواست که از کاهش ارزش یوان خودداری کند.
وی گفت: «چینیها اساسا تمایلی به مذاکره ندارند، چراکه آنها بزرگترین تخلفکنندگان در سیستم تجاری جهانی هستند.»
بسنت در پاسخ به این سوال که آیا حذف سهام چین از بورسهای ایالات متحده گزینهای برای تلافیجویی است، گفت که همه گزینهها مطرح است و محدودیتهای صادرات سرمایه نیز در حال بررسی است.
وی افزود که ترامپ تصمیم نهایی را خواهد گرفت.
اقتصاد ایالات متحده در خطر
با اینکه تعرفههای ترامپ فشار زیادی به صادرات چین وارد کرده است اما اقتصاد خود ایالات متحده نیز در خطر قرار دارد. اقتصاددانان گلدمن ساکس، از جمله اندرو تیلتون، در گزارشی نوشتند که برای ۳۶ درصد از واردات ایالات متحده از چین، خریداران آمریکایی حتی با وجود تعرفههای سنگین، توان محدودی برای یافتن تامینکنندگان جایگزین دارند.
شی جینپینگ، رئیس جمهور چین به طور مستقیم درباره افزایش تعرفههای ترامپ اظهار نظر نکرده اما لیو پنگیو، سخنگوی سفارت چین در واشنگتن، روز چهارشنبه ویدیویی از رهبر چین منتشر کرد که در سال ۲۰۲۰ گفته بود: «ترساندن یا فشار آوردن هرگز بر ملت چین اثر نخواهد گذاشت.»
تنشها میان واشنگتن و پکن از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید در ژانویه شدت یافته است. رئیس جمهور ایالات متحده هنوز با همتای چینی خود صحبت نکرده و بیش از دو ماه از مراسم تحلیف وی میگذرد. مذاکرات بین دو کشور در سطوح پایینتر متوقف شده و امید رسیدن به توافق در کوتاهمدت کاهش یافته است.
این دو کشور همچنین در بنبستی در مورد قاچاق فنتانیل از چین به ایالات متحده قرار دارند که ترامپ آن را یکی از دلایل اعمال دو دور تعرفه دیگر عنوان کرده بود. علاوه بر این، حمایت ایالات متحده از تایوان که چین آن را بخشی از خاک خود میداند نیز یکی دیگر از نقاط تنش در روابط دو کشور است.
چین در آخرین اقدام خود، تعدادی از شرکتهای دفاعی ایالات متحده را هدف قرار داد و شش شرکت از جمله Shield AI Inc و Sierra Nevada Corp را به فهرست نهادهای غیرقابل اعتماد خود اضافه کرد. همچنین صادرات دوازده شرکت آمریکایی، از جمله American Photonics و BRINC Drones، تحت کنترل قرار گرفت. بیشتر این شرکتها در چین فعالیت زیادی ندارند.
مقامات چینی برای اطمینان دادن به بخش خصوصی و پاسخ به نگرانیها در خصوص جنگ تجاری، به سرعت وارد عمل شدند. لی کیانگ، نخستوزیر چین در جلسهای با کارشناسان و کارآفرینان در روز چهارشنبه اعلام کرد که پکن به دنبال افزایش تقاضای داخلی است و همچنین از افزایش مقاومت و رشد اقتصادی کشور در سه ماهه اول سال خبر داد.
به گفته ژوزف گرگوری ماهونی، استاد روابط بینالملل در دانشگاه شرق چین اعلام کرده که چین با عدم همسانسازی کامل تعرفههای ۱۰۴ درصدی ترامپ، نشان داده که در عین پافشاری بر اصول خود، از درگیر شدن در کشمکشهای غیرضروری خودداری میکند.