
کاهش و حذف یارانه انرژی گاز و برق پرمصرفها در بخش خانگی

به گزارش اقتصاد معاصر؛ رضا صدیقی، نماینده آذرشهر تبریز و اسکو در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، در ابتدای صحبتهای خود به لزوم اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی گاز و برق یارانههای انرژی در برنامه هفتم توسعه در سال ۱۴۰۴ اشاره کرد و گفت: در برنامه هفتم توسعه، گنجانده شده است که یارانه پنهان انرژی به ثروتمندان هر سال کمتر و کمتر شود. این طرح مبنی بر تعرفه گذاری پلکانی گاز و برق است که هدف آن کاهش یارانههای پنهان به افرادی است که از اقشار ثروتمند جامعه هستند و مصرف انرژی بالایی دارند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این طرح بهویژه در شرایط کنونی که با چالشهای بزرگی در حوزههای انرژی روبرو هستیم، میتواند بهطور چشمگیری به مدیریت بهینه مصرف انرژی و توزیع عادلانهتر یارانهها کمک کند. البته این تغییرات باید بهطور منطقی و اصولی انجام شود تا عدالت در تخصیص یارانهها رعایت گردد.
نماینده آذرشهر، اسکو و تبریز در مجلس شورای اسلامی افزود: ما در مجلس از این طرح حمایت میکنیم و اعتقاد داریم که یارانههای پنهان انرژی نباید به افرادی که مصرف بالای انرژی دارند، اختصاص یابد. این افراد عمدتاً از اقشار ثروتمند جامعه هستند و نمیتوان پذیرفت که یارانههایی که برای حمایت از اقشار ضعیف تخصیص داده شده، به آنها تعلق گیرد.
صدیقی در ادامه بر اهمیت رعایت عدالت در اجرای این طرح تأکید کرد و گفت: عدالت ایجاب میکند که هر کس به اندازهای که نیاز دارد و مصرف میکند، از یارانهها بهرهمند شود. بنابراین، کسانی که بیشتر انرژی مصرف میکنند، باید هزینه بیشتری پرداخت کنند. این امر در نهایت منجر به کاهش مصرف انرژیهای غیرضروری و بهینهسازی مصرف خواهد شد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در خصوص نحوه تأثیر این طرح بر شرکتهای دولتی که از یارانه انرژی بهرهمند هستند، توضیح داد: در برخی موارد، حتی شرکتهای دولتی نیز از یارانههای انرژی استفاده میکنند. در حالی که این شرکتها برای فروش محصولات خود به بازار یا بورس، قیمتها را بهصورت متفاوت اعلام میکنند. این ناهماهنگیها باید برطرف شود و باید روشن شود که اگر یک شرکت دولتی از یارانه انرژی بهرهمند میشود، این یارانه بهدرستی و در راستای کاهش هزینهها و تقویت بنیه تولیدی آن شرکت مصرف شود.
نماینده مجلس در ادامه گفت: من معتقدم که اجرای این طرح نهتنها به کاهش مصرف انرژی کمک خواهد کرد، بلکه باعث ایجاد عدالت بیشتر در پرداخت هزینههای انرژی خواهد شد. برای مثال، خانوادههایی که مصرف پایینتری دارند، باید از این یارانهها بهرهمند شوند، در حالی که کسانی که مصرف بالایی دارند، باید هزینه بیشتری بپردازند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در پاسخ به این سوال که آیا مجلس پشتیبان این طرح است یا خیر، گفت: بله، مجلس بهطور کامل از این طرح حمایت میکند و تلاش میکند تا در راستای بهینهسازی مصرف انرژی و کاهش یارانههای پنهان، این مصوبه بهطور مؤثر اجرایی شود. بهویژه در شرایط کنونی که کشور با مشکلات جدی در تأمین انرژی روبروست، این طرح میتواند بهعنوان یک راهحل مناسب برای کاهش فشار اقتصادی بر اقشار ضعیف و همچنین افزایش کارایی مصرف انرژی در کشور مطرح شود. در سال جدید وزارت نفت و نیرو باید این مصوبه برنامه هفتم را اجرایی و یارانه پنهان انرژی گاز و برق را کاهش دهند.
وی در پایان سخنان خود با تأکید بر اهمیت شفافیت در اجرای این طرح گفت: مهمترین نکته در اجرای این طرح این است که شفافیت در تخصیص یارانهها باید رعایت شود. مردم باید ببینند که یارانهها بهدرستی به دست افرادی که به آن نیاز دارند، میرسد و کسانی که مصرف بالاتری دارند، سهم بیشتری از هزینهها را پرداخت میکنند./مهر