۱۷:۳۳ ۱۴۰۴/۰۱/۲۶

قیمت برق ایران معادل ۱۳ بارگرم کردن غدا با مایکروفراست

مدیرعامل شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران(توانیر) با بیان اینکه کولرهای گازی سالانه ۲۵۰۰ مگاوات به تقاضای مصرف برق می افزایند، گفت: قیمت برق در حالی ۱۵۷ تومان است که با همین مقدار انرژی می‌توان ۱۳ بار با مایکروفر غذا گرم کرد
قیمت برق ایران معادل ۱۳ بارگرم کردن غدا با مایکروفراست
کد خبر:۲۰۲۶۹

به گزارش اقتصاد معاصر؛ مصطفی رجبی مشهدی،مدیرعامل شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران(توانیر)  در نشست هم‌اندیشی با اصحاب رسانه با اشاره به دستاوردهای صنعت برق کشور، ادامه داد: در حال حاضر، ۱۰۰ درصد شهرهای ایران به برق دسترسی دارند، در حالی که این شاخص در سطح جهانی ۹۷.۶ درصد است؛ همچنین، ۹۹.۸ درصد روستاهای کشور از نعمت برق برخوردارند، در حالی که این میزان در جهان ۸۳.۹ درصد است.

وی با بیان اینکه ایران از نظر ظرفیت تولید برق جزو ۱۶ کشور برتر جهان و از نظر مصرف جزو ۱۰ کشور برتر است، افزود: ظرفیت تولید برق ایران از ۷ هزار مگاوات در ابتدای انقلاب اسلامی به بیش از ۹۴ هزار و ۶۳۳ مگاوات رسیده است که نشان‌دهنده رشد ۱۳ برابری است.

وی افزود: در حالی که این رشد در سطح جهانی ۴.۵ برابر بوده است، اما در نقطه مقابل ظرفیت تقاضای مصرف برق کشور در همین بازه زمانی ۲۳ برابر شده است.

مدیرعامل توانیر با اشاره به ترکیب منابع تولید برق کشور خاطرنشان کرد: از ظرفیت ۹۴ هزار و ۶۳۳ مگاوات، حدود ۸۰ هزار مگاوات (۸۴ درصد) توسط نیروگاه‌های حرارتی تولید می‌شود که ۸۰ درصد سوخت این نیروگاه‌ها از طریق گاز و ۲۰ درصد از طریق گازوئیل و مازوت تأمین می‌شود.

رجبی مشهدی ادامه داد: نیروگاه‌های برق‌آبی نیز با ظرفیت ۱۲ هزار و ۲۶۱ مگاوات، معادل ۱۳ درصد از برق کشور را تأمین می‌کنند.

به گفته وی، پیش‌بینی می‌شود امسال این نیروگاه‌ها حدود ۱۰ هزار مگاوات در اوج مصرف تولید داشته باشند، اما حجم ذخایر آب این نیروگاه‌ها نسبت به سال گذشته ۴۲ درصد کاهش یافته است که همین موضوع تولید برق از طریق نیروگاه های برقابی را مشکل کرده است.

وی با اشاره به سهم نیروگاه‌های اتمی و تجدیدپذیر در تولید برق کشور خاطرنشان کرد: نیروگاه‌ه اتمی با ظرفیت ۱۰۲۰ مگاوات حدود یک درصد برق کشور را تولید می‌کند که سالی دو ماه برای تعمیرات اساسی خاموش می‌شود و در حال حاضر نیز برای تعمیرات تا ابتدای تیر از مدار خارج هستند و تجدیدپذیرها نیز با ظرفیت بیش از ۱۵۰۰ مگاوات، دو درصد از برق کشور را تأمین می‌کنند.

مدیرعامل توانیر با تأکید بر پیشرفت‌های صنعت برق کشور در سال های گذشته گفت: صنعت برق ایران یکی از صنایع پیشرفته کشور است و بسیاری از محصولات آن به روسیه و کشورهای آسیای میانه صادر می‌شود.

در ۲۱ سال گذشته خاموشی گسترده نداشته‌ایم

رجبی مشهدی با اشاره به پایداری شبکه برق کشور و تلاش هایی که در این خصوص صورت می گیرد، گفت: یکی از افتخارات صنعت برق این است که در ۲۱ سال گذشته خاموشی گسترده به معنای بلک‌اوت Blackout نداشته‌ایم، در حالی که بسیاری از کشورها مانند ژاپن، ترکیه، جمهوری آذربایجان، ونزوئلا و آمریکا در سال‌های گذشته این تجربه را داشته‌اند.

وی ادامه داد: بر خلاف خاموشی های مدیریت شده و مقطعی که با هدف مدیریت بار و کنترل مصرف اتفاق می افتد، در شرایط بلک اوت شبکه برای چند روز با مشکل خاموشی رو به رو می‌شود و در این شرایط حتی امکان تامین برق مراکز حیاتی نیز میسر نمی‌شود.

قیمت تمام شده هر کیلووات ساعت برق ۲ هزار تومان و دریافت از بخش خانگی ۱۵۷ تومان

مدیرعامل توانیر افزود: یکی از مزیت‌های صنعت برق کشور این است که با تمام کشورهایی که مرز خاکی داریم ارتباط الکتریکی داریم که این موضوع امکان تبدیل شدن ایران به قطب انرژی منطقه را فراهم کرده است.

رجبی مشهدی با اشاره به چالش‌های اقتصادی صنعت برق ادامه داد: عدم تناسب قیمت تولید و فروش برق یکی از مشکلات بزرگ صنعت برق کشور است. قیمت تمام شده برق بدون احتساب سوخت نیروگاهی حدود ۲۰۰۰ تومان در هر کیلووات ساعت است؛در حالی که به‌طور میانگین در بخش خانگی ۱۵۷ تومان از مشترکان دریافت می‌شود.

وی ادامه داد: این موضوع باعث شده است که صنعت برق کشور در دهه‌های گذشته نزدیک به سه هزار میلیارد تومان از درآمدهایی که می‌توانست حاصل کند و در مسیر توسعه استفاده کند، از بین برود.

 

عدم تناسب مصرف برق کشور با تولید ناخالص داخلی

مدیرعامل توانیر با اشاره به شدت مصرف انرژی در کشور افزود: ایران رتبه نخست شدت مصرف انرژی در جهان را دارد، به این معنا که با میزان برقی که مصرف می‌شود، تولید ناخالص داخلی قابل قبولی تولید نمی‌شود.

رجبی مشهدی ادامه داد: صنایع انرژی‌بر کشور در مقایسه با صنایع مشابه کشورهای توسعه‌یافته راندمان پایینی دارند؛ به‌عنوان نمونه، صنایع فولادی برای تولید میزان مشخصی محصول نسبت به متوسط جهانی ۲۰۲ درصد انرژی برق بیشتری مصرف می‌کنند.


سرانه مصرف خانگی دو برابر کشورهای همتراز

وی با بیان اینکه سرانه مصرف خانگی در ایران دو برابر ترکیه، اسپانیا و پرتغال است، خاطرنشان کرد: قیمت برق در حالی ۱۵۷ تومان است که با همین مقدار انرژی می‌توان ۱۳ بار با مایکروفر غذا گرم کرد، ۱۰۰ ساعت لامپ LED ۱۰ واتی را روشن کرد، یک روز برق مورد نیاز یک یخچال را تأمین کرد و یا ۲۷۰ بار تلفن همراه را شارژ کرد.

مدیرعامل توانیر با اشاره به افزایش شتابان تقاضای مصرف برق در سال‌های اخیر ادامه داد: در حالی که در ۱۰ سال اول انقلاب ۴۲۰ مگاوات و در ۱۰ سال دوم ۹۵۰ مگاوات افزایش تقاضای مصرف برق داشتیم، تنها در یک سال ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳ به تنهایی ۶۵۰۰ مگاوات به تقاضای مصرف برق کشور افزوده شده است که عمده آن به سامانه های سرمایشی اختصاص دارد.

وی افزود: در فصل گرم، ۳۵ هزار مگاوات از طریق کولرها و سیستم‌های سرمایشی به تقاضای مصرف برق کشور افزوده می‌شود که این میزان معادل کل مصرف برق کشور مصر است.

رکوردهای مصرف جدید سالانه با ورود ۱.۲ میلیون کولر گازی

مدیرعامل توانیر گفت: سالانه ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار کولرگازی جدید وارد مدار می‌شود که پیش‌بینی می‌کنیم همین کولرها به تنهایی ۲۵۰۰ مگاوات به تقاضای مصرف برق کشور اضافه می کنند.

رجبی مشهدی با اشاره به وضعیت قبوض برق مشترکان گفت: ۷۵ درصد از مشترکان قبض کمتر از ۵۰ هزار تومان دریافت می‌کنند که نیمی از آن سهم آبونمان، عوارض، بیمه همگانی و نظایر آن است و به صنعت برق تزریق نمی شود.

همچنین آن دسته از مشترکانی که بالاتر از الگوی فصلی منطقه‌ای که در آن زندگی می‌کنند، برق مصرف کنند، به میزانی که از سقف الگو عبور کنند مشمول قبوض پلکانی برق خواهند شد. در این بین تنها ۲ درصد از مشترکان بسیار پرمصرف که ۱۴ برابر مشترکان پرمصرف برق مصرف می‌کنند، مشمول قبوض سنگین می شوند.

مدیرعامل توانیر خاطرنشان کرد: در حالی در ایران برای پرداخت قبض برق یک کارگر با ۱.۵ ساعت کار می‌تواند قبض خود را پرداخت کند که در آلمان یک کارگر برای پرداخت قبض برق ماهانه باید ۱۰ ساعت کار کند و در ترکیه و ایتالیا نیز هر کارگر به ترتیب با ۴ ساعت و ۷.۵ ساعت کار می توانند قبض برق خود را پرداخت کنند.

وی با تأکید بر لزوم مدیریت مصرف برق گفت: از همه هموطنان خواهش می‌کنیم که در مصرف برق مدیریت بیشتری داشته باشند. به‌ویژه در مناطق گرمسیر، تنظیم دمای کولرها روی ۲۵ درجه بسیار مهم است. همچنین، از صنایع بزرگ می‌خواهیم که نیروگاه‌های خود را در مدار بهره‌برداری قرار دهند تا ظرفیت تولید برق کشور افزایش یابد.

ارسال نظرات