
ایران و روسیه در کریدور شمال-جنوب همکاری میکنند

به گزارش اقتصاد معاصر؛ سیدکاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه، در نشست با اعضای ایرانی شرکتکننده در هجدهمین نشست کمیسیون دائمی همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه گفت: روابط ایران و روسیه رو به افزایش و راههای همکاری باز است و اکنون دوران طلایی خود را سپری میکند.
وی با اشاره به عنصر همسایگی بهعنوان یکی از عوامل تقویت مناسبات، اظهار کرد: با توجه به همسایگی ایران و روسیه، توسعه روابط میان دو کشور یک ضرورت است. به تعبیر مقام معظم رهبری که در نامه اخیر خود به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، نیز بر این موضوع تأکید کردهاند که ما بهدنبال یک روسیه مقتدر با نقشآفرینی در عرصه جهانی و در عین حال، یک ایران مستقل و بزرگ هستیم.
سفیر ایران در روسیه نزدیکی رویکردهای مشترک ایران و روسیه در مسائل منطقهای و ساختار قدرت در عرصه بینالمللی را دومین عنصر نزدیکی روابط دو کشور و تصمیم آنها برای توسعه مناسبات دوجانبه دانست و تصریح کرد: روسیه نیز در عرصه بینالملل به گفتمانی که جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده، پیوسته است؛ نمونه آن گفتمان بریکس است.
نیاز متقابل ایران و روسیه به یکدیگر
جلالی با اشاره به تصویب معاهده جامع راهبردی همکاری ایران و روسیه در شورای فدراسیون و مجلس دومای این کشور اظهار کرد: روسها امروز به ایران نیاز دارند و ما نیز در برخی زمینهها به روسیه نیازمندیم، باید با درکی صحیح از نیازهای متقابل، در مسیر پیشبرد روابط دوجانبه گام برداریم.
وی با بیان اینکه روسیه بهدنبال گشودن مسیرهایی برای صادرات کالا، فراتر از مسیر دریای سیاه است، اظهار کرد: تخصیص بودجهای ۵۰۰ میلیارد دلاری به پروژه کریدور شمال - جنوب، نشاندهنده عزم جدی این کشور برای فعالسازی گذرگاه شمالی واقع در مناطق شمالی است.
سفیر ایران در روسیه با بیان اینکه هماکنون انتقال کالا از طریق گذرگاههای شمالی در حال انجام است، افزود: در سال ۲۰۲۲ میلادی حدود ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا از این مسیر عبور کرد که این رقم در سال ۲۰۲۳ به حدود ۳۳ میلیون تن افزایش یافت.
ایران میتواند به دومین کانال سوئز جهان تبدیل شود، اگر...
جلالی با اشاره به گفتهای از پوتین مبنی بر اینکه باز کردن راههای دیگر برای ما ورای هزینه و فایده، راهبردی است، گفت: روسیه مصمم به باز کردن کریدور شمال - جنوب است و ما باید از این فرصت بهره ببریم.
وی با اشاره به اینکه کریدور شمال - جنوب دارای سه شاخه است و شاخه شرقی آن راهاندازی شده، تصریح کرد: در سال ۲۰۲۳ میلادی، ۶۰۰ هزار تن کالا از طریق شاخه شرقی این کریدور جابهجا شد که این رقم در سال ۲۰۲۴ به یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن افزایش یافت. این در حالی است که هدفگذاری ما برای آن سال، ۲ میلیون تن بود. برای ابتدای امسال نیز هدف ۳ میلیون تن را تعریف کردهایم، در حالی که ظرفیت کل این شاخه ۱۵ میلیون تن است.
سفیر ایران در روسیه با تأکید بر اینکه کریدور شمال - جنوب برای ایران یک مزیت و برای روسیه یک ضرورت است، اظهار کرد: با راهاندازی آزمایشی این کریدور، در صورتی که مسیر به اروپا باز شود، ایران میتواند به دومین کانال سوئز جهان و حتی به مهمترین و نخستین مسیر ترانزیتی در جهان تبدیل شود، تکمیل کریدور شمال - جنوب از مسیر ایران، سبب افزایش ضریب امنیتی کشور در سطح بینالمللی میشود.
ضرورت ارتقای سطح مبادلات تجاری ایران با روسیه
جلالی پیشنهاد روسیه برای انتقال گاز از مسیر ایران را مطلوب ارزیابی و تأکید کرد: باید هرچه سریعتر از اجرای این طرح استقبال کنیم و بدون تأخیر و با شتاب آن را بهپیش ببریم.
وی با بیان اینکه اقتصاد روسیه به واردات کالاهای ایرانی نیاز دارد، اعلام کرد: بر اساس گزارش گمرک روسیه، سطح مبادلات تجاری دو کشور به ۵ میلیارد دلار رسیده که نسبت به گذشته افزایش داشته است.
سفیر ایران در روسیه با اشاره به امضای موافقتنامه تجارت آزاد ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا و عملیاتی شدن آن از ۱۵ مه ۲۰۲۵ میلادی، گفت: بازرگانان ما باید وارد این بازار مهم شوند و با افزایش صادرات کالا، سطح مبادلات تجاری با روسیه را ارتقا دهند.
کمیسیون اقتصادی ایران و روسیه، نماد اراده سیاسی برای توسعه همکاریها
سید علیمحمد موسوی معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت نیز در این نشست، کمیسیون اقتصادی ایران و روسیه را نمادی از تجلی اراده سیاسی دو کشور برای توسعه همکاریها و ثبت موفقیتهای مشترک در طول سال دانست.
وی اظهار داشت: با توجه به امضا و تصویب معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه، هیأت ایرانی برای نشان دادن عزم تهران در توسعه مناسبات، حضوری پرشمار و برجسته داشته است.
وی با اشاره به نشست هماهنگی اخیر وزیر نفت با اعضای حاضر در هجدهمین کمیسیون همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه در تهران اظهار کرد: همچنین در دیدار با همتای روس خود در مسکو، درباره برگزاری نشستی موفق و با نتایج مثبت گفتوگو کردیم و در خصوص مسائل مطرحشده به توافق نظر رسیدیم.
معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت با تأکید بر اینکه این رویداد محلی برای ثبت رکورد موفقیتها و انجام مذاکرات در طول سال است، تصریح کرد: ایران و روسیه باید همواره در کنار یکدیگر بمانند و کمیسیون همکاریهای اقتصادی، نمادی از تجلی اراده سیاسی دو کشور برای توسعه همکاریهاست.
نشستهای کارشناسی هجدهمین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه از صبح چهارشنبه (سوم اردیبهشت) در مسکو (آژانس انرژی روسیه) آغاز بهکار کرد.
هیئتهای کارشناسی پس از پایان گفتوگوها در روز دوم (پنجشنبه، چهارم اردیبهشت) اسناد متعدد همکاری در زمینههای مختلف را برای امضا در اختیار محسن پاکنژاد، وزیر نفت ایران و سرگئی تسیویلیوف، وزیر انرژی روسیه بهعنوان رؤسای کمیسیون مشترک دو کشور قرار میدهند.
نشست پایانی برای امضای اسناد همکاری در بخشهای مختلف جمعه (پنجم اردیبهشت) با حضور وزیر نفت ایران و وزیر انرژی روسیه در محل هتل پرزیدنت برگزار میشود./مهر