فاینشنال تایمز: صادرکنندگان چینی تعرفه‌های ترامپ را دور می‌زنند

در حالی‌که دولت آمریکا با اعمال تعرفه‌های سنگین تلاش دارد شرکت‌ها را به استفاده از تولیدات داخلی ترغیب کند، شماری از تولیدکنندگان چینی با بهره‌گیری از خلأهای قانونی و ضعف‌های نظارتی در آمریکا، راه‌های تازه‌ای برای دور زدن این تعرفه‌ها یافته‌اند.
فاینشنال تایمز: صادرکنندگان چینی تعرفه‌های ترامپ را دور می‌زنند
کد خبر:۲۲۲۱۶

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ در پی اعمال تعرفه‌های جدید از سوی دولت ترامپ، شماری از تولیدکنندگان چینی تلاش دارند با استفاده از روش‌هایی غیرقانونی، از پرداخت این هزینه‌ها طفره روند. آن‌ها با اعلام ارزش‌های غیرواقعی برای کالاهای صادراتی و ارائه اطلاعات نادرست در خصوص محموله‌ها، نظام گمرکی آمریکا را دور می‌زنند؛ نظامی که خود با ضعف‌های ساختاری و نظارتی روبه‌روست.

بررسی‌های روزنامه فایننشال تایمز نشان می‌دهد که برخی از تأمین‌کنندگان چینی مواد شیمیایی و بسته‌بندی به شرکت‌های کوچک آمریکایی پیشنهاد ارسال کالا از طریق روش «تحویل با پرداخت عوارض» یا همان DDP را داده‌اند؛ روشی که مسؤولیت پرداخت تعرفه‌های گمرکی را به صادرکننده واگذار می‌کند.

این تأمین‌کنندگان گفته‌اند که با استفاده از این روش، می‌توانند هزینه‌های تعرفه‌ای را به‌طور چشمگیری کاهش دهند؛ چراکه یا ارزش کالاها را پایین‌تر از واقعیت اعلام می‌کنند یا با تغییر در شرح کالا، مبلغ عوارض را کمتر نشان می‌دهند.

رایان پیترسن، مدیرعامل پلتفرم لجستیکی Flexport، در این‌باره می‌گوید: «ما روزبه‌روز بیشتر شاهد آن هستیم که کارخانه‌های چینی، خودشان پرداخت عوارض گمرکی را تقبل می‌کنند و کالا را با قیمتی بسیار پایین‌تر از سطح واقعی تعرفه‌ها به شرکت‌های آمریکایی می‌فروشند.»

این رفتارها نه‌تنها اهداف تعرفه‌ای دولت آمریکا برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی را تضعیف می‌کند، بلکه به مصرف‌کنندگان آمریکایی نیز این امکان را می‌دهد که بدون درک اثر واقعی تعرفه‌ها، همچنان کالاها را با قیمت پایین‌تری خریداری کنند.

دن هریس، وکیل فعال در حوزه تجارت با چین، این اقدام را «فرار آشکار از تعرفه» خوانده و گفته است که اگرچه مقامات آمریکایی می‌توانند شرکت‌های داخلی مشارکت‌کننده را تحت پیگرد قرار دهند، اما در برابر طرف‌های چینی تقریباً دستشان بسته است.

آرون روبین، صاحب یک شرکت لجستیکی و توزیع‌کننده تجهیزات ورزشی، نیز عنوان کرده که چندین بار از سوی تأمین‌کنندگان چینی برای پرداخت کامل تعرفه‌ها در قالب روش DDP پیشنهاد دریافت کرده است. او می‌گوید: «آن‌ها گفتند ما همه هزینه‌ها را پرداخت می‌کنیم و شما هیچ صورتحسابی دریافت نخواهید کرد.»

این در حالی است که شرکت‌هایی چون روبین که رفتارهای قانونی دارند و چنین پیشنهادهایی را به گمرک آمریکا گزارش می‌دهند، نگران آن‌اند که رقبا با پذیرفتن این پیشنهادها، آن‌ها را از رقابت در بازار بازدارند.

روبین در ادامه تأکید می‌کند: «وقتی من باید تعرفه ۱۷۵ درصدی بپردازم و رقیبم بدون پرداخت چنین هزینه‌ای کالا عرضه می‌کند، کسی سراغ محصولات من نمی‌آید. این روند کسب‌وکار مرا به خطر می‌اندازد.»

یکی دیگر از تولیدکنندگان در کالیفرنیا نیز، به شرط ناشناس ماندن، گفت که تأمین‌کننده چینی‌اش پیشنهاد داده بوده تا با دستکاری در فاکتورهای قیمت، او را از پرداخت تعرفه‌ها معاف کند. او افزود: «در چنین شرایطی، تنها انتخاب من این بود که یا تعدیل نیرو انجام دهم یا در این تخلف شرکت کنم.»

برخی شرکت‌های چینی پا را فراتر گذاشته و پیشنهاد داده‌اند که به‌عنوان «واردکننده خارجی ثبت‌شده» در آمریکا معرفی شوند تا از نظر قانونی مسئولیت پرداخت تعرفه‌ها را خود به عهده بگیرند. اما قوانین آمریکا اجازه می‌دهد حتی شرکت‌های خارجی فاقد حضور فیزیکی در خاک این کشور نیز با سپرده‌گذاری اندک، چنین نقشی ایفا کنند. این مسأله باعث شده پیگیری تخلفات و دریافت جریمه‌ها برای دولت آمریکا بسیار دشوار باشد.

یک گزارش رسمی در سال ۲۰۰۸ نیز تأکید کرده بود که وزارت دادگستری ایالات متحده به‌ندرت قادر است از شرکت‌های خارجی ثبت‌شده بابت تخلفات مالیاتی در دادگاه‌های بین‌المللی شکایت موفق‌آمیزی داشته باشد.

در گزارش «پروژه ۲۰۲۵» اندیشکده محافظه‌کار Heritage Foundation نیز به همین موضوع اشاره شده و راهکارهایی برای مقابله با آن ارائه شده است؛ از جمله الزام واردکنندگان خارجی به سپرده‌گذاری نقدی بیش از حد تعرفه‌های مصوب یا ثبت دارایی در خاک آمریکا برای ضمانت پرداخت جریمه‌ها.

کالی میلفورد، مدیر شرکت آمریکایی No Tox Life که تولیدکننده صابون و محصولات مراقبتی است، نیز عنوان کرد که تأمین‌کنندگان چینی‌اش پس از افزایش تعرفه‌ها، پیشنهاد داده‌اند که از روش DDP استفاده کنند و با اظهار کمتر از ارزش واقعی کالا، عملاً هزینه‌ها را پایین نگه دارند.

او افزود: «تقریباً همه آن‌ها گفتند که قیمت تمام‌شده برای من تغییر چندانی نخواهد داشت، چون قرار است از روش DDP استفاده کنند و کالای ارسالی را با ارزش کمتر اظهار کنند.»

میلفورد در ادامه گفت که اگرچه هزینه حمل‌ونقل اندکی افزایش یافته بود، اما این افزایش در مقایسه با تعرفه‌ها، ناچیز به نظر می‌رسید.

بیل کسیدی، سناتور جمهوری‌خواه ایالت لوئیزیانا که مدت‌هاست پیگیر اصلاح نظام گمرکی آمریکا است، تأکید کرده که دولت باید ابزارهای لازم را در اختیار اداره گمرک و حفاظت مرزی قرار دهد تا بتواند بر ورود کالاها، به‌ویژه از چین، به‌شکلی مؤثر نظارت کند.

او اعلام کرد که در حال تدوین لایحه‌ای برای افزایش شفافیت در زنجیره‌های تأمین بین‌المللی است که قصد دارد در همین دوره کنگره ارائه دهد.

در همین راستا، اداره گمرک و حفاظت مرزی آمریکا نیز اعلام کرد که اجرای تعرفه‌ها را با بهره‌گیری از قوانین، سیستم‌های هوشمند و روش‌های عملیاتی دنبال می‌کند و پس از دستور اخیر ریاست‌جمهوری، سخت‌گیرانه‌ترین مجازات‌های قانونی را اعمال خواهد کرد.

گزارش‌ها از منابعی مانند نیکی آسیا نیز حاکی از آن است که برخی شرکت‌های چینی با تأسیس شرکت‌های صوری، تلاش دارند تعرفه‌ها را دور بزنند. همچنین گزارش فایننشال تایمز نشان می‌دهد که این شرکت‌ها برای گریز از تعرفه‌ها، کالاهای خود را از مسیر کشورهای ثالث به ایالات متحده ارسال می‌کنند.

ارسال نظرات