
کمبود ماشینآلات و مواد ناریه تولید معدنی را متوقف میکند

محمد رضا بهرامن، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با اقتصاد معاصر هشدار داد که کمبود مواد ناریه و تاخیر در واردات ماشینآلات معدنی، تولید و اقتصاد صنعت معدن را تهدید میکند.
وی افزایش قیمت مواد ناریه و مشکلات تخصیص ارز را از عوامل اصلی بالا رفتن هزینههای استخراج دانست.
بهرامن بیان کرد: اعضای خانه معدن، به دلیل جابهجایی حدود یک میلیارد تن مواد معدنی در سال، از بزرگترین مصرفکنندگان مواد ناریه هستند. هم کمبود و هم افزایش قیمت این مواد نگرانکننده است، زیرا مستقیما بر قیمت تمامشده استخراج تاثیر میگذارد.
وی افزود: مواد ناریه عمدتا نیترات آمونیوم است که در پتروشیمی شیراز در فارس تولید میشود اما ظرفیت تولید آنها پایین است. در زمستان گذشته، تامین سوخت برای پتروشیمیها به کاهش کمبود کمک کرد اما ادامه مشکلات برق و گاز میتواند تولید را کاهش داده و تامین مواد معدنی را دشوارتر کند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به جلسات منظم با وزارت دفاع، تامینکنندگان و مصرفکنندگان گفت: طی یکی دو روز آینده جلسهای برای برنامهریزی تامین مواد ناریه برگزار میکنیم تا زنجیره حملونقل و تولید این مواد ساماندهی شود.
بهرامن درباره ماشینآلات معدنی نیز توضیح داد: طی سه سال گذشته، وضعیت واردات ماشینآلات بهبود یافته و ماشینآلات نو و دستدوم (بر اساس ماده ۱۰۹ و ۱۱۰) وارد شدهاند اما مشکلات تخصیص ارز توسط بانک مرکزی و تاخیر در ترخیص گمرکی، گاهی تا هشت ماه، باعث سرگردانی سرمایهها و توقف خطوط تولید میشود.
وی تاکید کرد: این تاخیرات، به ویژه در پروژههای پیمانکاری شرکتهای بزرگ، تعهدات تولید را مختل میکند و هزینهها را افزایش میدهد. کمتر کشوری چنین موانعی در گمرکات دارد. این مسائل ما را از اقتصادی بودن دور میکند.
بهرامن خواستار تسریع در رفع موانع گمرکی و تخصیص ارز شد و ابراز امیدواری کرد که با همکاری نهادهای مربوطه، صنعت معدن به جایگاه واقعی خود در اقتصاد کشور بازگردد.