۰۹:۵۱ ۱۴۰۳/۰۸/۱۳
نگاهی کوتاه به موضوعات اقتصادی روزنامه‌ها (۱۳ آبان ۱۴۰۳)؛

از سرمایه‌گذاری جدید ایران در صندوق جهانی پول تا نسخه افزایش بهای بنزین

دکه اقتصاد همچون روزهای گذشته به بررسی گزارش‌های اقتصادی روز رسانه‌های مکتوب پرداخته است.
از سرمایه‌گذاری جدید ایران در صندوق جهانی پول تا نسخه افزایش بهای بنزین
کد خبر:۶۸۵۹

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامه‌های مهم کشور در گزارش‌های اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از فرصت‌های اقتصادی ایران در بلوک نوظهور، تبعات تورمی لایحه بودجه ۱۴۰۴، سکوت درباره ابربدهکاران بیمه‌ای، طرح سامان‌بخشی یارانه آرد و نان در دولت قبل، افزایش سرمایه ایران در صندوق بین‌المللی پول، وضعیت مسکن در کشور، تحریم‌های اقتصادی علیه کشور، یارانه ثروتمندان، بازار تلفن‌های همراه و نسخه افزایش قیمت بنزین پرداخته‌اند.

 

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «متمم سیاستی بریکس»، فرصت‌های اقتصادی ایران در بلوک نوظهور را بررسی کرده و نوشته است: «عضویت ایران در بریکس از ژانویه ۲۰۲۴ می‌تواند به عنوان پلی برای دسترسی به بازارهای جهانی و رونق اقتصادی مطرح شود. الزامات اولیه، مانند رفع تحریم‌ها، کاهش تنش‌ها و پذیرش استانداردهای بین‌المللی مانند FATF، ضروری است. ایران با چالش‌هایی نظیر زیرساخت‌های بانکی ضعیف، عدم رقابت‌پذیری صنایع و نبود نهادهای سیاست‌گذار موثر روبه‌رو بوده که بهره‌مندی از ظرفیت‌های بریکس را محدود می‌کند. بر اساس پیش‌بینی‌ها، کشورهایی که در بریکس هستند، حدود نیمی از جمعیت جهان و بیش از ۳۵ درصد تولید جهانی را تشکیل می‌دهند و انتظار می‌رود که در سال‌های آینده سهم بیشتری از اقتصاد جهانی را به خود اختصاص دهند.»

 

روزنامه شرق هم در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «زنگ خطر تورم» به هشدار کارشناسان نسبت به تبعات تورمی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ اشاره کرده و بیان دارد: «دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴ برنامه دارد که ۵۴۰ هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان از طریق اوراق استقراض کند. این استقراض سنگین ممکن است به ناترازی منابع بانکی و در نهایت افزایش تورم منجر شود. بدهی دولت به بانک‌ها و صندوق توسعه ملی در حال حاضر به ۳۲۶ هزار و ۴۷۰ میلیارد تومان رسیده و در سال‌های گذشته نیز برداشت‌های زیادی از صندوق توسعه ملی انجام شده است. اقتصاددانان هشدار داده‌اند که فروش اوراق به این حجم بالا می‌تواند باعث کمبود نقدینگی بانک‌ها شود و آنها را به استقراض از بانک مرکزی وادار کند. این در واقع می‌تواند به افزایش تورم بینجامد.»

 

«سکوت درباره ابربدهکاران بیمه‌ای» عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه اعتماد بود. در این گزارش آمده است: «پرویز خسروشاهی، رئیس کل بیمه مرکزی به ابربدهکاران صنعت بیمه اشاره کرده و تاکید می‌کند که معرفی بدهکاران کارکردی ندارد و ممکن است مشکلاتی ایجاد کند. طبق آخرین آمار، مطالبات معوق صنعت بیمه به ۹۰ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد افزایش داشته است. برخی از بزرگترین بدهکاران شامل شرکت‌های ملی نفتکش، ملی نفت ایران و برخی دانشگاه‌ها و بانک‌ها هستند. نسبت به بدهکاران با بدهی‌های بالای ۱۰ میلیارد تومان و بالای ۱۰۰ میلیارد تومان نیز آمارهایی ارائه شده است.»

 

عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه سازندگی، «ضرر ۲۵ هزار میلیارد تومانی» بود. این گزارش به طرح دولت سیزدهم برای سامان‌بخشی یارانه آرد و نان انتقاد کرده است. این گزارش بیان می‌کند: «یارانه نان به عنوان یکی از بزرگ‌ترین هزینه‌های دولت تلقی می‌شود و در سال ۱۴۰۴ برای آن ۲۵۰ هزار میلیارد تومان اختصاص داده شده که پرسش‌هایی را در مورد مصرف بهینه این منابع ایجاد می‌کند.»

 

روزنامه هم‌میهن در گزارش اقتصادی امروز خود «۱.۷ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری جدید ایران» به افزایش سرمایه ایران در صندوق بین‌المللی پول اشاره کرده و نوشته است: «محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی مجوز افزایش سهمیه ایران در صندوق بین‌المللی پول را از مجلس دریافت کرده که به دنبال افزایش سرمایه از ۳ میلیارد و ۵۶۷ میلیون به ۵ میلیارد و ۳۵۰ میلیون حق برداشت مخصوص (SDR) است. این اقدام به عنوان گامی برای هموار کردن مسیر دیپلماسی اقتصادی ایران در نظر گرفته می‌شود. فرزین اعلام کرده که با این افزایش، ایران همچنان جایگاه خود را به عنوان رئیس یک گروه در صندوق حفظ خواهد کرد و درآمدهای بالقوه‌ای از آن به دست خواهد آمد. وی بر این نکته تاکید کرده که اگر سهم ایران افزایش نیابد، کشورهای دیگر می‌توانند جایگاه رانتی ایران را به خطر بیندازند. این اقدامات همراه با پرداخت بدهی‌های قبلی ایران به صندوق بین‌المللی پول است که به مبلغ ۴۶ هزار و ۷۵۶ میلیارد و ۱۵۸ میلیون تومان پرداخته شده‌اند.»

 

«مسکن فعلا هیچ» عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه وطن امروز بود. این روزنامه مدعی شد که دولت چهاردهم هنوز سیاست‌های خود در حوزه مسکن را اعلام نکرده است. این گزارش بیان دارد: «هرچند قیمت مسکن در کشور متوقف شده و برخی فروشندگان مجبورند برای فروش ملک خود کاهش قیمت دهند اما فشار مسکن بر سبد خانوار همچنان بالا بوده و سهم مسکن از سبد خانوار حدود ۷۰ درصد است. به همین دلیل ضرورت تسریع در پروژه‌های مسکن ملی مورد تاکید قرار دارد. رکود اقتصادی و عدم تعادل بین عرضه و تقاضا منجر به کاهش تعداد معاملات مسکن شده است. به طور متوسط تعداد معاملات در تهران به حدود ۳۰۰۰ معامله در ماه کاهش یافته است.»

 

روزنامه فرهیختگان در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «اعتیاد به تروریسم اقتصادی» نوشت: «آمریکا اولین تحریم‌های خود را علیه ایران پس از انقلاب اسلامی آغاز کرد. با بیش از ۵ هزار عنوان تحریم، ایران در مقام دوم جهانی قرار دارد. این تحریم‌ها تقریبا تمام بخش‌های زیرساختی و اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار داده است. روسیه با ۲۰ هزار تحریم، به طور ظاهری در مقام اول است اما کیفیت و اثرگذاری تحریم‌های ایران می‌تواند در بسیاری از جوانب فراتر از روسیه باشد. ساختار پرداخت رسمی خارجی روسیه هنوز فعال بوده، در حالی که این پروسه برای ایران از بین رفته است. ونزوئلا حدود ۹۰۰، سوریه بیش از ۳۰۰۰ و کره شمالی بیش از ۲۰۰۰ تحریم را تجربه کرده‌اند. تحریم‌ها به طور عمده به دلایل سیاسی و نظامی وضع شده‌اند و شامل محدودیت‌های اقتصادی، تجاری و بانکی هستند.»

 

روزنامه جام‌جم در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «قلم قرمز بر یارانه ثروتمندان» از آیین‌نامه حذف یارانه ثروتمندان در دولت و ابلاغ آن در هفته جاری صحبت کرده و نوشته است: «در دولت سیزدهم، مبلغ یارانه نقدی به ۴۰۰ هزار تومان برای دهک‌های اول تا سوم و ۳۰۰ هزار تومان برای دهک‌های چهارم تا نهم افزایش یافته و به‌ازای هر خانوار پرداخت می‌شود. در مجموع، حدود ۷۸ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از جمعیت ایران یارانه نقدی دریافت می‌کنند. این شامل ۲۶ میلیون و ۹۹۲ هزار سرپرست خانوار در دهک‌های اول تا نهم است. ماهانه ۲۶ هزار و ۳۲۰ میلیارد تومان یارانه نقدی پرداخت می‌شود که به دو بخش برای دهک‌های اول تا سوم و چهارم تا نهم تقسیم می‌شود. کارشناسان بر حذف یارانه نقدی از ثروتمندان تاکید دارند. مطابق قانون بودجه ۱۴۰۳، این هدف در نظر گرفته شده و دولت مکلف به اجرای آن است.»

 

روزنامه جوان در گزارش اقتصادی امروز خود با عنوان «بازار تلفن همراه ایران در دست امارات» به بررسی بازار تلفن همراه در کشور پرداخته و نوشته است: «تلفن همراه به ابزاری ضروری تبدیل شده که نقش‌های مختلفی از جمله دفتر کار، رسانه و محل گفت‌وگو را ایفا می‌کند اما چالش‌هایی نظیر درز اطلاعات، نقص‌های اجتماعی و تغییر سبک زندگی را نیز به همراه دارد. در سال ۲۰۲۳، بیش از ۱.۱۴ میلیارد دستگاه تلفن همراه به ارزش ۴۱۲ میلیارد دلار تولید شده است. برندهای بزرگ مانند اپل، سامسونگ و شیائومی بیش از ۷۰ درصد از سهم بازار را در اختیار دارند. آسیا و اقیانوسیه با ۳۳۰ میلیون دستگاه، چین، اروپا و آمریکای شمالی شاهد کاهش در خرید تلفن همراه بوده‌اند، در حالی که خاورمیانه و آفریقا رشد قابل توجهی را تجربه کردند.»

 

روزنامه خراسان نیز در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «نسخه افزایش قیمت بنزین در ترازوی پژوهش» نوشت: «بعد از اظهارات رئیس جمهور درباره قیمت بنزین، نظرات متفاوتی در رسانه‌ها مطرح شد اما هنوز دولت تصمیم قطعی نگرفته است. بحث اصلی حول کشش قیمتی بنزین و تاثیر آن بر مصرف بوده و کشش قیمتی نشان می‌دهد که تغییر قیمت چقدر می‌تواند مصرف را تحت تاثیر قرار دهد.»

ارسال نظرات