از فرمول ساده مهار تورم تا نظارت بر نانواییها
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از نرخ تورم آرژانتین، کلاف پیچیده بنزین، بالا بودن تلفات تصادفات جادهای، تبعات ناترازی بودجه، متناسبسازی حقوق بازنشستگان، سقوط معاملات مسکن و عدم وجود نظارت بر نانواییها پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش امروز خود تحت عنوان «فرمول ساده مهار تورم» به مساله کنترل تورم و موفقیت آرژانتین در کنترل نرخ تورم پرداخته و نوشته است: «نرخ تورم ماهانه آرژانتین در ماه اکتبر به سطح ۲.۷ درصد رسید که کمترین میزان در سه سال اخیر محسوب میشود. این در حالی بوده که تورم ماهانه آرژانتین در زمان روی کار آمدن خاویر میلی، رئیس جمهور کنونی در حدود ۱۳درصد بود اما اجرای سیاستهای اصلاحات اقتصادی و کنترل هزینهها باعث شد که نرخ تورم در این کشور روند نزولی داشته باشد. اقتصاددانان تاکید میکنند که دلیل اصلی بالا بودن تورم در اقتصادها، کسری بودجه و تامین آن از منابع بانک مرکزی است.»
«کلاف پیچیده بنزین» عنوان گزارش صفحه ۴ روزنامه شرق بود که از ماجرای آزادسازی واردات بنزین سوپر به عنوان یک گام رو به جلو و تداوم ناترازی سوخت، گزارش داده است. این روزنامه بیان میکند: «وضعیت مصرف بنزین در ایران طی سال ۱۴۰۳ با چالشهای جدی روبهرو شده است. براساس گزارش شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی ایران، مصرف روزانه بنزین به حدود ۱۱۲ میلیون لیتر رسیده که افزایش چشمگیر بیش از ۴۰ درصد در مقایسه با سال ۱۳۹۹ را نشان میدهد. این میزان مصرف، بخش عمدهای (۸۵ درصد) از سوخت مورد نیاز حملونقل سبک کشور را تشکیل میدهد.»
عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه اعتماد هم «چرا تلفات تصادفات جادهای در ایران بالاست؟» بود. این روزنامه به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس اشاره کرده و میگوید: «مطالعات جدید نشان میدهد که استفاده از خودروهای با پلتفرم جدید و ایمنتر به جای خودروهای قدیمی میتواند میزان مرگومیر و مصدومان تصادفات جادهای را حدود ۵۰ درصد کاهش دهد. این بررسی توسط بازوی پژوهشی مجلس انجام شده و نشان میدهد که در یک سال گذشته، ۲۰.۰۴۵ نفر در تصادفات رانندگی جان خود را از دست دادهاند که نسبت به سال گذشته ۳ درصد افزایش داشته است.»
روزنامه وطن امروز هم در گزارش صفحه ۳ امروز خود، از افزایش کسری بودجه ۱۴۰۴ به ویژه برای پروژههای عمرانی و تامین کالاهای اساسی حکایت کرده و نوشته است: «بودجه سال ۱۴۰۴ معادل ۵ هزار و ۹۸۷ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده که منابع آن شامل درآمدها، واگذاری داراییهای سرمایهای و مالی است. حدود ۳۸ درصد از این منابع از طریق درآمد پایدار (مالیات و سود دولتی) تامین میشود و ۳۹ درصد از فروش نفت و ۲۳ درصد از فروش شرکتهای دولتی و اوراق حاصل میشود. برای هزینههای جاری، ۴۰۸۱ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.»
«متناسبسازی حقوق بازنشستگان متناسب بازنشستگان نیست!»، تیتر گزارش اقتصادی امروز روزنامه جوان بود. در این گزارش آمده است: «با وجود وعدههای دولتمردان برای بهبود وضعیت معیشتی جامعه کارگری و بازنشستگان، واقعیت این بوده که حقوق دریافتی این افراد تنها کفاف ۱۰ روز از هزینههای ماهانه را میدهد و تنگدستی آنها در شان کشور نیست. آمارها نشان میدهد که ۷۵ درصد بازنشستگان تامین اجتماعی حداقلبگیر هستند اما بر اساس قوانین موجود، قانون همسانسازی حقوق این اقشار به تصویب مجلس نرسیده است.»
موضوع گزارش روزنامه فرهیختگان در حوزه مسکن بود. تیتر این گزارش «سقوط معاملات مسکن به کف ۱۶ ساله» است و اظهار میکند: «کارشناسان بر این باورند که ترکیب کیفیت رکود تورمی و انباشت تقاضا در کنار کاهش توان خرید، به وضعیت فعلی بازار مسکن دامن زده است. عدم توان دولت برای مدیریت بازار و برنامهریزی صحیح برای عرضه مسکن نیز مشکلساز بود. در حوزه اجاره، انتظار میرود بازار به تعادل برسد و روحیه تعامل مستاجران و مالکان نیز دچار تغییراتی شود.»
روزنامه جامجم هم در گزارش اقتصادی امروز خود به نظارت بر نانواییها اشاره کرده است. این گزارش که با تیتر «نان اجباری بدون نظارت» به چاپ رسیده، بیان دارد: «پس از افزایش ۶۰ درصدی قیمت نان در شهریور امسال، نانوایان به دلیل افزایش هزینههای مربوط به کارگر، آب، برق و مواد اولیه، خواهان افزایش مجدد قیمتها هستند. نرخهای جدید مشخصا شامل افزایش قیمت انواع نان، از جمله سنگک و بربری، است. با این حال، نانوایان برای دور زدن قیمتهای مصوب، به اقداماتی مانند ثبت تعداد نان بیشتر از واقعیت و فروش نانهای با افزودنیهای گرانتر روی آوردهاند.»